Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
сем 1 .docx
Скачиваний:
44
Добавлен:
03.02.2018
Размер:
80.08 Кб
Скачать

1.1 Вплив режиму дня виховання і душевному здоров'ї в різновікових групах дитсадка

Відомо, яке надавав режиму дня видатний радянський педагог О.С. Макаренка. Він вважає, що режим – цей засіб виховання; правильний режим має вирізнятися визначеністю, влучністю і недопущення винятків [5].

Режим, що відповідає біологічним та соціальним потребам дитини, завжди чітко й правильно виконується, сприяє регулювання самих потреб. Так, правильно організована трудова і навчальна діяльність, куди входять різноманітні посильні навантаження в раціональному поєднані із відпочинком, як гарантує збереження стійкою працездатності й високу продуктивність занять, а й виховує в дітей віком звичку і трудитися, посидючість, потяг до знань, допитливість. Регулярність харчування сприяє хорошому апетиту, тому що в дитини через певні часові відтинки виникає потреба в їжі, який сприяє повноцінному засвоєнню всіх його компонентів. Денний й у нічний сон, організований один й самі годинник, формує в дитини звичку засипати швидко, без будь-яких додаткових впливів, що однією з найважливіших умов спокійного, глибокого сну, де відбувається відновлення зусиль і наступної активності дитини.

Втома в різних дітей проявляється неоднаково. Найчастіше воно виявляється у зниженні активності дитини, ослабленні уваги, підвищенні збуджуваності чи млявості [1]. Нерідко при стомленні в дітей віком з'являються негативні поведінкові реакції: примхи, що зумовлює виникненню конфліктів у спілкуванні їх з однолітками і дорослими. В багатьох дітей при стомленні порушуються сон, апетит. Усе це звані зовнішніх ознак втоми, і досвідченому вихователю легко їх визначити. Разом зі своїми появою знижується й працездатність дитини, що особливо помітно в організованих формах діяльності, потребують зосередженості й. У, зазвичай, пропадає бажання трудитися, знижується інтерес до занять. Він постійно відволікається, погано або зовсім не засвоює те, що показує або про що свідчить вихователь, не повідомляє кінця розпочате завдання. Якщо дитсадку чи сім'ї для дитини не створено всі необхідні умови роботи і відпочинку і обсяг навантажень постійно перевищує його фізіологічні можливості, то стомлення, поступово накопичуючись, може перейти в перевтома, хронічне стомлення, але це вкрай негативно б'є по його подальшому розумовому і фізичному розвитку, і навіть стан здоров'я. З огляду на втоми і перевтоми знижуються захисні функції організму, що, отже, підвищується схильність до захворювань.

Особливо несприятливо ті чи інших порушень у створенні роботи і відпочинку позначаються фізіологічному стан організму і прогнозного рівня працездатності дітей.

Для правильного виконання режиму, чіткого й послідовнішого всіх його процесів важливо своєчасно формувати в дітей віком навички самообслуговування, виховувати самостійність. Рівень розвитку в дитини навичок самообслуговування залежить від різні причини: стану здоров'я, особливостей вищої нервової діяльності, загального розвитку. Але головне – від цілеспрямованого виховання, використання єдиних педагогічних прийомів у ній у дошкільній установі.

Якщо дитсадку педагог привчає кожного вихованця до самостійності при удяганні, роздяганні, прийомі їжі, під час інших побутових процесів, а вдома все за дитини роблять дорослі, те в дитини не виробляються стійкі звички, навички, вміння, він часто виявляється безпорадним за необхідності виконати навіть найпростіші дії. Діти, котрих удома не привчають до посильного праці з молодого віку, неспроможні самостійно прибрати іграшки, вмитися тощо. У дитсадку вони затримують виконання режиму, де всі взаємозалежне: порушення однієї з процесів режиму неминуче призводить до несвоєчасному проведенню наступних. Ось чому такими необхідно, щоб дорослий керував діяльністю дітей у найрізноманітніших його виявах, навики ж самостійності, як і ще корисні звички, формуються у її процесі при постійному виконанні дитиною одним і тієї ж вимог дорослого. Щоб навички міцно засвоїлися, крім дітей, використання педагогічних впливів, допомоги, наданої дорослими і під час різних побутових процесів, доцільно організовувати дидактичні, сюжетні гри, створювати ігрові ситуації, де всі дії з самообслуговування діти виконувати з зацікавленням прочитає і бажанням [3].

Поступово в дитини формуються різноманітні корисні навички та звички до чіткому розпорядком дня. Через війну складаються сприятливі умови для тренування і удосконалення функцій центральної нервової системи – активного, внутрішнього гальмування, рухливості нервових процесів, витривалості нервових клітин кори великих півкуль мозку. Розвиток цих функцій є передумовою правильної поведінки дитини, виховання в нього морально-вольових якостей, що дозволяє йому легко пристосовуватися до мінливих умов довкілля.

Ефективність реалізації режиму на дошкільному установі передбачає також, щоб час, відведений для організованою й стати самостійною діяльності, використовувалося з максимальною результативністю й у загального розвитку і зміцненню здоров'я дітей.

Соседние файлы в предмете Международные отношения