Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Sistema_osviti_Yaponiyi.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
21.10.2017
Размер:
44.67 Кб
Скачать

Розклад уроків

Так само, як і в Україні, але на відміну від США, початкова та середня школи зазвичай знаходяться в 5-10 хвилинах ходьби від будинку учня. Зрозуміло, що у сільській місцевості школа може бути й значно далі.

Заняття в школі зазвичай починаються о пів на дев'яту ранку. Щопонеділка перед початком занять учні будуються на «лінійку», і перед ними протягом 15 хвилин виступає директор школи. В інші дні цей час відводиться для загальношкільних оголошень і відзначення відвідуваності. Старанному відвідуванні школи надається в Японії велике значення. Тим не менш, прогульник може втекти з школи після першого уроку.

Тривалість уроків у початковій школі — 45 хв, у середній та старшій школах — 50 хв. Між заняттями організовуються невеликі зміни по 5-10 хв, після четвертого уроку (приблизно в половині першого) зазвичай організовується велика перерва на обід — близько 60 хвилин. Учнів, які намагаються почати їсти принесені з дому сніданки до офіційного початку обіду, карають, особливо якщо вони їдять під час уроків. В початковій школі зрідка буває більше чотирьох уроків на день. У середній школі їх число може доходити до шести.

У початковій школі домашніх завдань немає, в середній же і старшій школі домашні завдання бувають дуже великими, тому, незважаючи на наявність вихідних, старші японські школярі — самі зайняті люди в країні.

Організація навчання

На відміну від українських шкіл, в Японії за кожним класом закріплюється свій кабінет (в Україні кабінет закріплюється за вчителем). Тому не учні, а вчителі ходять між уроками з кабінету в кабінет. Кабінет, приписаний до класу, підписується відповідною табличкою.

Вчителі для кожного класу з кожного предмету свої, хоча в маленьких школах це може бути і не так.

Часто в японських школах немає їдальнь і роздягальнь, тому учням доводиться обідати і вішати одяг у класах.

Після закінчення уроків учні самі повністю прибирають школу і пришкільні території. Прибиральниць в японських школах немає.

Для школярів часто організовують спільні виїзди на природу та екскурсії в стародавні японські міста і храми. Такі екскурсії зазвичай тривають до трьох-чотирьох днів.

Для більшості середніх і старших шкіл обов'язкової вважається шкільна форма.

У кожній школі вона своя, але насправді варіантів не так вже й багато. Зазвичай це біла сорочка і темні піджак та брюки для хлопчиків і біла сорочка і темні піджак і спідниця для дівчаток, або ж сейлор фуку — «матроський костюм». Школярі початкових класів, як правило, одягаються у звичайний дитячий одяг.

Гуртки та курси

Важливою частиною навчання в середній школі вважається участь у діяльності шкільних гуртків(кай). Зазвичай їх діяльність пов'язана зі спортом або з мистецтвом, проходить після закінчення занять, організовується самими учнями. Крім очевидної користі, яку вони приносять, гуртки також є розсадниками системи «дідівщини», коли старші учні помикають молодшими, щоб домогтися від них кращих результатів (або просто познущатися).

На самому початку навчального року керівництво гуртків вивішує для учнів сьомого класу свою «рекламу». Практично кожен семикласник записується в один або кілька гуртків і залишається в них протягом усього часу навчання в середній школі.

Крім власне школи, більшість учнів відвідують платні підготовчі курси - дзюку, в яких їм допомагають краще підготуватися до здачі шкільних іспитів. Заняття в дзюку зазвичай проходять увечері, два-три рази в тиждень.

Іспити

Головна проблема японських шкіл — це жахливі іспити, кожен з яких займає кілька годин наполегливої праці і набагато більше часу в процесі підготовки до нього. Час від часу вони стають причиною самогубств школярів.

Учні середньої та старшої школи складають іспити в кінці кожного триместру і в середині першого та другого триместрів. У початковій школі іспитів немає. В середині триместрів проводяться іспити з японської, математики, англійської, природознавства та суспільствознавства. В кінці триместрів проводяться іспити по всіх досліджуваних предметів.

За тиждень до початку іспитів відміняються збори гуртків, щоб учні могли підготуватися до іспитів. Зазвичай іспити проходять у формі письмових тестів. Оцінки за іспити виставляються за процентною системою. Найвища оцінка — 100 балів.