Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Адміністративне право.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
05.11.2018
Размер:
1.06 Mб
Скачать

3. Зміст навчальної дисципліни за темами і модулями Модуль 1 Тема 1. Основи теорії державного управління

Поняття «управління» та його особливості. Соціальне управління, його характерні риси та види. Суб'єкт та об`єкт управління. Державне управління як вид соціального управління. «Широке» та «вузьке» визначення державного управління. Характерні риси державного управління. Виконавча влада: механізм співвідношення з державним управлінням. Взаємозв’язок державного управління з політичною владою. Суб’єкти державного управління, основні риси їх діяльності . Стадії управління Функції державного управління: поняття, класифікації.. Принципи державного управління.

Тема 2. Адміністративне право як галузь права

Історичні умови виникнення адміністративного права. Особливості та структура суспільних відносин, які складають предмет регулювання адміністративного права. Суб'єкти управлінських відносин, що складають предмет регулювання адміністративного права. Предмет адміністративного права. Метод адміністративного права та його особливості. Поняття системи адміністративного права. Основні інститути адміністративного права. Місце адміністративного права у правовій системі. Співвідношення системи галузі адміністративного права і системи адміністративного законодавства. Відмінність адміністративного права від інших галузей права.

Реформа адміністративного права як складова адміністративної реформи. Завдання науки адміністративного права.

Тема 3. Адміністративно-правові норми та відносини

Поняття адміністративної норми. Зміст адміністративно-правової норми та її особливості. Способи регулювання управлінських відносин адміністративно-правовою нормою. Структура адміністративно-правової норми.

Класифікація адміністративних норм за цільовим призначенням, за змістом, за методом впливу, за межею дії, адресатом, за юридичною силою, за строком дії. Дія адміністративної норми у часі (пряма, негайна та зворотня). Форми реалізації адміністративно-правової норми (виконання, використання, дотримання, застосування).

Джерела адміністративного права: поняття, види.. Поняття та ознаки адміністративно-правового акту. Порядок офіційного оприлюднення адміністративно-правових актів. Умови дійсності відомчих адміністративних актів. Адміністративні договори як джерело адміністративного права. Основні напрямки удосконалення системи адміністративного законодавства України.

Поняття та особливості адміністративно-правових відносин. Класифікація адміністративно-правових відносин (за цілями, за складом учасників, за характером зв'язку між сторонами). Структура адміністративних правовідносин: суб'єкт, об'єкт та зміст адміністративних правовідносин (матеріальний та юридичний).

Підстави виникнення, зміни та припинення адміністративно-правових відносин.

Тема 4. Фізичні особи та об’єднання громадян як суб'єкти адміністративного права

Визначення та зміст адміністративно-правового статусу громадян України. Адміністративна правоздатність та дієздатність громадян України. Конституційні права та свободи громадян, що реалізуються у сфері державного управління. Права громадян, що передбачені законами України та підзаконними актами. Обов’язки громадян у сфері державного управління як складова частина їх адміністративно-правового статусу..

Правове положення іноземців та осіб без громадянства. Особливості правового статусу іноземців по відношенню до правового статусу громадян України. Особливості адміністративної відповідальності іноземців.

Адміністративно-правовий статус біженців. Порядок надання статусу біженця. Права та обов’язки особи, якій надано статус біженця. Умови втрати та позбавлення статусу біженця.

Адміністративно-правовий статус об`єднань громадян: поняття та види. Адміністративно-правовий статус громадських організацій і політичних партій. Загальне і особливе, що характеризує адміністративно-правовий статус громадських організацій та політичних партій.

Органи, які здійснюють нагляд та контроль за діяльністю об’єднань громадян. Види адміністративних стягнень, які можуть бути застосовані до об’єднань громадян.