Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навчально-методичний посібник=Частина 1=.doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
28.10.2018
Размер:
1.14 Mб
Скачать

2.6. Типи величин

Поняття типізації (класифікації) величин прийшло з математики. Воно тісно пов’язане з класами чисел, але в інформатиці поняття типу є набагато ширшим. У кожній мові програмування є базовий набір типів: цілий, дійсний, літерний (текстовий, рядковий) і логічний (булівський). До того ж, в багатьох мовах програмування дозволено конструювання довільних (комбінованих типів.

Типізація величин уводиться з метою:

  • економії пам’яті комп’ютера;

  • контролю даних;

  • з’ясування того, які операції виконувати з величинами.

Якщо комірка призначена для зберігання цілих чисел, то її тип слід повідомляти як ЦІЛИЙ (integer), якщо ж ви працюєте з текстом, то комірка, у якій він буде міститися, повинна мати тип ЛІТ (string) тощо. При спробі помістити в комірку значення, тип якого не збігається з типом комірки, відбувається програмне переривання й видається повідомлення «Помилковий тип».

Правильний вибір типу дає змогу заощаджувати пам’ять!

Якщо ви знаєте, що ваша програма мовою Паскаль працює з даними цілого типу, діапазон значень яких невеликий ( - 128 до 127), то краще оголосити для таких величин тип «коротке ціле» (shortint), а не «ціле» (integer), або «довге ціле» (longint), тому що таке оголошення типів призвело б до невиправданої витрати пам’яті. Пам’ятайте, що тип «shortint» займає 1 байт пам’яті, «integer» 2 байти, а «longint» 4 байти.

Заощаджуйте пам’ять комп’ютера – правильно повідомляйте тип комірок!

Правильно оголошений тип комірок допоможе уникнути логічних помилок. Так, наприклад, якщо ви хочете, щоб ваша програма підрахувала кількість учнів у класі, то комірку слід оголосити цілим типом, і тоді дробове число або текст комп’ютер у цю комірку ніколи не помістить.

Правильно оголошений тип контролює дані! типізація величин визначає, які операції можна виконувати з величинами!

Якщо ви оголосили тип комірки «текстовий», то з даними, вміщеними в ці комірки, можна виконувати операції «вирізки» і «склеювання», а також функції й процедури для роботи з текстом.

Якщо ж ви обрали числовий тип, то з даними можна виконувати арифметичні операції й застосовувати функції та процедури для роботи з числами.

Такий підхід сприяє акуратності й відповідальності користувача під час складання програми. Умовна алгоритмічна мова припускає такі типи величин: ЦІЛ (цілий), ДІЙСН (дійсний), ЛІТ (літерний), ЛОГ (логічний).

Логічний тип може набувати двох значень: «істина» або «хиба».

Іноді у програмуванні використовується ще й натуральний тип (НАТ), але в системах програмування він відсутній, бо не існує жодного типу, що не містить значення 0.

Так, тип byte дає змогу зберігати діапазон значень від 0 до 127, а тип word – від 0 до 65 535.

У математиці вважається, що 0 – ціле, а не натуральне число.

2.7. Відношення між величинами

Так само, як і в математиці, використовують такі знаки відношення між величинами:

< менше;

  менше або дорівнює;

= дорівнює;

> більше;

  більше або дорівнює;

  не дорівнює.

Слід звернути увагу на те, що порівняння літерних величин відбувається посимвольно, причому об’єктом порівняння є не сам символ, а його код. Більшим вважається той символ, код якого більший. Наприклад, a<b, тому що код літери a менший від коду літери b (код літери а дорівнює 65, а код літери b66). Порівняння літерних величин виконується зліва направо до першої розбіжності. Приклад: “abba” <”alfa”.