Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Final_moya_kursovaya_Evok_Viktor.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
29.10.2017
Размер:
273.41 Кб
Скачать

2.2. Блогосфера як спосіб існування сетератури

Онлайновий щоденник можна визначити як щоденник соціуму, хроніку життя співтовариства, що відображає діяльність де персоналізованої свідомості користувачів Інтернету та є ідеальним місцем для інтерактивних жанрів літератури, для різноманітних форм літературної гри й колективної творчості, яка почасти виливається у «віртуальний театр» [13].

Технологічна специфіка мережевого простору, зумовлює багатофункціональність інтерактивного щоденника. «Інтернет - щоденник перетворюється на свого роду дифузну форму (жанр) віртуального спілкування, яка може об’єднувати в собі електронну пошту, форум, чат домашню сторінку» [14, с. 83].

Для письменників блог — це дуже потужний засіб самовираження, відкритого спілкування з читачем та апробація своїх творів. А для користувача цінність письменницького блогу полягає в наданій інформації, у можливості без особливих зусиль знайти цікавий твір, поспілкуватися з автором і навіть висловити свої думки та побажання. Отже, на сьогодні вести мережевий щоденник — своєрідна мода, і сучасна українська література не відстає від неї. Українські письменники, рівно як і письменники світу, не нехтують можливістю завести власний блог і вбачають у цьому великі переваги та перспективи.

Жанр Інтернет - щоденника є своєрідним мостом між мультимедійними Інтернет - документами та електронним текстом, який згладжує ті зіставлення, що традиційно існують у парадигмі Інтернет – студій між текстовим і мультимедійними форматами надання інформації. У недалекому майбутньому, на думку С. Херрінг, саме завдяки блогам ці зіставлення повинні зникнути зовсім [15].

Блог кожного «віртуала» є інтерактивною літературою, якщо він наділений особистісними характеристиками, навіть відверто схематичними. Часом цілком літературною є розповідь від першої особи вигаданого персонажа про світ, що його оточує, про його думки й відчуття і включає інтерактивні діалоги з коментарями, записи в чужих журналах та спільнотах. Текст таких блогів може відповідати різним жанрам.

До відносно частотних жанрів, які трапляються в Інтернет - щоденниках, належить автобіографія. Для частини автобіографічних текстів у Інтернеті характерне нівелювання основної ознаки цього жанрового різновиду - розповіді від першої особи через упорядкування текстової інформації не автором і через плутання термінів біографії та автобіографії [16, с. 117].

Вартісним і своєрідним явищем в Інтернет - мережі є блоги письменників, які містять інформацію про самого письменника.

Створення автопортрета письменника за допомогою спогадів і щоденникових записів є ознакою класичного фактографічного щоденника, проте такий різновид останнього трапляється й в Інтернет - просторі, де за допомогою уявного діалогу з читачем через монологи на окремі теми формується уявлення про автора та його творчість. Роль гостя або відвідувача блогу позначена його коментарями, дискусією щодо окремих авторських оцінок, суперечностей навколо авторської постаті.

Послуговуючись фактом спорідненості щоденникового жанру з епістолярним, виокремлюються в текстовому полі щоденника листи, що свідчить, про «стирання меж між жанрами аж до їх повного взаємопроникнення» [17, с. 94]. Листи-повідомлення, які ми зустрічаємо в блогах, визначаються довільною й необмеженою практикою їх обміну, набувають діалогічної розмови, яка дозволяє продовжити спілкування, нехтуючи привітально-прощальними конструкціями. Характерною ознакою сучасного електронного листа є наявність електронної адреси комуніканта й листування в одному напрямку (при надсиланні на багато адрес) невідомим адресатам (наприклад, спаму).

Записи, які ведуть автори блогів, а також коментарі набувають ознак жанру мінімалізованої кореспонденції, оскільки в них є відтворення подій, зображення факту, постановка та аналіз проблеми. У блогівських записах часто виявляються стилістика репортажу, елементи інтерв’ю, що сприяє об’єктивному й оперативному інформуванню читача про подію, одночасно зі спробою трактування, пояснення того, що трапилось. Тому записи блогерів, коментарі читачів є тим матеріалом, у якому простежується авторське ставлення до тієї чи іншої події.

У структурі текстового поля Інтернет - щоденників частотною є полеміка (диспут або круглий стіл), яка передбачає діалогізацію тексту та є одним з головних способів побудови публіцистичного тексту. На основі аналізу записів онлайнових щоденників ми можемо констатувати той факт, що записи мають різні стилі викладу матеріалу: від стримано-офіційного до іронічно-скептичного повідомлення. Популярними стали закінчення, завершальні фрази повідомлень, які містять неоднозначне ставлення автора до події й водночас змушують читача самому замислитися над аналізом факту.

У текстовій структурі веб - щоденника наявні й такі публіцистичні мікрожанри, як записи публічних виступів, міні-рецензії, літературно-критичні нариси, відгуки, які сприяють формуванню авторської позиції щодо естетичних явищ, літературного процесу загалом.

Рецензій в онлайновому щоденнику близька до коментарів, що публікується після статей, літературних творів, тез тощо. Визначати жанр свого твору в інтернет - мережі надано автору.

У мережевих щоденниках наявна можливість висвітлення тем, які неоднозначно потрактовуються суспільством, а відтак це дає підстави зарахувати блоги до публіцистики нового зразка.

Унікальним явищем на сьогодні є твори, які пишуться у форматі колективного блогу відповідно до формату щоденника (дати, розмовний стиль, звертання), або просто як набір мініатюр чи розділів, де нові фрагменти можуть бути реакцією на коментарі до попередніх.

Аналізуючи жанр інтернет - щоденника, С. Заборовська дійшла висновку, що авторська множинність щоденника-співтовариства та його тематична заданість дозволяють порівнювати його з форумом. При цьому характерна особливість щоденникового жанру - опис своїх думок, відчуттів, переживань, вражень, подій особистого життя, яке у форумі сприймається як офтопік (тобто вислови не за темою) і видаляється модератором, є основою для щоденника-співтовариства. У тематичному щоденнику-співтоваристві подаються повідомлення, які пов’язані з його темою й відображають внутрішню сутність кожної особистості, а тому глибоко суб’єктивні. І цю суб’єктивність можна розглядати на рівні законів інтерпретації, згідно з яким суб’єктивне є єдино можливим прочитанням твору.

Отже, сучасні Інтернет - щоденники - це щоденні й періодичні записи, які охоплюють різні сфери життя автора. Автори блогів користуються багатьма методами пізнання, зокрема - інформативними, які дозволяють подавати інформацію через замітки, інтерв’ю, кореспонденції. При аналітичних методах пізнання, на які ми часто потрапляємо в Інтернет - щоденниках, подано авторський коментар, рецензію, огляд, статтю, автори віддають перевагу формам листа або звернення.

Жанри записів здебільшого важко диференціювати, зважаючи на факт їх синкретичності, тобто поєднання ознак записника, щоденника, нотаток, повноправних літературних творів, які викладаються на сторінках блогів, тому щодо преференції жанру щоденника кожен з авторів обирає таку форму, яка найбільш відповідає його творчим можливостям, матеріалу, ситуації.