Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ВСІ_ТЕСТОВІ_ЗАВДАННЯ_З_ФАРМАКОЛОГІЇ.doc
Скачиваний:
282
Добавлен:
23.08.2018
Размер:
1.21 Mб
Скачать

Снодійні засоби

1. Жінка після перенесеного нервового потрясіння погано спить. Якому з перерахованих снодійних засобів слід віддати перевагу для лікування безсоння?

A. *Нітразепам

B. Фенобарбітал

C. Етамінал-натрій

D. Барбаміл

E. Барбітал

2. Хворому при безсонні, викликаному емоційними розладами, лікар призначив засіб, що викликає сон за рахунок транквілізуючої дії. Який снодійний препарат був призначений?

A. * Нітразепам

B. Фенобарбітал

C. Хлоралгідрат

D. Етамінал-натрій

E. Бромізовал

3. Хворий 18-ти років звернувся до лікаря зі скаргами на безсоння, що проявляється у важкому засипанні. В результаті цього він не висипається і наступного дня відчуває втому, важко засвоює учбовий матеріал. Лікар встановив, що безсоння пов’язане з неврозоподібним станом. Зробіть раціональний вибір снодійного засобу:

A. * Нітразепам

B. Бромізовал

C. Хлоралгідрат

D. Фенобарбітал

E. Етамінал-натрій

4. У хворого має місце отруєння етамінал-натрієм, яке супроводжується незначним пригніченням дихання, зниженням тиску крові. Який лікарський засіб доцільно ввести з метою усунення вказаних токсичних ефектів?

A. *Бемегрід

B. Мезатон

C. Строфантин

D. Анаприлін

E. Діазепам

5. В клініку швидкої допомоги доставлено хворого з легким отруєнням снодійними. Який препарат потрібно негайно ввести хворому?

A. * Бемегрид

B. Прозерин

C. Ацеклідин

D. Дипіроксим

E. Кордіамін

6. Хворому з порушеннями психоемоційної сфери та розладом сну був призначений діазепам. Що лежить в основі загальної дії діазепаму ?

A.* Активація ГАМК-рецепторної системи.

B. Зниження АД.

C. Гальмування лімбічної системи.

D. Збудження ретикулярної формації.

E. Збільшення часу рефлекторної реакції.

7. Хворий поступив в коматозному стані з помірним пригніченням дихання і серцевої діяльності після прийому препаратів барбітурової кислоти. Призначити антидотную терапію.

A. *Бемегрід.

B. Апоморфіна гідрохлорід.

C. Протаміна сульфат.

D. Кальція хлорід.

E. Атропіна сульфат.

8. Чоловіку 56 років, що страждає на безсоння, був призначений фенобарбітал. Ритм сну нормалізувався. Але поступово протягом двох місяців дія препарату почала знижуватись і безсоння відновилось. Яке явище призвело до зменшення ефективності снодійного засобу?

A. *Толерантність

B. Погана розчинність

C. Погана абсорбція в шлунку

D. Фіксація в ліпоїдах

E. Тахіфілаксія

9. Молода дівчина 17 років з метою суїциду прийняла велику дозу фенобарбіталу. Після прибуття на місце події лікар швидкої допомоги швидко промив шлунок, ввів бемегрид і розчин натрію гідрокарбонату внутрішньовенно. З якою метою лікар ввів натрію гідрокарбонат?

A.*Для підвищення ниркової екскреції фенобарбіталу

B. Для стимуляції дихання

C. Для нормалізації АТ

D. Для інактивації фенобарбіталу

E. Для пробуджуючого ефекту

10. Хвора 50 років страждає на безсоння. Протягом 3 місяців вона приймала різні снодійні засоби: етамінал натрію, фенобарбітал, барбаміл. Після відміни препаратів хвора стала дратівливою, відновилось безсоння, з`явились агресивність, втрата апетиту, тремор кінцівок. Як називають ускладнення, що виникли у хворої?

A. *Фізична і психічна залежність

B. Тахіфілаксія

C. Сенсибілізація

D. Звикання до препаратів

E. Функціональна кумуляція

11. Молода дівчина 17 років з метою суїциду прийняла велику дозу фенобарбіталу. Після прибуття на місце події, лікар швидкої допомоги швидко промив шлунок, ввів бемегрид і розчин натрію гідрокарбонату внутрішньовенно. З якою метою лікар ввів натрію гідрокарбонат?

A.*Для підвищення ниркової екскреції фенобарбіталу

B. Для стимуляції дихання

C. Для нормалізації АТ

D. Для інактивації фенобарбіталу

E. Для пробуджуючого ефекту

12. Через декілька днів після постійного застосування препарату для профілактики нападів бронхіальної астми у пацієнта порушився сон. Який з препаратів є вірогідною причиною цього

A. * Ефедрин

B. Еуфілін

C. Платифілін

D. Адреналін

E. Сальбутамол