Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kursovaya4.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
20.06.2018
Размер:
625.3 Кб
Скачать
  1. Правове обґрунтування можливості здійснення даної зовнішньоекономічної угоди

Митна процедура з Toyota Highlander Hybrid 3.5 л

Класифікація товарів здійснюється відповідно до вимог статей 23, 68, 69 Митного кодексу України 2012 року, ставки мита визначені ЗУ «Про Митний тариф України» 2001 року та додатку до нього – «Митний тариф України», Відповідно до статті 69 Кодексу митні органи здійснюють контроль правильності класифікації товарів, поданих до митного оформлення, згідно з Українською класифікацією товарів зовнішньоекономічної діяльності (далі – УКТЗЕД) та у разі виявлення під час митного оформлення товарів або після нього порушення правил класифікації товарів митний орган має право самостійно класифікувати такі товари. Транспортні засоби класифікуються в товарних позиціях 8701-8707, 8711, 8716 згідно з УКТЗЕД.

Для однозначної класифікації транспортних засобів необхідно надавати технічну документацію заводу-виробника цього засобу із зазначенням кількості місць для сидіння, сертифікати або аналогічні документи, видані уповноваженим органом країни-виробника, що містять повну інформацію щодо технічних характеристик транспортного засобу.

При митному оформленні транспортних засобів, що ввозяться (пересилаються) в Україну громадянами та класифікуються у товарній позиції 8704 згідно з УКТЗЕД (до яких належать вантажні транспортні засоби), справляються такі податки: 

- ввізне мито за повними ставками Митного тарифу України відповідно до частини першої статті 377 Кодексу;

- податок на додану вартість відповідно до розділу V Податкового кодексу України.

При митному оформленні транспортних засобів, що ввозяться (пересилаються) в Україну громадянами та класифікуються у товарній позиції 8703 згідно УКТЗЕД (до яких належать легкові автомобілі та інші моторні транспортні засоби, призначені головним чином для перевезення людей (крім моторних транспортних засобів, зазначених у товарній позиції згідно з УКТЗЕД 8702), включаючи вантажопасажирські автомобілі-фургони та гоночні автомобілі), справляються такі податки: 

- ввізне мито за повними ставками Митного тарифу України відповідно до частини першої статті 377 Кодексу;

- акцизний податок відповідно до розділу VI Податкового кодексу України;

- податок на додану вартість відповідно до розділу V Податкового кодексу України.

Розрахунок ввізного мита та акцизного податку на транспортні засоби, що класифікуються у товарних позиціях 8703 та 8704 згідно УКТЗЕД, здійснюється виходячи з виду транспортного засобу, типу двигуна, робочого об’єму циліндрів двигуна, року випуску, маси транспортного засобу.

Отже, поставка здійснюватиметься морським видом транспорту з міста Тойота, Японія, до Одеси, Україна. Поставка здійснюватиметься лінійним судном. Після прибуття транспортного засобу в порт міста Одеси, буде необхідно:

1. отримати пропуск на дозвіл увійти в порт в Службі Охорони Одеського торговельного морського порту;

2. отримати повідомлення про прибуття контейнеру з вантажем в Одеський морський торговельний порт;

3. оформити наряд та попередньо заключити договір з вантажним портовим комплексом та Одеським морським торговельним портом для його отримання;

4. вивантажити транспортний засіб в спеціально визначеному місці в присутності посадової особи митного органу;

5. заключити договір про зберігання даного транспортного засобу до моменту митного оформлення та випуску з порта;

6. подати документи, необхідні для митного оформлення, що зазначені вище[13].

Після пред’явлення документів робітникам митниці, відбувається вивантаження автомобілів, які вважаються такими, що перебувають на складах тимчасового зберігання. Після чого автомобілі підлягають митному оформленню. Місцем і часом здійснення митного оформлення буде Південна Митниця, Одеська область, режим роботи якої: понеділок- четверг 09.00 - 18.00, п'ятниця 09.00 - 16.45, обід 13.00 - 13.45.

Однак, митне оформлення у пунктах пропуску через державний кордон України здійснюється цілодобово [стаття 247 МКУ]. Але за роботу працівників митниці з розмитнення товару у позаурочний час необхідно платити відповідно тарифів, визначених постановою Кабінету Міністрів «Про справляння плати за виконання митних формальностей митними органами поза місцем розташування митних органів або поза робочим часом, установленим для митних органів».

Для цілей оподаткування товарів, що переміщуються через митний кордон України, застосовується фактурна вартість цих товарів.

Далі автомобілі проходять процедуру декларування, причому може надаватися і попередня митна декларація ще до прибуття лінійного судна в порт. Оскільки заповнення митної декларації не вимагається в даній роботі, наведемо лише вимоги до неї згідно Митного кодексу України 2012 року у Додатку 1.

Митне оформлення здійснюється протягом 10 робочих днів з дати доставлення товарів і завершується протягом 4 годин  з моменту пред'явлення митному органу товарів, що підлягають митному оформленню [стаття 255 МКУ]

Тарифне регулювання

Таблиця Визначення митної вартості і платежів за здійснення митної експертизи.

Платежі

База нарахування

Одиниці

Ставка

Одиниці

грн

Імпортне мито

295 389,31

грн.

10.0

%

29 538,93

Акцизний збір

3500

см3

1,09

EUR

40 004,15

Податок на додану вартість (ПДВ)

364 932,39

грн.

20.0

%

72 986,48

Всього мита та податків

437 918,87

грн.

48,25

%

142 529,56

Відповідно до Постанови КМ № 422 від 21.05.2012, виконання митної експертизи поза розташуванням митних органів або у позаурочний час додатково оплачується. Нехай така експертиза імпортованих авто проводитиметься у позаурочний час. Відповідно її вартість становитиме 40 євро за годину і триватиме 4 години. Отже, варітсь митної експертизи для партії товару становитиме 1667,8 грн.

2.2 Нетарифне регулювання імпорту легкових автомобілів, що відповідають коду 8703 24 10 00, регулюється такими документами:

№ 4004-XII от 24-02-1994 Закони України "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення", Н-з ДМСУ № 1118 15.12.2005, Наказ МІНЮСТу N 142/5/2092 24/11/03 (щодо експертних висновків)

Автомобілі підлягають санітарно-епідеміологічному контролю в пунктах пропуску. Заборони: з метою недопущення забруднення навколишнього середовища, поліпшення екологічної ситуації в Україні заборонено з 1 січня 2003 року реалізацію на внутрішньому ринку України та ввезення на митну територію України легкових автомобілів, не обладнаних пристроєм для нейтралізації ядучих фракцій вихлопних газів (каталізатором). Автомобілі легкові з двигуном внутрішнього згоряння з іскровим запалюванням та робочим об’ємом циліндрів двигуна понад 3000 см3. Заборонено пряме чи опосередковане постачання, продаж або передача Корейській Народно-Демократичній Республіці товарів, які належать до предметів розкоші. Заборонено придбання товарів, які належать до предметів розкоші, з Корейської Народно-Демократичної Республіки громадянами України, у тому числі з використанням морських чи повітряних суден під прапором України, незалежно від того, звідки вони постачаються.

Митне оформлення:

Визначення року виготовлення: визначення року виготовлення ТЗ здійснюється на основі даних його виробника, що містяться в ідентифікаційному номері ТЗ. Міжнародною організацією стандартизації (ISO) запроваджено з 1976 року міжнародний стандарт ідентифікаційних позначень автомобіля - ISO 3779-1983, за яким визначається ідентифікаційний номер ТЗ. Ідентифікаційний номер індивідуальний для кожного ТЗ. Експертна оцінка: порядок оцінки (визначення вартості) дорожніх транспортних засобів, загальні принципи, методи оцінки та товарознавчих досліджень, а також вимоги до оформлення результатів оцінки, оціночні процедури визначення вартості ДТЗ встановлені в Методиці.

Вимоги Методики є обов'язковими під час проведення товарознавчих досліджень, а також під час оцінки ДТЗ у випадках, передбачених законодавством України або угодами суб'єктів цивільно-правових відносин.

Дозволяється ввозити сировину, продукцію (вироби, обладнання, технологічні лінії тощо) і реалізовувати чи використовувати їх в Україні лише після отримання позитивного висновку державної санітарно-гігієнічної експертизи.