Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
все.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
05.11.2018
Размер:
919.04 Кб
Скачать

Лабораторна робота № 16

Тема: Вивчення зоряного неба за допомогою рухомої карти.

Ціль: Ознайомитись з зоряним небом за допомогою рухомої карти.

Хід роботи:

1. Встановити рухому карту зоряного неба на день та годину спостереження та назвати сузір’я, що знаходяться у південній частині неба від горизонту до полюса миру_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ На сході – від горизонту до полюса миру_______________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________.

2. Знайти сузір’я, розташовані між точками заходу та півночі, 10 жовтня о 21г. ______________________________________________________________________________________________________________________________________________.

3. Знайти на зоряній карті сузір’я з відзначеними у них туманностями та перевірити, чи можливо спостерігати їх неозброєним оком.

4. Визначити, чи будуть видні сузір’я Діви, Раку, Терезів о півночі 15 вересня _______ ______________________________________________________________________. Визначити, яке сузір’я в цей час буде знаходитись поблизу горизонту на півночі _______________________________________________________________________.

5. Визначити, які з цих сузір’їв (Мала Ведмедиця, Волопас, Візничий, Оріон) для даної широти не будуть заходити________________________________________________ ______________________________________________________________________________________________________________________________________________.

6. Відповісти на питання: Чи може для нашої широти 20 вересня Андромеда знаходитись у зеніті __________.

7. На карті зоряного неба знайти п’ять будь яких з названих сузір’їв (Велика Ведмедиця, Мала Ведмедиця, Кассіопея, Андромеда, Пегас, Либідь, Ліра, Геркулес, Північна Корона) та визначити приблизно небесні координати (схилення та пряме сходження) α-зірок цих сузір’їв ________________________ __________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________.

8. Визначити, яке сузір’я буде знаходитись поблизу горизонту 5 травня опівночі ___________________________________________________________________________________________________________________________________________________.

Висновок:

Лабораторна робота № 17

Тема: Астрономічні спостереження сонячних плям, поверхні місяця, подвійних зірок та туманностей (на вибір).

Обладнання: 21. Телескоп шкільного типу. 2 Окулярний мікрометр для телескопу. 3.Захисний фільтр.4 Секундомір.

Хід роботи:

1. Розташувати око у окуляра, встановленого на Сонце, і відкоригуйте по оку фокусування окуляра.

2. Провести нагляд поверхні Сонця, використовуючи (обов'язково!) захисний світлофільтр. Розгляньте на Сонці плями.

3. Замалювати в зошиті зразкові розміри спостережуваного диска Сонця і положення плям на ньому.

4. Вгвинтити окуляр. Надіти захисний фільтр.

5. Вигвинтити окуляр телескопа із перехідної втулки та помістити перпендикулярно її осі мікрометр, затиснений між двома картонними кільцями.

6. Розмістить око в окулярі та досягти відображення Сонця в полі зору труби телескопа таким чином, щоб шкала мікрометра проходила посередині сонячного диску (рис.59).

7. Виміряти діаметр сонячного диску D.

8. Вичислити лінії mл, масштаб відображення сонячного диску: , де Dл – лінійний діаметр сонця, рівний 1390600 км

9. Розмістить око в окуляра телескопа та получити відображення сонця в полі зору труби телескопа так, щоб шкала мікрометра розмістилась на вимірюваній плямі (рис. 60).

10. Виміряти по шкалі мікрометра діаметр плями та вичислити лінійний dл , та кутовий dy розміри діаметра плями: dл = mлd; dy = myd.

11. Вичислити площу виміряної плями та зрівняти с площею поверхні Земли. (Rз=6,378exp 6м)

12. Показники вимірювань та обчислювань записати до таблиці.

Таблиця

Діаметр диску Сонця, D, од. масш.

Лінійний масштаб зображення диску Сонця, mл, км/од.масш.

Діаметр плями, d, од. масш.

Лінійний діаметр плями, dл, км

Площа плями,

Sп, км2

Площа поверхні Землі,

Sз, км2

Відношення площ плями та Землі, Sп/Sз

Висновок: