Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
10.docx
Скачиваний:
20
Добавлен:
12.06.2018
Размер:
28.83 Кб
Скачать
    1. Здатність спілкуватися з фахівцем з інших областей

Під час переговорів, що передують, наприклад, укладенню угоди, формулювання повинні бути винятково точні, бо в даному разі кожне слово має велике значення. Із часів стародавнього Риму існує професія, основне завдання якої — виражати і формулювати думки під час переговорів двох сторін. Це професія юриста, якому, між іншим, належить складати найрізноманітніші види законодавчих директив, угод, договорів тощо. Нефахівцям така точність часто здається зайвою. Проте мова, яку чуємо довкола та якою спілкуємося, нерідко відзначається неточністю, а найголовніше — часто дає підставу по-різному тлумачити виголошене. Отже, основна мета точного формулювання — виключити можливість неоднакового тлумачення змісту.

1.4 Вміння протистояти натиску

Дане вміння дозволяє фахівцеві не вестися на чужий вплив і завжди залишатися при власній думці, що є не від'ємною частиною роботи, фахівця документознавця.

1.5 Лояльність і толерантність

Документознавець в першу чергу повинен володіти собою в будь якій ситуації. Особисті проблеми і поганий настрій не повинні заважати йому бути уважним і терплячим з роботою і колегами. Недопустимо демонструвати свій поганий настрій і свою нервозність і взагалі проявляти негативні емоції. З іншого боку, працівник який бурно виражає свою радість – голосно сміється або весь час усміхається – в кращому випадку може викликати неповагу. Вираження обличчя робітника завжди повинно відповідати ситуації і стану.

1.6 Стрессостійскість

Сучасне життя є вкрай стресогенной. Можливо, від того, що ритм став більш динамічним, можливо, люди стали більш амбіційними і прагнуть встигнути і досягти максимуму. До цього давайте додамо екологію, харчування на бігу, випромінювання від різного роду техніки і багато іншого. На жаль, генетичний код людства змінюється не так швидко, як навколишнє середовище, і найбільш вразлива в такій обстановці - людська психіка. Стресостійкість - людини - вміння долати труднощі, пригнічувати свої емоції, розуміти людські настрої, проявляючи витримку і такт.

Стресостійкість визначається сукупністю особистісних якостей, що дозволяють людині переносити значні інтелектуальні, вольові та емоційні навантаження, зумовлені особливостями професійної діяльності, без особливих шкідливих наслідків для діяльності, що оточують і свого здоров'я.

1.7 Дотримання этики ділового спілкування

Спілкування є однією з універсальних реальностей буття людини, специфічним видом і необхідною умовою її діяльності. Від нього значною мірою залежить психологічний клімат в організації, на підприємстві, їх організаційна і виробнича мобільність, конкурентні позиції на ринку. Його характер обумовлюється етнічними, професійними, віковими, ґендерними та багатьма іншими параметрами, які необхідно знати і враховувати. Адже правильно організоване спілкування не тільки забезпечує ефективний обмін інформацією, а й дає змогу глибше пізнати партнера, спрогнозувати особливості подальшої ділової взаємодії з ним, іноді розпізнати за начебто вишуканими манерами некоректні наміри тощо. А багато виробничих проблем часто є породженням саме непрофесійного, невмілого спілкування. Спілкування — сукупність зв’язків і взаємодій індивідів, груп, спільнот, під час яких відбувається обмін інформацією, досвідом, уміннями, навичками і результатами діяльності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]