Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
VYMOGY 2 NAUK ROBIT.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
02.11.2018
Размер:
250.37 Кб
Скачать

25

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЛІНГВІСТИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ФАКУЛЬТЕТ ПЕРЕКЛАДАЧІВ КАФЕДРА ЗІСТАВНОГО МОВОЗНАВСТВА І ТЕОРІЇ ТА ПРАКТИКИ ПЕРЕКЛАДУ

ВИМОГИ ДО НАПИСАННЯ СТУДЕНТАМИ (АСПІРАНТАМИ) САМОСТІЙНИХ НАУКОВИХ РОБІТ З ПЕРЕКЛАДОЗНАВЧИХ ДИСЦИПЛІН ТА ПОРІВНЯЛЬНОЇ ТИПОЛОГІЇ

Укладачі: професор І.В.Корунець, доцент С.Є.Максімов

Київ – 2010

ВИМОГИ1 ДО НАПИСАННЯ СТУДЕНТАМИ (АСПІРАНТАМИ) САМОСТІЙНИХ НАУКОВИХ РОБІТ З ПЕРЕКЛАДОЗНАВЧИХ ДИСЦИПЛІН ТА ПОРІВНЯЛЬНОЇ ТИПОЛОГІЇ

Вимоги, що наведено нижче, стосуються правил оформлення самостійних кваліфікаційних робіт студентів (реферати, курсові, дипломні, бакалаврські, магістерські роботи), а також кандидатських та докторських дисертацій відповідно до критеріїв Вищої атестаційної комісії України (ВАК України) згідно з Бюлетенем ВАК України № 5’115 (2009 р.).

1. Види самостійних наукових робіт

Слід зазначити, що вимоги до написання та оформлення самостійних наукових робіт студентами (здобувачами) є однаковими для курсових, бакалаврських, дипломних, магістерських робіт студентів та кандидатських та докторських дисертацій здобувачів наукових ступенів. Різниця полягає лише у глибині дослідження наукової проблеми, новизні, практичній, теоретичній значущості, вагомості здобутого наукового результату та обсязі відповідної роботи.

Курсова робота (Term paper) – самостійна письмова робота реферативно-дослідницького характеру, яка передбачає глибше, порівняно з рефератом, вивчення конкретної наукової проблеми.

Бакалаврська робота (Bachelor’s paper) – самостійна письмова робота дослідницького характеру, яка має пошуковий характер та спрямована на дослідження актуального проблемного питання, що має елементи практичної новизни. Бакалаврська робота виконується на завершальному етапі навчання студентів на четвертому курсі і є одним з важливих критеріїв відбору до магістратури.

Дипломна робота (Diploma paper) – самостійна письмова наукова робота теоретичного, теоретико-експериментального або теоретико-прикладного характеру, яка виконується студентами 5 курсу університету. У дипломній роботі розглядається певна наукова або науково-практична проблема, узагальнюються та критично осмислюються теоретичні основи дослідження, обґрунтовується його мета і конкретні теоретичні й практичні завдання, визначається методика дослідження, його новизна, теоретичне й практичне значення, акцентується увага на авторських версіях розв’язання нових наукових проблем. Написання дипломної роботи передбачає поглиблене наукове дослідження, збір, систематизацію та самостійний аналіз мовних явищ студентом та висновки науково-практичного характеру.

Магістерська робота (Master’s paper) самостійна письмова наукова робота теоретичного, теоретико-експериментального або теоретико-прикладного характеру, спрямована на самостійне вирішення складних дослідницьких завдань, пов’язаних з певною науковою або науково-практичною проблематикою. Написання магістерської роботи передбачає науковий пошук та творчий підхід магістранта до наукового дослідження, збору, систематизації та самостійного аналізу мовних явищ та висновки науково-практичного характеру. Матеріали, представлені у магістерській роботі, обов’язково апробуються на науково-практичних конференціях, семінарах кафедр тощо.

До бакалаврської роботи додається відгук наукового керівника та рецензія провідних вчених КНЛУ або інших навчальних та наукових закладів, до дипломної та магістерської роботи додається відгук наукового керівника та 1-2 рецензії провідних вчених КНЛУ або інших навчальних та наукових закладів. Якщо згадані роботи написані іноземною мовою, що вивчається, то відгук та рецензії пишуться теж цією іноземною мовою. В інших випадках відгуки та рецензії пишуться українською мовою.

Самостійні наукові роботи повинні відповідати встановленим вимогам щодо їх змісту та оформлення. Написання зазначених робіт передбачає опрацювання певної кількості наукових першоджерел (мінімум 20-25 джерел для курсової, 30-35 джерел для бакалаврської, 50 джерел для дипломної та 60 джерел для магістерської роботи), збір оригінального ілюстративного матеріалу з газет, журналів, художньої літератури або інших джерел (наприклад, з мережі Інтернет або інших електронних засобів масової інформації), систематизацію та аналіз цього матеріалу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]