Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
менеджмент предприятия 1.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
07.11.2018
Размер:
1.21 Mб
Скачать

Тема 8. Організація управління асоціацією

Поняття та види асоціацій, їх характеристика. Засновники асоціацій. Основні види діяльності асоціацій. Система управління асоціацією. Організаційна структура управління асоціацією. Порядок створення і ліквідації асоціації. Права та обов’язки засновників. Шляхи вдосконалення управління асоціацією.

Література: 12; 25; 30; 41.

Тема 9. Організація управління концерном

Поняття та види концернів, їх характеристика. Засновники концернів. Основні види діяльності концернів. Система управління концерном. Організаційна структура управління концерном. Порядок створення і ліквідації концерну. Права та обов’язки засновників. Шляхи вдосконалення управління концерном.

Література: 12; 25; 30; 41.

Тема 10. Організація управління підприємством малого бізнесу

Значення малого бізнесу для розвитку підприємництва. Малі підприємства, види, їх класифікація і характеристика. Види діяльності малих підприємств. Установчі документи. Система управління в малих підприємствах. Органи управління та їх функції. Правова, економічна та матеріально-технічна забезпеченість діяльності підприємств.

Література: 12; 25; 30; 41.

 

Тема 11. Організація управління товариством з обмеженою відповідальністю

Законодавча база створення та функціонування підприємства. Засновники товариств з обмеженою відповідальністю.

Основні види діяльності товариств з обмеженою відповідальністю. Система управління .Організаційна структура управління асоціацією. Порядок створення і ліквідації Права та обов’язки засновників. Шляхи вдосконалення управління товариством з обмеженою відповідальністю.

Література: 12; 25; 30; 41.

Тема 12. Організація управління підприємством з залученням іноземних інвестицій

Законодавча база створення та функціонування підприємства з залученням іноземних інвестицій. Організаційна і правова форма з залученням іноземних інвестицій Види діяльності підприємства з залученням іноземних інвестицій. Система управління. Органи управління та їх функції. Права та обов’язки засновників. Економічна та матеріально-технічна забезпеченість діяльності підприємств.

Література: 12; 25; 30; 41.

Тема 13. Управління ризикозахищеністю підприємства

Умови виникнення ризикової ситуації. Суб’єкт і об’єкт ризику. Теорії ризику. Поняття ділового ризику. Зовнішні та внутрішні фактори Види ризику. Аналіз та оцінювання ризику. Концепція управління ризиком. Модель поведінки системи управління в ситуації Ризики, які не страхуються. Комерційна таємниця. Ризикозахищеність. Критерії ризикозахищеності.

Література: 13; 31; 33.

 

Тема 14. Принципи управління підприємством та ефективність її реалізації в ринкових умовах господарювання

Сутність принципів управління підприємством. Основні принципи управління: демократичного управління, об’єктивності і конкретності, ефективності і оптимальності, стимулювання основної ланки, єдиноначальності і колегіальності в управлінні; плановості, науковості, співвідношення територіального і галузевого управління.

Принципи сучасного менеджменту підприємства та їх характеристика.

Література: 10; 15; 27; 67.

Тема 15. Комунікації в системі управління підприємством

Сутність і значення комунікації в процесі управління підприємством. Типи комунікацій і управління підприємством. Взаємозв’язок типів комунікацій і основних принципів їх функціонування. Роль менеджера в забезпеченні ефективного комунікаційного процесу. Комунікаційні бар’єри і шляхи їх подолання.

Сучасні методи і форми комунікацій.

Література: 10; 13; 30.

Тема 16. Зовнішнє середовище підприємства, його вплив на ефективність системи управління

Основні елементи зовнішнього середовища і їх вплив на ефективність її діяльності Характеристика зовнішнього середовища, взаємозв’язок елементів. Соціальна відповідальність і етика підприємства. Методичні аспекти вивчення і застосування факторів зовнішнього середовища. Світовий досвід і досвід України з цих питань.

Література: 16; 18; 29; 68.

Тема 17. Макросередовище підприємства та його вплив на ефективність системи управління

Сфери та фактори макросередовища підприємства. Вплив факторів: міжнародних, політичних, економічних, соціально-демографічних, правових, екологічних, природно-кліматичних, науково-технічних, культурних.

Література: 16; 18; 29; 68.

Тема 18. Вплив факторів інфраструктури регіону на ефективність системи управління підприємством

Фактори інфраструктури регіону: ринкова інфраструктура. Моніторинг навколишнього середовища. Охорона здоров’я. Наука та освіта. Культура. Торгівля. Громадське харчування. Транспорт і зв’язок. Підсобне приміське сільське господарство. Будівництво. Житлово-комунальне господарство. Побутове обслуговування. Промисловість.

Література: 16; 18; 29; 68.

Тема 19. Мікросередовище підприємства та його вплив на ефективність системи управління

Зв’язок підприємства з зовнішнім середовищем. Фактори прямого впливу зовнішнього середовища на стійкість і ефективність функціонування підприємства: вхід системи (постачальники), споживачі товарів та послуг, конкуренти, контактні аудиторії, маркетингові посередники, законодавство.

Література: 16; 18; 29; 68.

Тема 20. Внутрішнє середовище підприємства, його вплив на ефективність системи управління

Основні елементи внутрішнього середовища підприємства, їх зміст і взаємозв’язок. Основи їх взаємодії і роль в забезпеченні ефективного функціонування підприємства. Методичні аспекти в застосуванні основних елементів внутрішнього середовища підприємства.

Література: 16; 18; 29.

Тема 21. Ефективність удосконалення організаційних структур управління

Сутність структури управління підприємством. Принципи побудови структури управління підприємства. Фактори, що впливають на побудову структури управління.

Удосконалення організаційної структури управління підприємством: етапи та методи. Визначення економічної ефективності удосконалення структури управління підприємством.

Література: 17; 25; 28; 29; 67.

Тема 22. Використання законів управління в діяльності сучасного підприємства

Системна роль законів управління. Сутність та значення законів розвитку суспільства. Класифікація соціально-економічних законів. Характеристика основних законів, якими керується менеджер у своїй діяльності.

Література: 19; 67.

Тема 23. Сучасні аспекти застосування закономірностей управління

Системна роль закономірностей управління. Класифікація закономірностей управління. Загальні закономірності управління. Специфічні закономірності управління. Характер прояву та функціонування закономірностей управління в ринкових умовах господарювання.

Література: 19; 67.

Тема 24. Цільова підсистема управління підприємством

Цільовий підхід до управління підприємством і система цілей. Методологічні та організаційні фактори, розробка і формування цілей підприємства. Ранжирування цілей підприємства за допомогою “дерева цілей”.

Література: 10; 15; 27; 67.

Тема 25. Функціональна підсистема управління підприємством

Системна роль функцій управління підприємством. Класифікація функцій управління підприємством. Основні функції менеджменту: організація, планування, мотивація та контроль. Специфічні функції управління: загальне (лінійне) керівництво; технологічне керівництво; фінансово-економічне керівництво; керівництво зовнішньоекономічною діяльністю підприємства; робота з кадрами, оперативне управління. Функціональна структура управління підприємством.

Література: 9; 15; 25; 27; 29; 67.