Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ВСІ_ТЕСТОВІ_ЗАВДАННЯ_З_ФАРМАКОЛОГІЇ.doc
Скачиваний:
282
Добавлен:
23.08.2018
Размер:
1.21 Mб
Скачать

Анальгетики

Дитина 4-х років госпіталізована в ортопедичне відділення з переломом гомілки з зміщенням. Перед репозицією відламків необхідна аналгезія. Який препарат слід вибрати?

A *Промедол

B Анальгін

C Морфіну гідрохлорид

D Панадол

E -

Хворому з переломом стегна призначили наркотичний аналгетичний засіб. Взаємодією з якими рецепторами обумовлена його знеболююча дія?

A * Опіатними рецепторами

B Адренорецепторами

C Холінорецепторами

D Бензодіазепіновими рецепторами

E ГАМК-ергічними рецепторам

До приймального відділення надійшов хворий у непритомному стані. Шкіра холодна, зіниці звужені, дихання з утрудненням, відзначається періодичність по типу Чейн-Стокса, артеріальний тиск знижений, сечовий міхур переповнений. Чим

відбулося отруєння?

A *Наркотичними анальгетиками

B Транквілізаторами

C Ненаркотичними анальгетиками

D М-холіноблокаторами

E -

У пацієнта з передозуванням наркотичної речовини відсутня свідомість, гіпотермія, гіпотензія, стійкий міоз, порушення дихання по типу Чейн-Стокса. Який функціональний антагоніст необхідно призначити для забезпечення виживання пацієнта?

А. *Налоксон

В. Нітразепам

С. Омепразол

D. Мезатон

Е. Етимізол

1. До приймального відділення надійшов хворий у непритомному стані. Шкіра холодна, зіниці звужені, дихання з утрудненням, відзначається періодичність по типу Чейн-Стокса, артеріальний тиск знижений, сечовий міхур переповнений. Чим відбулося отруєння?

A. *Наркотичними анальгетиками

B. Транквілізаторами

C. Ненаркотичними анальгетиками

D. М-холіноблокаторами

E. Антихолінестеразними

3. Хворому з інфарктом міокарда було проведена нейролептаналгезія. Який препарат з групи наркотичних анальгетиків найчастіше застосовується спільно з дроперидолом?

А. *Фентаніл

В. Морфін

С. Промедол

D. Пентазоцин

Е. Омнопон

4. Для купірування больового синдрому пацієнту з інфарктом міокарда лікар призначив аналгетичний засіб. Стан хворого поліпшився, але згодом, у зв’язку з передозуванням з’явилася сонливість, міоз, лікар відзначив пригнічення дихання. Який лікарський засіб було призначено?

А. *Морфін

В. Седалгін

С. Ібупрофен

D. Баралгін

Е. Парацетамол

5. До лікарні надійшов хворий у непритомному стані. Шкіра холодна, зіниці звужені, дихання за типом Чейн-Стокса, артеріальний тиск знижений, сечовий міхур переповнений. Попередній діагноз: отруєння наркотиками. Який препарат необхідно застосувати як антагоніст?

A. *Налоксон

B. Унітіол

C. Цититон

D. Тіосульфат натрію

Е. Бемегрид

6. Хворому з переломом стегна призначили наркотичний аналгетичний засіб. Взаємодією з якими рецепторами обумовлена його знеболююча дія?

A * Опіатними рецепторами

B Адренорецепторами

C Холінорецепторами

D Бензодіазепіновими рецепторами

E ГАМК-ергічними рецепторам

7. До приймального відділення лікарні доставлено людину з гострим отруєнням морфіном. Який специфічний антагоніст наркотичних анальгетиків необхідно застосувати в цьому випадку?

А. Метацин

В. Дигоксин

С. Парацетамол

D. *Налоксон

Е. Унітіол

8. Хворому 60 років, який довгий час хворіє на стенокардію, разом з коронаролітиками лікар призначив ацетилсаліцилову кислоту для зменьшення агрегації тромбоцитів. Який механизм антиагрегантної діі ацетилсаліцилової кислоти?

A. *Знижує активність циклооксигенази

B. Знижує активність фосфодиестерази

C. Підвищує активність аденілатциклази тромбоцитів

D. Підвищує синтез простоцикліну

E. Проявляє мембраностабілізуючу дію

9. У хворого із сечокам'яною хворобою виникли нестерпні спастичні болі. Для попередження больового шоку йому ввели разом з атропіном наркотичний анальгетик, що не має спазмогенного ефекту. Який це був препарат?

A. *Промедол

B. Трамадол

C. Пірітрамід

D. Етилморфіну гідрохлорид

E. Морфіну гідрохлорид

10. Хворому з неоперабельним раком шлунку призначили промедол для зняття вираженого больового синдрому. З часом хворий відмітив зменшення знеболюючого ефекту та тривалості дії препарату, різке посилення болей у всьому тілі. Лікар пояснив це тим, що:

A. * Розвинулось звикання

B. Виникла тахіфілаксія

C. Розвинулась психічна залежність

D. Промедол здатний до кумуляції

E. Зменшилась реабсорбція промедолу в канальцях нирок

11. Жінка 28 років звернулася у поліклініку із скаргами на головний біль. Лікар запропонував їй парацетамол, взявши до уваги наявність соматичного захворювання. Яка супутня хвороба визначила призначення саме парацетамолу?

A. *Виразкова хвороба шлунку

B. Ревматоїдний артрит

C. Холецистит

D. Нефрит

Е. Гепатит

12. До приймального відділення доставлений хворий 25 років у непритомному стані: дихання періодичне, серцевий ритм сповільнений, рефлекси, крім колінного, пригнічені, зіниці звужені. Поряд з хворим знайдено 15 ампул з-під розчину морфіну. Які маніпуляції слід застосувати в першу чергу?

A. *Промивання шлунку розчином перманганату калія.

B. Ввести протиарітмічний засіб.

C. Зробити клізму.

D. Викликати блювотний рефлекс.

E. Ввести діуретик.

13. У дитини 7 років виник озноб, підвищилась температура до 39,2С. Частота дихання дорівнювала 45 в хвилину, пульс -105 ударів в хвилину. Лікар діагностував гостру респіраторну вірусну інфекцію і призначив дитині ацетилсаліцилову кислоту. Реалізацію якого механізму дії цього препарату запропонував лікар?

A.* Посилення тепловіддачі.

B. Знеження теплопродукції.

C. Уповільнення серцебиття.

D. Уповільнення ритму дихання.

E. Загальна заспокійлива дія.

14. Хворий 40 років був доставлений у лікарню у стані гострого нападу печінкової коліки з скаргами на невитерпні болі у правому боці. Він знаходився у вимушенному положенні. Який препарат треба ввести в першу черг для усунення больового синдрому?

A. Атропін

B. Промедол.

C. Анальгін.

D. Пентазоцин.

E.* Морфін

15. Який наркотичний анальгетик доцільно використовувати для стимуляції та знеболення пологів?

A. * Промедол

B. Морфін

C. Кодеїн

D. Омнопон

E. Трамадол

16. У реанімаційне відділення надійшов хворий з ознаками гострого отруєння морфіном. Який засіб необхідно використати у даному випадку для промивання шлунка?

A. *Калію перманганат

B. Натрію гідрокарбонат

C. Фурацилін

D. Розчин натрія хлоріду

E. Борну кислоту

17. Хворому в післяопераційному періоді тривалий час вводили промедрол. Внаслідок відміни препарату у пацієнта виникли важкі психічні та соматичні порушення Як називається це ускладнення?

A. * Абстинентний синдром

B. Ідіосинкразія

C. Тахіфілаксія

D. Синдром обкрадання

E. Синдром віддачі

18. Через 2-3 години після парентерального введення препарату у пацієнта розвинувся коматозний стан, спостерігається дихання типу Чейн-Стокса, зіниці різко звужені, колінний рефлекс збережений. Який препарат міг спричинити отруєння?

A. * Морфін

B. Аміназин

C. Сібазон

D. Спирт етиловий

E. Фенобарбітал

19. Хворому із перенесеним гострим інфарктом міокарду лікар рекомендував протягом 3-4 місяців приймати ацетилсаліцилову кислоту по 0,25 1 раз в 2-3 дні. На яку дію аспірину розраховував лікар?

A. * Антиагрегантна

B. Протизапальна

C. Жарознижуюча

D. Анальгезуюча

E. Судиннорозширююча

20. У роділлі 35 років виявляється больовий синдром, зв'язаний з затримкою першого періоду пологів. Який препарат краще за все слід застосувати для зменшення болю?

A. Промедол.

B. Анальгін.

C. Морфін.

D. Кодеїн.

E. Парацетамол.

21. Швидка допомога доставила в приймальне відділення хворого, в якого спостерігаються сонливість, ціаноз, рідке переривчасте дихання, різке звуження зіниць. Колінні рефлекси збережені. На руках виявлені сліди ін'єкцій. На отруєння якими препаратами вказують наведені симптоми?

A.* Морфін

B. Атропін

C. Прозерін

D. Фенобарбітал

E. Аміназін

22. До прийомного відділення був доставлений хворий 30 років після автомобільної аварії з переломом кістки стегна. У хворого різко знижений АТ 70 – 40, слабкий пульс, посилена больова реакція на найменший дотик в області пошкодження. Що необхідно ввести хворому для профілактики травматичного шоку?

A.* Морфін

B. Парацетамол

C. Пентазоцин

D. Анальгін.

E. Паповерин

23. Дитина 5 років після невдалого падіння з дивану скаржиться на різкий біль у шії, що виникає при найменших порухах. Огляд виявив припухлість, порушення цілості в області правої ключиці, крепітацію. Що слід ввести в перш чергу для швидкого усунення болі і заспокоєння дитини?

A. *Промедол.

B. Анальгін.

C. Діазепам.

D. Парацетамол

E. Кодеін.

24. У хворого був діагностований іноперабельний бронхогенний рак легенів з метастазами. Для полегшення стану хворого необхідно ввести знеболюючий засіб. Який знеболюючий засіб необхідно ввести хворому ?

A.* Морфін

B. Папаверин

C. Парацетамол

D. Кодеін

E. Анальгін

25. Юнак 15 років звернувя до невропатолога з приводу болів, пов`язаних з невритом. Він попрохав дати знеболюючий засіб трамал.Однак лікар відмовився, мотивуя це можливостю ускладнення. Які недоліки цього препарату перешкоджають його призначенню при невриті?

A*. Можливість пристрасті.

B. Пригничення дихання.

C. Здатність до кумуляції.

D. Зниження АТ.

E. Явище обстипації.

26. Хворій з явищами гострої інтоксикації морфіном був введений налоксон, який швидко покращив її стан. Який переважний механизм дії цього препарату?

A.*Конкурентна блокада мю-опіатних рецепторів.

B. Блокада ГАМК-рецепторів.

C. Блокада серотонінових рецепторів.

D. Блокада бензодіазепінових рецепторів.

E. Блокада сигма-опіатних рецепторів.

27. Хворому з метою знеболювання при травматичному шоці ввели під шкіру розчин морфіну гідрохлориду. Який механізм анальгезуючої дії цього препарату?

A.* Взаємодія з опіоїдними рецепторами

B. Блокада периферичних чутливих рецепторів

C. Зміна емоційного забарвлення болю

D. Порушення проведення імпульсів по аферентних нервах

E. Гальмування утворення медіаторів болю у периферичних тканинах

28. Після вживання ацетилсаліцилової кислоти у пацієнта з’явився біль в ділянці шлунка як наслідок загострення виразкової хвороби. Що лежить в основі ульцерогенності вказаного препарату?

A. * Антипростагаландинова дія

B. Спазм судин

C. Іімунодепресивний ефект

D. Жовчогінна дія

E. Стимулює дію пепсину

29. До лікарні доставили хворого з отруєнням морфіном. Відомо, що при гострому отруєнні морфіном використовується специфічний антагоніст налороксон. Який фактор являється основним у розвитку антагоністичної дії?

A. Конкуренція за зв'язування з “опіатними” рецепторами..

B. Пряме збудження дихального центру.

C. Рефлекторне збудження дихального центру.

D. Різке прискорення метаболізму морфіну.

E. Зменшення чутливості організму до морфіну.

30. Після введення анальгіну у хворого почалася гостра алергічна реакція, задуха, біль за грудиною. Пульс зник, припинилися серцеві скорочення. Які засоби фармакологічної допомоги слід застосувати в першу чергу?

A. Внутрішньосерцево ввести адреналін

B. Внутрішньовенно ввести адреналін

C. Внутрішньовенно ввести преднізолон

D. Внутрішньовенно ввести димедрол

E. Внутрішньовенно ввести строфантин