Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекції.docx
Скачиваний:
187
Добавлен:
20.11.2017
Размер:
384.86 Кб
Скачать

Тема 11. Методи оцінки економічної ефективності інвестиції

  1. Види інвестицій.

  2. Основні елементи капітальних вкладень.

  3. Джерела фінансування капітальних затрат.

  4. Основні напрямки науково-технічного прогресу.

  5. Види економічної ефективності науково-технічного прогресу.

  6. Показники загальної економічної ефективності інвестицій

  7. Дисконтування інвестицій, доходів і витрат

  8. Показники порівняльної економічної ефективності інвестицій

  9. Порівняння варіантів інвестування об’єктів, що мають різні терміни служби.

Економічна діяльність підприємства характеризується обсягом здійснюваних інвестицій.

Інвестиції (investments) це довгострокові вкладення грошових коштів у підприємницьку діяльність, створення, розширення, реконструкцію й технічне переобладнання основного капіталу з метою одержання певного прибутку.

Види інвестицій

  1. Зовнішні чи іноземні.

  2. Внутрішні чи вітчизняні:

  • реальні (виробничі);

  • фінансові.

Реальні інвестиції (real investments) – це вкладення капіталу у різні сфери діяльності і галузі народного господарства з метою створення нових та оновлення існуючих основних фондів. Реальні інвестиції називають виробничими, оскільки вони спрямовані у виробництво, але частіше їх називають капітальними вкладеннями.

Фінансові інвестиції (financial investments) – це використання капіталу для придбання облігацій, акцій, інших цінних паперів, що випускаються державою або підприємством.

Капітальні вкладення – це кошти, що направляються на розширене відтворення основних фондів та об’єктів соціальної інфраструктури підприємства. Вони складаються із затрат на реконструкцію, розширення, технічне переоснащення діючих та спорудження нових підприємств, заміну основних фондів, що вибули, новими.

Основні елементи капітальних вкладень:

  • вартість будівельно-монтажних робіт: підготовка території під забудову, саме будівництво будівель, споруд, монтаж обладнання;

  • вартість технологічного, енергетичного, підйомно-транспортного устаткування, інструментів, інвентарю строком служби не менше як один рік і які включаються до складу основних фондів;

  • витрати на проектно-дослідні роботи, вартість земельних ділянок, витрати на технічний нагляд, підготовку експлуатаційних кадрів, вартість придбання ліцензії і патентів, інші витрати, пов’язані із підготовкою до будівництва та експлуатації об’єкта.

Джерела фінансування капітальних затрат:

  • власні кошти підприємства у вигляді залучення частини нерозподіленого прибутку, доходи від реалізації цінних паперів;

  • довгострокові кредити банків;

  • залучення закордонних інвестицій та створення спільних підприємств;

  • засоби державного бюджету, тобто централізовані капітальні вкладення.

Основні напрямки науково-технічного прогресу

  • Електронізація народного господарства – забезпечення усіх сфер виробництва і суспільного життя високоефективними засобами обчислювальної техніки аж до використання принципів штучного інтелекту, нового покоління супутникових систем зв’язку тощо;

  • Комплексна автоматизація всіх галузей народного господарства на базі електронізації: впровадження гнучких виробничих систем, промислових роботів, багатоопераційних верстатів з ЧПУ, систем автоматизованого проектування, автоматизованих систем управління технологічними процесами;

  • Створення і використання нових матеріалів, що мають нові властивості: надпровідність, радіаційну стійкість, стійкість до зношування; надчистих матеріалів із заданими властивостями;

  • Освоєння принципово нових технологій: мембранної, лазерної, плазмової, вакуумної, детонаційної та інш.;

  • Прискорений розвиток біотехнології, яка сприяє створенню безвідходних технологічних процесів, нарощуванню обсягів виробництва сировини, продовольчих ресурсів.

Заходи із впровадження науково-технічного прогресу (НТП) вимагають інвестування значних коштів, тому важливим є питання оцінки економічної ефективності НТП.

Ефективність (efficiency) це відносна величина, що характеризує результативність будь-яких затрат. Ефективність НТП є відношенням ефекту від здійснених заходів до затрат на них.

Ефект (effect) це результат від будь-якого заходу, який найчастіше виражається певною грошовою сумою (чиста продукція або прибуток підприємства, галузі, національний дохід). Ефект від впровадження НТП може бути позитивним (економія затрат) і негативним (збитки). Існує поняття відвернених збитків, тобто таких, яких вдалось уникнути у результаті використання досягнень НТП (забруднення навколишнього середовища).

Залежно від рівня оцінки, обсягу врахованих ефекту і затрат та призначення оцінки розрізняють декілька видів ефективності НТП.

Економічну ефективність виробничих інвестицій можна визначити за допомогою показників їх загальної (абсолютної) та порівняльної ефективності.

Загальна ефективність (general efficiency) капітальних вкладень показує загальну величину їх віддачі та обчислюється зіставленням величини економічного ефекту з величиною самих затрат.

Соседние файлы в предмете Экономика в строительстве