Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
менеджмент предприятия 1.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
07.11.2018
Размер:
1.21 Mб
Скачать

Розділ 3. Особливості управління організаціями і підприємствами системи споживчої кооперації Тема 3.1. Система управління споживчою кооперацією

Роль споживчої кооперації в системі ринкової економіки. Особливості управління системою споживчої кооперації України: багатогалузевий та багатоцільовий характер діяльності, компетентність процесу управління; функціонування на основі професій і громадського управління; багаторівневість управління цільовий та функціональний характер управління системою. Дерево цілей системи споживчої кооперації. Закономірності та принципи управління кооперативним господарством.

Статути організацій системи споживчої кооперації, їх зміст, структура і роль в організації управління.

Основні напрями перебудови управлінської діяльності споживчої кооперації в ринкових умовах господарювання.

Тема 3.2. Організаційна структура управління споживчою кооперацією України

Організаційна побудова та організаційні форми управління системою споживчої кооперації: споживче товариство, райспоживспілка, райспоживтовариство, облспоживспілка, Центральна спілка споживчих товариств України (Укоопспілка).

Характеристика суб’єкта та об’єкта управління всіх організаційних форм системи.

Побудова професійного апарату управління на різних рівнях споживчої кооперації. Нові організаційно-правові форми діяльності споживчої кооперації Шляхи удосконалення управління підприємствами споживчої кооперації в умовах ринкової економіки.

Тема 3.3. Галузеві особливості управління споживчою кооперацією

Споживча кооперація як багатогалузева система, яка включає: роздрібну та оптову торгівлю, громадське харчування, виробництво, заготівлі, сільське господарство, будівництво, транспортне обслуговування, сфера послуг і т.д.

Особливості функціонування галузевих організаційних форм управління та їх функції.

Типові організаційні структури управління підприємствами різних видів господарювання системи.

Тема 3.4. Проблеми управління кооперативною власністю

Власність системи споживчої кооперації. Право власності в системі споживчої кооперації України. Основні напрями реформування відносин власності в системі.

Програма розмежування і закріплення власності споживчої кооперації України, ХХІІІ з’їзд споживчої кооперації України від 19 грудня 2000 р.

Тема 3.5. Кооперативне самоуправління

Характеристика організаційно-кооперативної роботи у споживчій кооперації. Організаційна діяльність пайовиків та працівників. Визначення соціальної направленості розвитку системи споживчої кооперації.

Види участі в управлінні (безпосередня участь та підрядна участь) підприємствами та органами системи споживчої кооперації.

Управлінські функції професійних органів управління організаційно-кооперативною роботою. Структура органів громадського самоуправління і контролю та їх характеристика.

Основні напрями розвитку громадського самоврядування в системі.

Розділ 4. Організація і технологія процесу управління підприємством Тема 4.1. Процес управління підприємством

Поняття управлінського циклу та його складові.

Класифікація управлінських рішень: загальні і локальні; стратегічні, тактичні, оперативні; зовнішні і внутрішні; планово-економічні, фінансові, технологічні, адміністративні та інші; одноосібні і колективні; евристичні, аналогові і рішення, які приймаються автоматично; інтуїтивні; рішення, що базуються на міркуванні; раціональні рішення.

Проблеми підвищення якості прийняття управлінських рішень в умовах ринкової економіки.

Сутність та значення виробничого процесу. Основні елементи виробничого процесу. Основні типи виробництва, їх значення та класифікація. Класифікація виробничих процесів за ознаками.

Принципи проектування та організації виробничого процесу.

Організація виробничого процесу в часі; способами поєднання операцій технологічного процесу, структура та тривалість виробничого циклу. Виробничий цикл: виробничий час і час перерв. Методи організації виробництва.