Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
блок_10.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
07.11.2018
Размер:
3.26 Mб
Скачать

Запалювальні та димові засоби

Запалювальні засоби складаються із запалювальних речовин і технічних засобів їх застосування. Вони використовуються для ураження особового складу, знищення бойової техніки, майна, транспорту, підпалювання будівель, споруд, посівів та лісів, пророблення проходів у мінних загородженнях.

Існують запалювальні суміші на основі нафтопродуктів (напалмів), металізовані запалювальні суміші (пірогелі), терміти, крім цього в якості запалювальних речовин може використовуватись білий фосфор.

Напалм – суміш бензину (82-96 %) з (4-8 %) загусником, густа липка драглиста маса рожевого або коричневого кольору. Вона добре прилипає до різних поверхонь і утримується на них. Під час горіння температура досягає 1200°С. Загусником можуть бути полімерні матеріали та каучук (напалм “В” добре прилипає до різних поверхонь, особливо вологих).

Пірогель – металізована в’язка палаюча суміш на основі напалму з докладанням важких нафтопродуктів. Це тістоподібна маса темно-сірого кольору. Суміш горить інтенсивніше, ніж напалм, за рахунок добавки порошкоподібного магнію і алюмінію і розвиває температуру до 1600°С. Час горіння напалму та пірогелю – 10-15 хвилин.

Терміт – порошкоподібна спресована суміш оксиду заліза і алюмінію. Особливість термітів полягає у тому, що вони можуть горіти при відсутності кисню повітря. Розвивають температуру біля 3000°С. Термітна маса, що горить, пропалює лист сталі, розплавляє металеві предмети. В якості запалювальних речовин може використовуватись білий фосфор. Самостійно загорівшись на повітрі, він розвиває температуру до 1200°С. Суміш фосфору з синтетичним каучуком називається пластифікованим білим фосфором. Застосовуються запалювальні засоби танковими вогнеметами, реактивними піхотними вогнеметами, вогневими фугасами, запалювальними авіабомбами.

Для захисту від запалювальних засобів використовуються ЗКЗК, КЗС (костюм захисту спеціальний).

Для підвищення захисних властивостей інженерних споруд в яких використовувалась деревина, останні змащують сумішшю глини, піску та вапняку. Одяг, що загорівся, повинен бути швидко скинутий, а потім погашений піском чи землею. Не можна вилучати запалювальні речовини зшкрябуючи їх з тіла, якщо на людину потрапила велика кількість запалюваних речовин, то необхідного її як змога швидше покрити шинеллю або плащем. На попечені місця слід накласти чисту пов’язку. Якщо в речовині присутній фосфор, то пов’язку слід підтримувати у вологому стані (краще намочити її 3-5% розчином марганцівки).

Димові засоби використовуються для маскування бойових дій військ. Табельними для інженерних військ є ручні гранати, шашки і запалювально-димовий патрон.

Ручні димові гранати є двох зразків: РДГ-2 та РДГ-2Х. Граната РДГ-2 може бути білого та чорного диму. Тривалість інтенсивного димоутворення ручних димових гранат 1-1,5 хвилин, а довжина суцільної завіси від 15 до 25 м. Для приведення в дію РДГ-2 необхідно зірвати кришку за допо­могою тасьми, різко провести теркою по головці запалу і кинути гранату. Якщо терка відсутня, можна використовувати сірникову ко­робку.

Димові шашки призначаються для створення димових завіс. Вони виготовлюються кількох типів: малі (ДМ-11, ДМХ-5), середні (ДСХ-І5) та великі (БДШ-5, БДШ-5Х, УДШ,). Тривалість інтенсивного димоутворення малих та середніх димових шашок складає 5-17 хвилин. Довжина суцільної димової завіси від 50 до 70 м.

Для приведення їх в дію необхідно проколоти отвір у діафрагмі, вставити запал і провести теркою по головці запалу. Необхідно пам’ятати, що під час горіння бувають випадки розриву шашок, на рубежі димопускання встановлювати їх слід боковим швом від себе.

Великі димові шашки призначаються для створення димових завіс і проведення тривалих димопусків. Тривалість інтенсивного димоутворення БДШ-5 та БДШ-5Х складає 5-7 хвилин, довжина суцільної димової завіси БДШ-5 – 250-300 м; БДШ-5Х – 350-450 м. Приведення в дію великих димових шашок може проводитись електричним (за допомогою електрозапалу) засобом. Для цього необхідно звільнити шашку від упаковки, зняти заглушку запального стакана, підняти клапан отвору для виходу диму і порвати фольгу, зачистити кінці провідників, приєднати їх до електромережі та ввімкнути джерело струму.

При механічному засобі підриву ударний механізм для підпалювання запального патрону встановлюють так, щоб його бік ввійшов у центральний отвір пробки запального патрону. Після цього слід вдарити різко твердим предметом по бойку.

Запалювально-димовий патрон (ЗДП) призначений для створення короткочасних димових завіс або з метою осліплення противника на вогневих позиціях і спостережних пунктах, або з метою самомаскуван­ня особового складу і окремих об’єктів, крім того, служить для підпалювання легкозаймистих матеріалів у спорудах і на місцевості. Довжина завіси (суцільна частина хмари диму) – 10-15 м. Тривалість димоутворення 1,5 хвилин. Дальність кидання вручну – не менш 25 м, реактивним пуском – до 500 м. Маса – 75 кг.

Уніфікована димова шашка (УДШ) призначена для утворення маскувальних димових завіс з метою прикриття військових об’єктів і підрозділів малих розмірів від прицільного вогню, приховування їх від повітряної та наземної розвідки противніша, а також може застосовуватись з гелікоптерів-розкладників мін ВМР, на димових рубежах і полях з дистанційним управлінням. Довжина суцільної димової завіси 100-150 м. Тривалість димоутворення – до 10 хвилин.

221

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]