Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
відповіді на теоретичні питання.docx
Скачиваний:
272
Добавлен:
17.12.2017
Размер:
43.69 Кб
Скачать

20. Позакласна робота з математики

Позакласна робота з математики — це заняття, які відбуваються в позаурочний час, ґрунтуються на принципі добровільної участі, мають на меті підвищення рівня математичного розвитку учнів і цікавості до предмета завдяки поглибленню і розширенню основного змісту про­грами. Позакласні заняття можна будувати як на матеріалі, незначно пов'язаному зі шкільною програмою, так і на матеріалі, який безпо­середньо межує з темами обов'язкової програми, але не дублює цю роботу, а поглиблює і дещо розширює її.

Форми і методика проведення позакласної роботи. До форм по­закласної роботи належать: 1) позакласна робота в школі; 2) поза­шкільна робота в дитячих будинках творчості, літніх таборах відпо­чинку тощо; 3) робота заочних математичних шкіл різних рівнів. У межах кожної з цих форм, у свою чергу, існують різні форми позакласної роботи: математичний гурток, тиждень або місячник ма­тематики, математичні вечори, математичні ранки для учнів (1—6 кла­си), клуби веселих і кмітливих математиків, шкільні олімпіади, математична преса (класна і шкільна математичні газети, бюлетені, стенди тощо), математичні екскурсії, шкільні наукові конференції, позакласне читання науково-популярної літератури, підготовка учня­ми доповідей, рефератів, творів з математики, виготовлення матема­тичних моделей тощо.

Найпоширенішою формою позакласної роботи є математичні гурт­ки, в діяльності яких розрізняють два напрями. Перший — форму­вання та розвиток початкової цікавості до математики і розвиток ма­тематичного мислення. Другий — поглиблення та розширення знань з математики і розвиток мислення. Діяльність гуртка буде ефективнішою, якщо він об'єднує відносно стабільний склад учнів і працює за складеним заздалегідь планом. Заняття в гуртках (особливо учнів 5 — 7 класів) мають захоплюва­ти їх, бути якомога жвавішими, з елементами гри, змагань.

Математичні вечори проводять зазвичай один раз на півріччя або на рік з учнями паралельних класів. До проведення математичного вечора потрібно заздалегідь ретель­но готуватися: розробити його сценарій, запропонувати деяким учням знайти матеріал за рекомендованою літературою, добрати і перевірити фрагменти їхніх виступів, підготувати цікаво оформлене оголошення, наочний матеріал тощо. Учні мають виявляти максимум ініціативи в підготовці та проведенні вечора.