Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
блок_10.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
07.11.2018
Размер:
3.26 Mб
Скачать

Прилади радіаційної та хімічної розвідки

Для виявлення і вимірювання радіоактивних випромінювань та хімічного зараження в інженерних підрозділах використовуються прила­ди ДП-5В та ВПХР.

Вимірювач потужності дози ДП-5В (рис. 86) призначений для вимірювання потужностей рівнів гамма-радіації та радіоактивного зараження різних об’єктів за гамма-випромінюванням.

Рисунок 86 – Вимірювач потужності дози ДП-5В

До комплекту приладу входять: вимірювач потужності дози ДП-5В в футлярі, блок детектування, два розсувні рівні, подовжувач штанги, розподільник напруги для підключення приладу до зовнішнього джерела постійного струму напругою 12В та 24В, головні телефони, комплект ЗІП, технічний опис та інструкція по використанню, формуляр та ящик для укладання та зберігання.

Військовий прилад хімічної розвідки (ВПХР) (рис.87) призначений для визначення в повітрі, на місцевості та на бойовій техніці типу отруйної речовини.

Рисунок 87 – Військовий прилад хімічної розвідки (ВПХР)

Прилад складається з корпуса з кришкою і розташованого в ньому ручного насоса, паперових касет з індикаторними трубками, протидимних фільтрів, насадки до насосу, захисних ковпачків, електроліхтаря, грілки і патронів до неї. Крім того, в комплект приладу входять лопатка та інструкції. Для перенесення приладу є плечовий ремінь з тасьмою. Маса приладу 2,2 кг.

Дослідження повітря індикаторними трубками проводиться у наступній послідовності: двома трубками з червоним кільцем і крапкою; однією трубкою з трьома зеленими кільцями; однією трубкою з жовтим кільцем; однією трубкою з коричневим кільцем.

Спеціальна обробка

Спеціальна обробка підрозділу полягає в тому, що проводиться санітарна обробка особового складу, дегазація (знешкодження або виведення ОР), дезактивація (виведення радіоактивного пилу до безпечних норм), дезінфекції (знищення мікробів або токсинів) озброєння, бойової та іншої техніки, засобів захисту та обмундирування.

Спеціальна обробка може бути частковою та повною.

Часткова спеціальна обробка проводиться особовим складом підрозділів під час виконання бойового завдання під керівництвом їх командирів з використанням табельних або місцевих засобів. При ураженні отруйними речовинами санітарна обробка проводиться особовим складом негайно після ураження. Часткова дегазація, дезактивація, дезінфекція полягає в обробці тих поверхонь озброєння та бойової техніки, з якими особовий склад стикається при виконанні бойового завдання.

Повна спеціальна обробка військ проводиться після виконання бойового завдання в районах, що займають частини, на маршрутах їх руху, а також в районах спеціальної обробки, які призначаються, як правило, на незараженій місцевості. Для проведення спеціальної обробки використовується індивідуальний протихімічний пакет, комплекти ИДПС-69, ИДП-С, ДК-4, автономний прилад ДКВ тощо.

Індивідуальний протихімічний пакет ИПП-8 (ИПП-9) призначений для санітарної обробки ділянок шкіри, а також невеликих ділянок обмундирування, спорядження при попаданні на них краплиннорідких отруйних речовин та їх аерозолів або хвороботворних мікробів. Пакети видаються усьому особовому складу. Вони зберігаються та переносяться в протигазній сумці.

У випадку потрапляння ОР на шкіру необхідно:

відкрити пакет, добре змочити тампон (серветку) і протерти ним відкриту ділянку шкіри шиї і кистей рук, а також лицьову частину протигазу;

знову змочити тампон (салфетку) і протерти ним кисті рук, краї комірця і манжет куртки, що прилягають до поверхні шкіри. Полідегазуючої рецептури пакета достатньо для проведення двох обробок.

Комплект ИДПС-69 (ИДП-С) призначений для дегазації стрілецької зброї і обмундирування. До складу комплекту ИДПС-69 входять 10 інди­відуальних дегазаційних пакетів ИДП-1 і 10 дегазаційних пакетів ДПС-1; до складу ИДП-С – вісім індивідуальних дегазаційних силікагелевих пакетів ДПС та вісім пакетів ИДП.

Пакети ДПС-1 та ДПС призначені для дегазації обмундирування, яке заражене парами ОР типу зоман. Час обробки комплекту обмундирування з їх допомогою складає 3-4 хвилини. Пакет ИДП-1 (ИДП) призначений для дегазації, дезінфекції стрілецької зброї, зараженої ОР типу VХ, зоман, іприт. Час обробки складає 8-9 хвилин.

Комплект ДК-4 призначений для спеціальної обробки бойової техніки. До складу комплекту входять газорідинний прилад, дезактивуючий порошок СФ-2 (СФ-2У), поліетиленова банка з НГК, ЗІП, кріпильні матеріали та сумка. Маса комплекту 16 кг. У газорідинний прилад входять газовідбірник із заглушкою, спеціальна кришка із запобіжним клапаном, ежектор, рідинний рукав, газорідинний рукав, брандспойт з подовжувачем, щітки. Прилад готується до роботи газорідинним методом і методом відсмоктування радіоактивного пилу. Час для розгортання (згортання) комплекту 3-4 хвилини. Час обробки – до 50 хв.

Автономний прилад ДКВ призначений для дегазації техніки, і являє собою резервуар із сифоном і запобіжним клапаном. До ЗІП приладу входять два рідинних шланги з брандспойтами і щітками, повітряний шланг, перехідники для підключення до пневмосистеми об’єктів, які обробляються та інше приладдя, інструмент та запасні частини. Робочий об’єм одного приладу 30 л. Для дезактивації техніки видаються 2-3 прилади з сумками, а для дегазації – 2 прилади.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]