Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Sistema_osviti_Yaponiyi.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
21.10.2017
Размер:
44.67 Кб
Скачать

Після середньої школи

Перехід із середньої школи у старшу здійснюється за результатами іспитів. Спочатку на підставі його шкільної успішності учень отримує список старших шкіл, куди він має шанси вступити. Потім він здає перехідною іспит, і на підставі його результатів і попередньої успішності вирішується питання про те, в яку старшу школу вступить учень.

Хороші учні потрапляють в престижні старші школи, погані — в зубожілі школи для тих, хто не має наміру отримувати вищу освіту. Такі школи роблять ухил в домоведення, сільське господарство і так далі. Кар'єрних перспектив їх випускники зазвичай не мають.

Ті, хто не захотів вступити в старшу школу, можуть вступити у п'ятирічні «технічні коледжі» — профтехнічні училища. Однак поступити в них не так вже й просто — в кращих з них великий конкурс, так як кваліфіковані робітники в Японії високо цінуються. Деякі технічні коледжі належать великим фірмам, і їх випускники відразу ж влаштовуються на роботу.

Академії

Крім звичайних державних шкіл, існують ще приватні платні школи-академії (гакуэн ), а також «національні» школи — школи загальнодержавного значення. Для вступу до них потрібно здавати особливі іспити в умовах великого конкурсу. З іншого боку, у них краще освітні програми, і багато хто з них дають право позаконкурсного вступу в старшу школу або університет. Зазвичай в школах-академіях навчаються діти японської еліти: політиків, бізнесменів, дипломатів, професорів відомих університетів. Ті, хто отримують стипендію для навчання, в академіях часто виявляються «білими воронами» і іноді стають предметом знущань однокласників.

Вища освіта

На сьогодні налічується більше 600 університетів в Японії, 457 з них є приватними. В країні налічується більше 2.5 мільйонів студентів, більшість з яких навчаються в невеликих приватних університетах. Існує велика кількість зовсім невеликих університетів, в яких налічується не більше 300 студентів на двох факультетах.

В державні університети студент може поступити тільки при наявності повної середньої освіти. Прийом абітурієнтів здійснюється в два етапи: перше тестування проводиться Національним центром з прийому студентів до університетів, а сам тест носить назву «Загальний тест з досягненнь на першому ступені». Якщо студент успішно здав даний тест, він може переходити до здачі вступного іспиту в самому університеті. Відзначимо, що при наявності максимальних оцінок з першого тесту абітурієнт може претендувати на місце в найбільш престижних вузах країни.

Характерна особливість вузів у країні — це чітка градація на спеціальні і загальні дисципліни і науки. Протягом перших двох років навчання студенти проходять курс вивчення загальних наук, до яких відносяться історія, суспільствознавство, іноземні мови, філософія і література, а також прослуховують спеціальні курси, присвячені обраній спеціальності. Перші два роки відводяться для того, щоб студент склав загальне уявлення про свою майбутню професію, а викладачі могли зробити висновки щодо потенціалу кожного студента. Наступні два роки відводяться вивченню спеціалізованих дисциплін з тієї галузі, яка була обрана студентом.