Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЦПП - методичка.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
07.11.2018
Размер:
406.02 Кб
Скачать

(Колоквіум)

Питання для обговорення

  1. Поняття й ознаки цивільних процесуальних правовід­ носин.

  2. Передумови виникнення цивільних процесуальних пра­ вовідносин.

  3. Елементи цивільних процесуальних правовідносин.

7

Список літератури

Комаров В.В., Радченко П.І. Цивільні процесуальні пра­вовідносини та їх суб'єкти. - Харків: Держ. юрид. акад. України, 1991.

ПроблемьІ науки гражданского процесуального прана / Под ред. В.В. Комарова - Харьков: Право, 2002.

Т е м а 4. СТОРОНИ У ЦИВІЛЬНОМУ ПРОЦЕСІ

• 10. У травні 1999 р. Петрова звернулася до суду з позовом до Титова про захист честі, гідності і ділової репутації та відшко­дування моральної (немайнової) шкоди.

Позивачка зазначала, що 20 березня 1999 р. у газеті було надруковано статтю Титова, в якій автор стверджував, що поїздка Петрової до Данії у травні 1998 р. мала приватний характер, хоча була оформлена як службова і фінансувалася за державні кошти. Автор статті також вказував, що Петрова привласнила путівку до Міжнародного дитячого центру "Артек" для свого сина.

Посилаючись на те, що ці відомості не відповідають дійс­ності, мають наклепницький характер, принизили її честь, гід­ність, а також порочать її як представника державної влади, пози­вачка просила суд задовольнити її вимоги і відшкодувати мо­ральну шкоду.

Визначте осіб, які беруть участь у справі.

11. Миронова звернулася до суду з позовом до Василенка про захист її авторського права. В обгрунтування позову вона по­силалася на те, що відповідач - редактор газети - опублікував її статтю, змінивши при цьому заголовок, виключивши частину ав­торського і доповнивши статтю власним текстом. Рішенням ра­йонного суду у позові Мироновій було відмовлено. Апеляційний суд скасував рішення районного суду і в ухвалі наголосив на не­обхідності притягнення до справи редакції газети.

Яким повинно бути процесуальне становище редакції га­зети у разі притягнення її до сприии? Визначте учасників процесу.

„ 12. Колосова X. подала позов до Колосової С. і Колосової К, про визнання недійсним договору дарування житлового будинку

8

Позивачка зазначила, що на вимогу відповідачок, своїх дочок, які обіцяли не порушувати її права володіння і користування будин­ком, допомагати у веденні домашнього господарства, вона 17 березня 1990 р. уклала договір дарування їм будинку. Відпові­дачки не виконували своїх зобов'язань, створювали умови, за яких вона не могла проживати у будинку, залишали її без догляду в зимовий період. Посилаючись на те, що угоду уклала внаслідок помилки, позивачка просила задовольнити її вимоги.

Визначте осіб, які беруть участь у справі. < 13. Водієм Захаровим на автомобілі, що належить АТП 21003, було заподіяно шкоду здоров'ю Старкова. За пора­дою адвоката потерпілий звернувся до суду з позовом до водія Захарова про відшкодування збитків. У судовому засіданні суддя пояснив позивачеві, що він подав позов до неналежного відпові­дача, бо належним відповідачем може виступити тільки АТП 21003. На пропозицію суду про заміну неналежного відпо­відача позивач не дав своєї згоди. Тоді суд згідно зі ст. 105 ЦПК притягнув до справи АТП 21003 як належного відповідача.

Чи правильно вчинив суд? Поясніть процесуальне стано­вище другого відповідача і його відмінність від співвідповідача. Як вирішуються в такому разі питання, пов 'язані з витратами у справі?

14. Виконком райради звернувся до суду з позовом до Симагіної про виселення, посилаючись на те, що після смерті на­ ймачки однокімнатної квартири Лизунової там залишилася про­ живати відповідачка, яка доглядала за Лизуновою, і її дочка Яр- пова (17 років). Як тимчасова мешканка Симагіна самостійного права на житлову площу не придбала і тому підлягає виселенню без надання їй іншого житла. У судовому засіданні Симагіна про­ сила суд відмовити у задоволенні позову, оскільки виконком є неналежним позивачем.

Як повинен діяти суд? Визначте склад осіб, які беруть участь у справі.

15. Вироком районного суду Гриценка було засуджено до позбавлення волі з конфіскацією майна. Вироком був задоволе­ ний позов м'ясокомбіната, на користь якого з Гриценка було стя­ гнено 670 грн. Дружина засудженого Тищенко звернулася до су-

9

ду з позовом про виключення з опису І звільнення від арешту те­левізора і магнітофона, мотивуючи тим, що ці речі, включені у вирок у кримінальній справі, належать їй на праві приватної вла­сності.

Визначте склад учасників у цій справі. Які види численно­сті осіб можуть бути на стороні відповідача?

16. Проскурін подав позов про виселення Скригіна з жит­ лового будинку, що належав позивачеві, посилаючись на потребу в житловому приміщенні у зв"язку з одруженням сина і наро­ дженням онука. При розгляді справи у суді Проскурін помер. Си­ ни померлого Віктор і Федір звернулися до суду з клопотанням допустити їх до участі у справі як співпозивачів.

Чи підлягає задоволенню клопотання братів Проскурі-них? У чому відмінність вступу у процес правонаступників від заміни неналежної сторони'

17. Студент Колесов (17 років) звернувся до суду з позо­ вом до ресторану "Люкс" про відшкодування 550 грн., посилаю­ чись на те, що при відвідуванні ресторану він здав у роздягальню пальто, яке йому не повернули. Суддя запропонував Колесову переписати позовну заяву і співпозивачем указати кого-небудь із своїх батьків, мотивуючи тим, що Колесов є неповнолітнім.

Визначте склад осіб, які повинні брати участь у даній справі. Чи правомірні дії судді? Чи можуть брати участь у цій справі батьки Колесова?

18. Управління Південної залізниці звернулося до район­ ного суду м. Харкова з позовом до свого колишнього працівника Савченка про виселення з квартири, яку йому було надано у зв'язку з трудовими відносинами. Савченко у 1999 р. звільнився з роботи за власним бажанням, але вибратися разом із сім'єю з квартири відмовився.

У судовому засіданні представник позивача заявив клопо­тання про притягнення у процес жінки Савченка і його неповно­літньої дочки як співвідповідачок. Суд відмовив у задоволенні клопотання, посилаючись на те, що основним квартиронаймачем є Савченко, який і повинен бути відповідачем.

Чи правильно діяв суд? Чи с v цьому разі співучасть? Як­що так, то визначте її вид.