Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ Урбаністика.doc
Скачиваний:
74
Добавлен:
20.11.2017
Размер:
4.58 Mб
Скачать

9.2 Зона закладів культурно-побутового обслуговування мікрорайону

Будівлі закладів обслуговування проетують в межах території, яка передбачена схемою функціонального зонування.

Ділянки шкіл і дитячих дошкільних установ в цілях створення кращих санітарно-гігієнічних умов і ізоляції від магістральних вулиць рекомендується розміщувати в середині мікрорайону і по можливості поблизу мікрорайонного саду.

Школи і дитячі сади-ясла слід розміщувати на окремих ділянках і відокремлювати їх огорожами. До кожної ділянки повинен бути забезпечений підхід, що не проходить через двори житлових будинків.

Прийоми розміщення шкіл і дитячих установ використовуються залежно від місцевих умов. Ці будівлі можуть знаходитися навколо саду, розташованого в центрі мікрорайону, можуть розосереджуватися і розміщуватися в безпосередній близькості до житлових територій або біля меж мікрорайону, що виходять у бік міського зеленого масиву або тихої житлової вулиці. Радіус обслуговування населення приймається 750 м для загальноосвітніх шкіл І-ІІ ступеня і до 2000 м для шкіл ІІІ ступеня.

Вирішуючи забудову шкільної ділянки, слід звертати увагу на орієнтацію помешкань: оптимальна орієнтація від 650 до 2000. Відстань між школою і житловими будинками повинна бути не менше 10 м, до будівель комунального призначення і пожежних депо – не менше 50 м.. Крім того, ділянка школи не повинна підходити до фасаду житлового будинку ближче ніж на 20 м. На шкільній ділянці передбачаються навчально-дослідні, спортивні, господарські майданчики, а також майданчики для відпочинку та ін.

Приблизне відношення зон шкільної території, %:

Навчально-дослідні майданчики – 7-9

Спортивні майданчики – 37-34

Майданчики для відпочинку – 6-7,5

Господарський двір – 3 -1,5

Зелені насадження – 30

Забудова й проїзди – 15-18.

Майданчики для ігор з м'ячем і метання спортивних снарядів слід розміщувати на відстані не менше 25 м від вікон інших приміщень будівлі, за наявності огорожі заввишки 3 м – не менше 15 м, а майданчики для занять іншими видами фізкультурно-спортивних занять – на відстані не менше 10 м.

Рисунок 10 – Школа на 1000 учнів

Навчально-дослідні майданчики призначені для практичних занять учнів. Ділянки польових та овочевих культур, фруктового саду, квітів та інші слід розташовувати на відкритих, добре інсольованих територіях.

Поблизу входу до школи розміщують майданчик для відпочинку – рухливої гри дітей перед заняттями і на перервах між уроками.

Дитячі садки можна запроектувати в центрі ділянки (майданчики розташовують навколо будови) або з одного боку (комплексне розміщення майданчиків). При цьому необхідно забезпечити орієнтацію основних дитячих кімнат на південь або південний схід. Для кожної дитячої групи передбачається окремий майданчик із розрахунку 5-7 м2 на кожну дитину.

Крім цього, проектується спільний спортивний майданчик, фруктовий садок, город-ягідник. На ділянці дитячого садка майданчики розташовують, враховуючи вік дітей. Зона зелених насаджень, що займає 60% території ділянки, спеціально не відокремлюється. Це зелена огорожа, що відокремлює майданчики, дерева за периметром ділянки, квітники. Озеленення слід вирішувати так, щоб майданчики добре освітлювались сонцем у ранково- вечірні часи і були захищені від пекучих променів сонця вдень. Господарський двір максимально ізолюють від дитячих майданчиків і примикають до одного з проїздів мікрорайону. Господарський двір ізолюють від інших майданчиків. До нього передбачається зручний під'їзд транспорту, який не повинен розділяти ділянку школи на частини.

Периметр ділянки бажано засаджувати деревами й кущами шириною не менше 1,5 м.

Рисунок 11 – Дитячий садок на 190 місць

Рисунок 12 – Дитячий садок на 180 місць

Громадський центр мікрорайону призначений для розміщення в ньому підприємств торгівлі, громадського харчування, а також приміщень для культурно-побутового обслуговування. Він може розміщуватися в одній окремій уніфікованій будівлі суспільно-торгового центру мікрорайону, а також в перших, цокольних або підвальних поверхах житлових будинків.

Громадський центр може знаходитися в глибині мікрорайону або зміщуватися ближче до найбільш значущої магістральної вулиці, або ж в окремих випадках – на головній магістралі безпосередньо, залежно від планувальної структури мікрорайону, конфігурації його території, типу житлової забудови, кількості населення і максимального радіусу обслуговування мікрорайону.

Торговельні заклади й установи побутового призначення повинні бути відокремлені від житлових дворів, від ділянок дитячих закладів, мати окремі під'їзди для підвезення товарів. Невеликі торговельні заклади та установи харчування доцільно блокувати в різноманітних комбінаціях.

До ділянки торговельного центру з боку житлової зони мають підходити пішохідні доріжки. Їх правильне трасування створює зручність для відвідувачів центру, оберігає газони від витоптування.

Споруди торгівлі, як правило, розташовують з відступом від червоної лінії (не менше 5 м). Оскільки вони розташовані поблизу вулиць, що відокремлюють мікрорайон, до них неважко організувати зручний ізольований під'їзд. Якщо магазин приблокований або вбудований до житлового будинку, майданчики для розвантаження та розвороту машин повинні бути в торці будинку і відокремлюватися зеленими чагарниками від інших територій.

Рисунок 13 – Приклади рішення ділянок громадських центрів