Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Рекомендації (К) 2004 ФП-ТП txt.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
31.10.2018
Размер:
543.74 Кб
Скачать

2. Клінічна термінологія і класифікація фібрилляції та тріпотіння передсердь

Затверджені VI Національним конгресом кардіологів України, у 2000 році для клінічного застосування, термінологія та класифікація фібриляції та тріпотіння передсердь надані у схемі 1.

Залежно від стану вегетативної нервової системи як модулюючого фак­тора виникнення ФП пароксизми ФП поділяють також на вагусні, адренер­гічні та змішані. Переважання симпатичного або парасимпатичного тонусу є важливою точкою прикладення для диференційованого застосування антиаритмічних засобів.

Вагусні пароксизми ФП в типових випадках виникають у чоловіків серед­нього віку, які не мають вираженої органічної патології серця. Ці пароксизми часто спостерігаються після прийому надмірної кількості їжі, інколи – алкоголю. Пік їх формування припадає на вечірні та нічні години, вони не супроводжуються вираженою тахікардією і можуть поєднуватися з тріпотін­ням передсердь. Розвитку цієї форми ФП передує сповільнення синусового ритму. Типові вагусні пароксизми з’являються, припиняються і потім знову виникають упродовж багатьох років без тенденції до формування постійної ФП. Найбільш ефективними при вагусних пароксизмах є антиаритмічні препарати ІА класу (хінідин, дизопірамід), а також аміодарон.

Адренергічні пароксизми ФП більш характерні для пацієнтів із структур­ним захворюванням серця, передусім ІХС і похилого віку. Вони виникають на фоні тахікардії при фізичному або психоемоційному стресі. Їх виникнен­ню часто передує передсердна екстрасистолія. Вони краще піддаються терапії β-адреноблокаторами, аміодароном, соталолом і пропафеноном.

Найчастіше зустрічаються змішані пароксизми ФП з рисами вагусних та адренергічних пароксизмів, які вимагають індивідуалізованого добору терапії.

Схема 1. Фібриляція та тріпотіння передсердь: клінічна термінологія і класифікація

(затверджені VI Національним конгресом кардіологів України, 2000 рік).

Форми

Пароксизмальна

(ритм відновлюється самостійно протягом 48 годин)

Персистуюча

(для відновлення синусоврго ритму необхідне втручання)

Постійна

(синусовий ритм відновити неможливо або недоцільно)

Брадисистолічна

(частота шлункових скорочень менше 60 на хвилину)

Нормосистолічна

(частота шлункових скорочень між 60 та 90 на хвилину)

Тахісистолічна

(частота шлункових скорочень більше 90 на хвилину)