Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЧИСЛОВІ МЕТОДИ В ІНФОРМАТИЦІ.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
28.10.2018
Размер:
410.62 Кб
Скачать

Абсциси точок а1а2; в1в2… – преставляють собою відповідно послідовне наближення кореня х*.

y

y = x

B1 A0 y = φ(x)

φ(x0)

φ(x1)

B2 A1

φ(x2)

A2

x* x2 x1 x0

  1. Методи розв’язування систем лінійних алгебраїчних рівнянь.

Система лінійних алгебраїчних рівнянь (СЛАР) — в лінійній алгебрі це система лінійних рівнянь виду:

Це система m лінійних рівнянь з n невідомими, де

 є невідомими,

 є коефіцієнтами системи,

 - вільними членами[1].

Системи лінійних алгебраїчних рівнянь відіграють важливу роль у математиці, оскільки до них зводиться велика кількість задач лінійної алгебритеорії диференціальних рівняньматематичної фізики, тощо, та областей фізики й техніки, де застосовуються ці математичні теорії.

Множина розв'язків

Розв’язком системи лінійних алгебраїчних рівнянь є будь-яка сукупність дійсних чисел x1,x2,...,xn, яка при підстановці кожне рівняння системи перетворює його в тотожність.

Якщо система має хоча б один розв’язок, то вона називається сумісною, і несумісною, якщо не має жодного. Відповідь на питання сумісності системи дає теорема Кронекера-Капеллі.

Сумісна система називається визначеною, якщо вона має єдиний розв’язок, і невизначеною, якщо вона має безліч розв’язків. В останньому випадку кожен її розв’язок називають частковим розв’язком системи. Сукупність усіх часткових розв’язків називають загальним розв’язком системи.

Методи розв'язання

Методи розв’язування СЛАР можна досить чітко поділити на три групи: точніітераційні та ймовірнісні. За Бахваловим (1987 рік), точні методи застосовні до систем з числом змінних до порядку 104, ітераційні — 107.

Метод послідовного виключення

Найпростішим, хоча важким для практичних застосувань, методом розв'язування системи лінійних алгебраїчних рівнянь є метод послідовного виключення невідомих. Суть його в тому, що із першого рівняння змінна x1 виражається через інші змінні, й підставляється в усі інші рівняння. Це можна зробити, якщо коефіцієнт a11 відмінний від нуля. У випадку, якщо він нульовий, можна вибрати інше рівняння, оскільки перестановка рівнянь у системі дає еквівалентну систему. В результаті утворюється нова система рівнянь, в якій рівнянь на одне менше. З цією системою рівнянь можна поступити так само, отримуючи ще меншу систему рівнянь. Продовжуючи так, отримують одне лінійне рівняння, з якого можна визначити одну із змінних, а інші, виключені, виразити через неї.

Цей метод точний, але його недоліком є необхідність неодноразового переписування рівнянь.

Точні методи

До точних методів належать методи, що дають точний результат у припущенні ідеальної арифметики (див. IEEE754). Точні методи можна застосовувати й тоді, коли коефіцієнти й вільні члени рівняння задані в аналітичній, символьній формі.

  • Матричний метод - певна теоретична абстракція всіх інших точних методів.

  • Метод квадратного кореня — квадратичний метод, який вимагає симетричної матриці системи.

  • Метод прогонки зручний для розв’язування систем з тридіагональною матрицею, які часто виникають в задачах математичної фізики.

  • Метод Гауса — метод, найчастіше застосовуваний при ручному розв’язуванні СЛАР.

    • Метод Гауса-Жордана - модифікація методу Гауса.

  • Метод Крамера — чисто теоретичний метод, непридатний до практичного використання через обчислювальну складність і малу точність, оскільки вимагає обчисленнявизначників, а тільки в одному визначнику n! доданків. Метод Крамера може застосовуватися для матриць 2×2, або, щонайбільше, 3×3.