Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СРС ЗЕД МЕ.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
03.11.2018
Размер:
730.11 Кб
Скачать

Тема 8. Облік бартерних операцій та операцій з давальницькою сировиною

Самостійна робота на цьому етапі передбачає ознайомлення з поняттями “бартерна операція”, “давальницька сировина”, “операції з давальницькою сировиною”. Студент повинен розглянути особливості митного оформлення та оподаткування товарообмінних операцій та операцій з давальницькою сировиною, набути навички відображення даних операцій у синтетичному та аналітичному обліку.

При цьому слід пам‘ятати, що для бартеру притаманні три характерні риси, які мають вирішальне значення для відображення його у фінансовому та податковому обліку: по-перше, збалансований по вартості обмін; по-друге, використання контрактної, але не нижче звичайної, ціни; по-третє, відсутність або частковість оплати у грошовій формі.

Література: 1, 4 – 6, 8 – 10, 17, 25, 28 – 31, 44, 45.

Завдання 1

Іноземний замовник згідно з угодою передав українському підприємству-виконавцю давальницьку сировину для переробки на суму 20 000 $. Курс НБУ на дату оформлення ВМД складав 7,8 грн /$, на дату відвантаження готової продукції – 7,82 грн. / $. Вартість послуг за переробку сировини – 5000 $. Курс НБУ на дату зарахування коштів за виконанні послуги складав 7,82 грн. / $. Собівартість послуг, пов‘язаних з виготовленням продукції – 20 000 грн., ввізне мито на сировину – 3%, митні збори – 0,3 %, ПДВ.

Відобразіть дані операції в обліку.

Завдання 2

Згідно з укладеною угодою ТОВ «АВС» одержало від польської фірми (замовника) давальницьку сировину контрактною вартістю 15000 євро. На дату митного оформлення давальницької сировини курс НБУ складав 9,4 грн./ євро. Контрактна вартість послуг з переробки давальницької сировини – 2000 євро. Курс НБУ на дату зарахування коштів за виконані послуги – 9,3 грн. / євро. Фактична виробнича собівартість послуг з переробки давальницької сировини – 12 000 грн. під час митного оформлення вивезення давальницької сировини та відвантаження готової продукції сплачено митні збори – 0,3%, ввізне мито на сировину – 5%, ПДВ. На дату відвантаження готової продукції курс НБУ складав 9,6 грн. /євро.

Відобразіть дані операції в обліку.

Завдання 3

ТОВ «АВС» відвантажило польській фірмі в межах бартерного договору зерно пшениці вартістю 100 000 євро. Курс НБУ на момент відвантаження продукції склав 9,2 грн. / євро. Згодом ТОВ «АВС» одержало за імпортом обладнання на суму 100 000 євро, яке було розмитнене за курсом 9,0 грн/ євро. Митні платежі склали: мито – 8%, митні збори – 0,3%. Облікова вартість пшениці 550 000 грн.

Відобразіть дані операції в обліку.

Питання для самоконтролю

1.Що таке бартерна операція?

2.Які основні вимоги до бартерної угоди?

3.Охарактеризуйте порядок митного оформлення бартерних операцій.

4.Що таке індикативна ціна?

5.Що таке звичайна ціна на продукцію?

6.Які особливості бухгалтерського обліку товарообмінних операцій?

7.Розкрийте загальні поняття давальницької сировини.

8.Що таке зустрічна торгівля?

9.Порядок обчислення вартості давальницької сировини в готовій продукції.