Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
сем 1 .docx
Скачиваний:
44
Добавлен:
03.02.2018
Размер:
80.08 Кб
Скачать

2.1 Організація неспання і сну

Що старшим дитина, тим більше часу протягом дні проведе у стані активного неспання. Діти дошкільного віку ні до 5–6 год безупинно. Тому дуже важливо правильно організувати їхню діяльність у цей період. Від, ніж заповнене в дитини активне неспання, великою мірою залежить його працездатність, настрій, якість та глибина сну.

У дитсадку період неспання складається з різноманітної діяльності. Це організовані заняття, працю, самостійна рухова, ігрова діяльність, розваги. Як відомо, грі належить провідна роль розумовому і фізичному розвитку дитини, вихованні в нього моральних чеснот, почуття колективізму і самостійності. У процесі гри вирішуються багатовоспитательно-образовательние завдання, формуються та вдосконалюються в дітей віком необхідні корисні навички, вміння, закріплюються і заглиблюються їх представлення про навколишньої дійсності.

Ігри дошкільнят різноманітні характером та змісту:сюжетно-ролевие, дидактичні, рухливі, спортивні. З огляду на велике значення гри для розвитку дитини-дошкільняти, слід, що цей вид діяльності, як та інші, потребує вмілому й чуйному педагогічному керівництві. Необхідно навчати дітей організовувати захоплюючу гру, користуватися іграшками, брати він певні ролі. Цього може сягнути вихователь, який уважно належить до дитячої грі, бере участь у ній, допомагає хлопцям розподіляти ролі, враховуючи у своїй особливості характеру кожного учасника, рівень взаємовідносин дітей друг з одним, їхні суїцидні схильності й інтереси.

Слід розвивати в дитини активність й у самостійної грі. Цьому сприяють певні прийоми: створення інтересу явищ нашому житті, допомогу, доброзичливе ставлення до гри дорослих. У організації ігор вихователю належить чільне місце, але необхідна, і самостійна, творча діяльності дітей. Важливо вчасно підтримати їх ініціативу, дати цінну пораду, стежити, щоб одні вихованці не придушували інших, щоб кожен мав активний. Беручи він якусь роль, найчастіше не головну, вихователь керує грою непомітно для дітей. Особливо їм потрібна підтримки і допомоги дошкільнята з нестійкими інтересами, нетерплячі, занадто рухливі.

Організовуючи і направляючи гри дітей, слід також обов'язково враховувати характер попередньої і наступного діяльність у режимі дня. Приміром, рухливі ігри, пов'язані з великою інтенсивністю рухів, нічого не винні проводитися перед денним чи нічним сном дітей, і навіть після приймання їжі. Під час прогулянки, де то можна організувати різні гри, потрібно враховувати погодні умови. У спекотну літню погоду перевагу віддають ігор малої і середній рухливості, а гри, пов'язані з бігом, стрибками, потребують інтенсивних рухів, краще проводити у другій половині дня.

Зміцнення здоров'я, турбота про його правильному, своєчасному розвитку тісно пов'язані із забезпеченням умов раціональної організації фізичного виховання, у якому повністю задовольняється потреба організму рухається.Физическому вихованню належить одне з чільних місць у системівоспитательно-образовательной роботи, бо вона сприяє всебічному розвитку дитини, вдосконаленню його рухової сфери, підвищенню витривалості, розвитку фізичних якостей, високу працездатність. В.І. Ленін розглядав фізичне виховання як складової частини розвитку особи і невід'ємний компонент комуністичного виховання підростаючого покоління.

Рівень рухової активності і фізіологічна потреба організму рухається визначаються віком, індивідуальними особливостями центральної нервової системи, стану здоров'я та значною мірою залежить від зовнішніх умов – гігієнічних, соціально-побутових, кліматичних тощо. п. Як засвідчили спостереження педагогів, психологів, лікарів, в дітей віком мають однаковий вік може бути значні розбіжності у рівні рухової активності, в потреби рухатися. Зазвичай, здорові діти середнього та вищий за середній рівня фізичного розвитку в гармонійному статурі відзначаються набагато більшою рухливістю порівняно з дорослими. Це пов'язано з вищої збуджуваністю нервової системи та щодо слабким розвитком гальмівних процесів у дошкільнят. Якщо поспостерігати дитину, що він надано сама собі, не захоплений грою, помітні, що він жодної хвилини іншого спокійним. У цьому його руху нерідко відрізняютьсянеупорядоченностью, оскільки вони спрямовані за проведення певної завдання, не мотивовані.

Режим дня дитсадка передбачає ряд моментів, коли не треба направити дії дитини на суспільно корисні справи – навчальні заняття, працю, чергування та інших. [16]. Усе це більшість знову які прийшли дітей представляє певні труднощі, тому що їм доводиться певною мірою обмежувати свої природні потреби пограти, порухатися. Чимпланомернее і більше систематично ведеться роботу з формування у дошкільнят різноманітних корисних навичок, тим і шкоди здоров'я вони виходить із необхідними обов'язками. Якщо дитсадку не створено умови різноманітної рухової діяльності дітей, то, крім несприятливого впливу здоров'я, це сприятиме відставання моторного інервно-психического розвитку, яке надалі буде складно подолати, оскільки основи формування навичок, зокрема і рухових, закладаються у віці. Спостереження показали, що, які малоДвигаются чи його трудова діяльність належним чином не організована, відстають у фізичному розвитку і ставляться більш мері піддаються простудним захворювань. З іншого боку, такі діти нерідко відрізняються ноткою ніяковості, повільністю.

У дошкільному установі руховий режим складається з ранкової гімнастики, занять із фізичну культуру, рухливих, спортивних ігор, фізичних вправ, самостійної діяльності. Проте забезпечення оптимальний рівень рухової активності лише формальне проведення всіх згаданих видів діяльності буде недостатнім. Важливими є неї давав, і навіть раціональна організація усього життя дітей, кожного з режимних процесів. У дитсадках, де керівництво не приділяє уваги організації рухової діяльності дошкільнят, вдосконаленню режиму занять відпочинку, фізичний розвиток дітей, зазвичай, недостатньо. І навпаки, якщо завідуючий, вихователі, використовуючи передовий практичного досвіду, постійно прагнуть вдосконалити заняття з фізичну культуру, ігрову і самостійну діяльність, їх вихованці вирізняються вищою рівнем фізичного розвитку.

Перебування на свіжому повітрі зміцнює здоров'я та гартує організм, всебічно розвиває дітей, активізує їхрухову діяльність, пізнавальні можливості.

Дитина дошкільного віку повинен гуляти (навіть у холодну пору року) до 4–5 год щодня. А влітку вся діяльність дітей може проходити надворі.

Сон – найважливіша потреба організму людини. Задоволення цієї природною потреби сприяє хорошому самопочуттю і нормальної працездатності. Дітям раннього і дошкільного віку фізіологічно повноцінний сон лежить в основі міцного здоров'я дитини і правильного розвитку.

Потреба сні значною мірою пов'язані з умовами довкілля, з функціональним станом організму, що залежить від багатьох інших чинників. Тому, аби створити умови для повноцінного сну дитини, вихователь повинен знати вікові і індивідуальні особливості сну дошкільника і володіти педагогічними прийомами, впливають з його якість.

Нервова система дитини ще досить сформована, вона має великий витривалістю і схильна до порівняно швидкому виснаження. Особливо несприятливо віддзеркалюється в його стан і стан організму загалом часте недосипання, що визначається як недостатньою тривалістю сну, а й поганим якістю сну, що він неспокійний, часто переривається.

Коли сну у дошкільника не більше 1,5 год на добу витривалість нервових клітин кори мозку значно знижується. І це тягне зниження активної діяльності, працездатності. Часто порушується поведінка. У можуть з'явитися неправильні, неадекватні реакцію ті чи інші впливу те, які однолітків, дорослих. Він може розплакатися через дурницю, робити всі навпаки, і т. п. Тривале недосипання часто буває причиною невротичних станів, що характеризуються появою в дитини дратівливості, плаксивості, ослабленням уваги, пам'яті. У одних випадках діти стають збудженими,драчливими, за іншими, навпаки» млявими, байдужими до оточення. Невротичні стану можуть супроводжуватиметься й головним болем, зниженням апетиту, опірності організму до захворювань, оскільки недостатній сон негативно впливає стан всіх фізіологічних систем і державних функцій організму, тісно що з регулюючої діяльністю нервової системи.

Щоб сформувати повноцінного сну в дітей віком важливо усім вікових етапах створювати необхідних нього гігієнічні і педагогічні умови, усувати причини, заважають його наступові. Педагог має враховувати індивідуальні особливості кожного вихованця. Чим молодший дитина, тим більше годин він спить і від не спить. Діти дошкільного віку мають спати на добу щонайменше 11–12 год. Денний сон залежно від його віку триває до 2–2,5 год. Він обов'язковий, оскільки нервова система дитини швидко реагує на зовнішні подразники, щодо легко ранима і менше витривала проти нервової системою дорослого. Саме тому активне неспання дошкільнят обмежена.

Організація сну – одне із відповідальних моментів всього розпорядку життя дітей, він потребує великої уваги себе із боку вихователів, батьків, створення всіх умов, що виключатимуть можливість його порушення.

 

Соседние файлы в предмете Международные отношения