Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ВСІ_ТЕСТОВІ_ЗАВДАННЯ_З_ФАРМАКОЛОГІЇ.doc
Скачиваний:
282
Добавлен:
23.08.2018
Размер:
1.21 Mб
Скачать

Транквілізатори

Хворому при безсонні, викликаному емоційними розладами, лікар призначив засіб, що викликає сон за рахунок транквілізуючої дії. Який снодійний препарат був призначений пацієнту?

A * Нітразепам

B Фенобарбітал

C Хлоралгідрат

D Етамінал-натрій

E Бромізовал

Хвора 45 років звернулася до лікаря з скаргами на порушення сну, що проявлялося погіршенням засинання і пробудженнями серед ночі. Лікар призначив хворій снодійний засіб. Який вид фармакотерапії використав лікар?

A * Симптоматичну

B Етіотропну

C Патогенетичну

D Вибіркову

E Рефлекторну

При щелепно-лицевій операції в стаціонарі, лікар-стоматолог для премедикації, з метою зменшення почуття жаху та для потенціювання дії анестетиків, призначив хворому транквілізатор - похідне бензодіазеліну. Який з перерахованих засобів призначив лікар?

A *Діазепам

B Дроперідол

C Атропін

D Сульпірид

E Аміназин

Жінка після перенесеного нервового потрясіння погано спить. Якому з перерахованих снодійних засобів слід віддати перевагу для лікування безсоння?

A. *Нітразепам

B. Фенобарбітал

C. Етамінал-натрій

D. Барбаміл

E. Барбітал

У хворої 45-ти років невроз, що проявляється дратівливістю, безсонням, немотивованою тривогою. Який лікарський засіб усуне всі симптоми?

A. * Діазепам

E. Пірацетам

C. Екстракт валеріани

D. Кофеїн-бензоат натрію

Е. Левадопа

1. При щелепно-лицевій операції в стаціонарі, лікар-стоматолог для премедикації, з метою зменшення почуття страху та для потенціювання дії анестетиків, призначив хворому транквілізатор – похідне бензодіазепіну. Який з перерахованих засобів призначив лікар?

А. Аміназин

В. Сульпірид

С. *Діазепам

D. Атропіну сульфат

Е. Дроперідол

2. В поліклініку звернулася за допомогою жінка із скаргами на поганий настрій, безсоння, немотивованою тривогою. Який засіб для лікування неврозу слід призначити хворій?

A. *Діазепам

B. Аміназин

C. Дроперидол

D. Трифтазін

E. Фенобарбітал

3. При очікуванні екстракції зуба у пацієнта виникло сильне відчуття боязні. Який лікарський препарат йому слід прийняти для усунення цього відчуття?

А. Діазепам

В. Етимізол

С. Анальгін

D. Аміназин

Е. Карбамазепін

4. У хворого після психічної травми відзначаються підвищена збудливість, дратівливість, безсоння, тривога. Який лікарський засіб доцільно призначити?

A. *Феназепам

B. Імізин

C. Бемегрид

D. Кофеїн

E. Пірацетам

5. У другій половині вагітності жінка приймала транквілізатори групи бензодиазепінів. Пологи наступили вчасно, перебігали нормально, але народилась дитина з численними аномаліями розвитку (заяча губа, полідактилія). Як називається описана дія?

A. *Тератогенна

B. Мутагенна

C. Ємбріотоксична

D. Фетотоксична

E.

6. Хворий звернувся до лікаря зі скаргами на страх, відчуття неспокою, внутрішньої напруги, що виникли після душевної травми. Який препарат слід йому призначити?

A. * Діазепам

B. Мікстуру Павлова

C. Настоянку валеріани

D. Настоянку собачої кропиви

E. Етамінал-натрію

7. Студент звернувся до лікаря з проханням допомогти йому перебороти страх перед стоматологічними маніпуляціями. Лікар порадив йому прийняти препарат:

A. *Діазепам

B. Аміназин

C. Дроперидол

D. Дімедрол

E. Пірацетам

8. Пацієнт 68 років звернувся у поліклініку із скаргами на розлади психіки, котрі він пов’язує із тривалим вживанням фенобарбіталу. Який препарат слід йому призначити в якості снодійного?

A. *Нітразепам

B. Барбаміл

C. Хлоралгідрат

D. Натрію оксибутират

E. Галоперидол

9. При щелепно-лицьовій операції в стаціонарі, лікар-стоматолог для премедикації, з метою зменшення почуття жаху та для потенціювання дії анестетиків, хворому призначив транквілізатор – похідне бензодіазеліну. Який з перерахованих засобів призначив лікар ?

A. *Діазепам

B. Дроперідол

C. Атропін

D. Сульпірид

E. Аміназин

Седативні

До лікаря звернулась жінка 48 років, що тривало та безконтрольно приймала натрію бромід, зі скаргами на загальмованість, порушення пам’яті, нежить, кашель. Яка причина цього стану?

A * Кумуляція

B Звикання

C Лікарська залежність

D Ідіосинкразія

E Тахіфілаксія

1. Хвора протягом двох тижнів приймала призначену невропатологом мікстуру з приводу неврастенії. Самопочуття хворої декілька покращилось, однак незабаром з’явились скарги на нежить, кон’юктивіт, шкірні висипи, в’ялість та послаблення пам’яті. Препарат якої групи міг визвати подібну побічну дію?

A. *Солі брому

B. Препарати валеріани

C. Препарати пустинника

D. Адаптогени

E. Препарати хмелю

2. Хвора протягом двох тижнів приймала призначену невропатологом мікстуру з приводу неврастенії. Самопочуття хворої декілька покращилось, однак незабаром з’явились скарги на нежить, кон’юктивіт, шкірні висипи, в’ялість та послаблення пам’яті. Був встановлений діагноз “бромізм”. Що доцільно призначити для послаблення симптомів?

A. *Натрію хлорид

B. Розчин глюкози 5\%

C. Аспаркам

D. Поліглюкін

E. Послаблюючи засоби

3. Хворому призначено препарат дигитоксині. Через декілька днів у хворого виявлено ознаки передозування цим препаратом, його вміст у крові значно перевищував верхню межу терапевтичної концентрації. Як називається такий варіант дії лікарських речовин?

A. *Кумуляція

B. Звикання

C. Тахікардія

D. Потенціювання

E. Антагонізм

4. В поліклінику звернувся хворий 35 років зі скаргами на тривалу застуду. У хворго спостерігається апатія, нежить, кашель, сльозотеча. Температура нормальна. На шкірі вугруватий висип. Із анамнезу з'ясовано, що хворий тривалий час приймав препарати для лікування неврозу. Який препарат став причиною ускладнення?

A. *Натрію бромід.

B. Діазепам.

C. Настока валеріани.

D. Амізил.

E. Настойка кропиви собачої.

5. До лікаря звернувся хворий зі скаргами на нежить, пригнічений настрій, появу "прищів" на шкірі. При опитуванні зясовано, що хворий на протязі трьох тижнів приймав мікстуру, яку йому виписав невропатолог. З вживанням препаратів якої групи пов(язані скарги пацієнта?

A. *Броміди

B. Препарати валеріани

C. Солі літію

D. Транквілизатори

E. Нейролептики