Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
сем 1 .docx
Скачиваний:
44
Добавлен:
03.02.2018
Размер:
80.08 Кб
Скачать

2.2 Організація харчування в різновікових групах дитсадка

Повноцінне фізичні інервно-психическое розвиток дитини можливе лише за забезпеченні раціонального харчування, яка передбачала використання необхідного набору продуктів, містять все потрібні харчові компоненти, мінеральні солі, вітаміни відповідно до віковими потребами підростаючого організму. Нині фахівцями з харчуванню розроблено науково обгрунтовані дієти кожному за вікового етапу, які б гармонійне розвитку дитини.

У процесі життєдіяльності і за виконанні певних навантажень організм людини витрачає значну кількість теплової механічної енергії, джерела якої мають постійно поповнюватися. Це поповнення відбувається поза рахунок продуктів. Проте зростаючий організм вимагає як поповнення певної кількості витраченої енергії (компенсації енерговитрат), на шляху зростання та розвитку органів прокуратури та тканин мають значення і що в їжі пластичні матеріали.

Харчовий раціон також має утримувати й продукти, до складу яких входять найважливіші мікроелементи, необхідних правильного розвитку дітей: натрій, калій, магній, залізо, марганець, кальцій. Ці мікроелементи беруть участь у обмінних процесах і зберігають у крупах, бобових, овочах, молочні продукти.

У дитячому дошкільному установі меню становлять завідуючий і лікар на 10 днів. На його основі з урахуванням тривалості перебування, пори року, кліматичних умов складається щоденне меню. У цьому необхідно враховувати, деякі види основних продуктів має входити до раціону щодня, а частина продуктів може входитимуть у харчової раціон за її взаємозамінності протягом тижня (наприклад, рибу усунути сиром, замість сметани дати яйце чи сир тощо. п.).

Під час упорядкування меню передбачають і принцип раціонального поєднання борошняних, круп'яних і овочевих страв. Регулярність харчування й створення сприятливою обстановки сприяють виробленню в дитини позитивного харчового рефлексу, але це запорука доброго апетиту і засвоєння їжі. За столом вже не слід квапити дітей, насильно годувати їх, умовляти. Це може викликати стійку негативну реакцію визначені страви, яка, зрештою, стане звичної. Не треба змушувати є дитини, а створити такі умови, у яких з'явиться бажання є. Зазвичай, здорові діти при добре налагодженому режимі харчування будь-коли страждають на брак апетиту. Якщо ж хтось із них погано їсть, вихователю потрібно, передусім, з'ясувати причину цього, оскільки відсутність апетиту то, можливо однією з ранніх ознак захворювання. У таких випадках необхідна консультація лікаря дошкільного закладу [13].

Кожен приймання їжі дитячого садка потрібно використовувати як сприятливий момент на виховання в дітей віком навичоккультурно-гигиенических і з самообслуговування. До старшому дошкільному віку вихованці повинні вміти користуватися всіма їдальнями приладами, серветкою, ретельно й безшумно ремиґати їжу, є акуратно, правильно сидіти за одним столом. Перед їжею все миють руки з милом, насухо їх витирають, сідають за стіл охайними. Затим їжі полощуть рот питної води.

Індивідуальний підхід до дітей у час приймання їжі у тому, що у окремих випадках (що це стосується переважно знову які поступили дітей) усунути дитині одне страву іншим, коли вона йому незвично чи викликає негативну реакцію. Поступово дитини привчають всім харчем, які готують у дошкільній установі. Їх заміни можуть лише тимчасовими в межах існуючого в раціоні харчування набору продуктів. Якщо перша страву наготовлюється з крупою, то гарнір другої тарелі може бути обов'язково овочевим.

У дитсадку з організацією харчування необхідно суворо дотримуватися все гігієнічні вимоги до приготування, доставці й роздаванню їжі правильні інтервали між її прийомами.

 

Соседние файлы в предмете Международные отношения