Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсовая ПВЭД 2009_2010.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
04.11.2018
Размер:
473.09 Кб
Скачать

3.5. План маркетингу

Передбачає формування деталей комплексу маркетингу, що визначається як набір змінних компонентів, сукупність яких фірма використовує, щоби викликати відповідну реакцію з боку цільового ринку. Цей план формується для експортних операцій та для операцій з реалізації готової продукції, яка виготовляється з імпортної сировини, комплектуючих, матеріалів, на внутрішньому ринку.

У комплекс маркетингу входять інструменти впливу на попит власного товару (див. рис. 3.1.): схема поширення товару; ціноутворення; методи стимулювання продажів: реклама, формування "public relations". Рішення про вибір каналу розподілу - одне з найскладніших рішень, яке необхідно прийняти керівництву. Кожний канал розподілу характеризується властивими йому рівнями збуту і витрат. Вибір каналу істотно вплине на інші складові комплексу маркетингу. Необхідно проаналізувати різноманітні варіанти просування товарів на ринок. На відміну від прямого продажу інші шляхи просування до ринку є каналами з одним, двома і більше рівнями посередників.

Рис. 3.1.Комплекс маркетингу

Інше важливе питання, яке необхідно висвітлити найбільш повно: як ви будете визначати ціни на свої товари і якого рівня рентабельності на вкладені кошти сподіваєтеся досягнути?

Щоб правильно і переконливо обгрунтувати свої розрахунки за цінами, необхідно дотримуватися такої методики розрахунку вихідної ціни:

- визначення завдань ціноутворення (забезпечення виживання; досягнення максимального поточного прибутку; завоювання лідерства за показниками частки ринку; завоювання лідерства за показниками якості товару);

- прогнозування попиту та визначення його еластичності;

- вибір методу калькулювання собівартості (попередільний, попроцесний, нормативний тощо), оцінка витрат;

- вибір методу ціноутворення (середні витрати плюс прибуток; аналіз беззбитковості і забезпечення цільового прибутку; встановлення ціни, виходячи з цінності товару; встановлення ціни на основі рівня поточних цін тощо);

- встановлення остаточної ціни.

Наступний етап у цьому розділі - реклама.

Перед вами поставлено такі запитання.

Як будете організовувати рекламу і скільки коштів на це збираєтеся виділити?

Важливе питання - як будете домагатися постійного росту обсягів продажів: за рахунок розширення ринків збуту чи за рахунок нових форм залучення покупців?

Варто мати на увазі, що існують різноманітні методи стимулюючого впливу на споживачів. Стимулювання збуту буває найбільш ефективним при використанні його в сполученні з рекламою.

Як. будете організовувати обслуговування (сервіс) продукції і скільки на це буде потрібно коштів?

Як будете формувати репутацію своїх товарів і самої фірми в очах громадськості: розміщенням повідомлень в пресі пізнавального характеру для залучення уваги до товару, або консультуванням з питань суспільної значимості фірми, іншими методами пропаганди та популяризації конкретного товару?

Відповіді на всі запитання у цьому розділі бізнес-плану дозволять визначитися з витратами на збут вашого товару.