Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод_КВВР_5.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
08.11.2018
Размер:
3.13 Mб
Скачать

6. Охорона водних ресурсів

На якість води впливають її склад та властивості, що повинні відповідати встановленим нормативам. Одним із нормативних документів, що регламентують придатність води, є [ 8,12,13,14,15,18]. Загальні відомості з охорони води приведені в [12,13] та іншій літературі.

У залежності від видів продукції, що випускається і застосовуваної технології, склад і властивості стічних вод можуть бути різноманітними.

Забруднюючі речовини мають різноманітні лімітуючи показники шкідливості: загальносанітарні, санітарно-токсикологічні, рибогосподарські, органолептичні.

За кожним з цих показників склад і властивості води водних об'єктів не повинні перевищувати нормативи, приведені в [12,13].

6.1. Проектування водозахисних зон і прибережних смуг

Водоохоронні зони і прибережні смуги є ефективним засобам охорони рік від виснаження і забруднення. У цій роботі студенту пропонується самостійно розробити основні заходи щодо проектування водоохоронних зон стосовно заданої річки і учасників ВГК.

При цьому коротко (1,5 – 2,0стор. ) варто викласти основні принципи, що враховуються при проектуванні меж водоохоронних зон, зазначити види господарської діяльності неприпустимі в межах зон і прибережних смуг, оцінити площу їх у басейні річки. При викладі даного поділу рекомендується використовувати таку літературу [8,9,13,14,16].

7.Водогосподарські баланси і розрахунки

Водний і водогосподарський баланси є важливої складовою частиною державного планування використання й охорони водних ресурсів. За допомогою водогосподарського балансу оцінюють можливості задоволення у воді як окремих учасників ВГК, так і водогосподарського комплексу в цілому [8,9,16,17].

Складання водогосподарського балансу включає кількісну та якісну оцінку водних ресурсів (прибуткова частина), визначення видаткової частини і їхнє співставлення (результуюча частина).

Прибуткова частина - це річний стік з розрахунковою забезпеченістю 50, 75 і 95%. Видаткова частина містить у собі сумарне безповоротне водоспоживання та санітарні витрати, що пропускається транзитом.

Результуюча частина (баланс) являє собою різницю між прибутковою і видатковою частинами. Отриманий баланс може бути позитивним, негативним або нульовим. Укладаючи водогосподарський баланс (ВГБ), необхідно передбачати всі можливі заходи зі скорочення безповоротних і непродуктивних витрат води. Особливо це відноситься до зрошення, як до самого значного водоспоживача, тісно пов'язаного з природними процесами.

7.1. Попередні водогосподарські баланси

Розрахунок ВГБ у басейні заданої річки виконують на розрахункові рівні у формі таблиць, що дають можливість наочно представити співвідношення наявних і використаних учасниками ВГК водних ресурсів.

Таблицю пропонується виконувати наступним чином.

В таблиці наводять дані по прибутковій статті балансу 50, 75, 95% забезпеченості по місяцях ( табл. 2.1). Витратна стаття балансу - безповоротне водоспоживання наводиться за розрахунками таблиці 5.2.

У таблиці розраховують об'єми стоку розрахункових забезпеченостей і сумарні безповоротні витрати за рік.

Сумарний об'єм W стоку або безповоротних витрат за рік розраховують за формулою:

W=∑Wк млн..м3 (7.1)

де Wк - об'єм стоку чи безповоротних втрат за конкретний місяць, млн.м3,

К=1 - 12 місяць

Об'єм стоку та безповоротних витрат за конкретний місяць знаходять із залежності:

Wk=Qk ∙tk млн..м3 (7.2)

де Qk - значення середньомісячних витрат за даними табл. 2.1 або безповоротного водоспоживання з таблиці 5.2, м3/с;

tk – кількість секунд в місяці, сек.

За розрахунками таблиці 7.1 складають таблицю7.2.

Таблиця 7.2 - Водогосподарський баланс у басейні річки

Статті балансу

Забезпеченість, %

Об’єм, млн..м3

  1. Прихідна частина,

50

75

95

2. Витратна частина,

--

  1. Річний баланс,

50

75

95

Таблиця 7.1 – Водогосподарський баланс в басейні річки

Статті балансу

Місяці

W, млн.м3

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

Прихідні статті,

Стік 50%

Стік 75%

Стік 95%

Витратні статті

Безповоротні витрати, м3

Об’єм витрат млн..м3

Баланс м3

50%

75%

95%

Баланс - визначають як різницю між приходною та витратною частиною відповідної забезпеченості:

Бал = Пр - Вит, млн.м3. (7.3)

За отриманими результатами ( табл. 7.2) проводиться ув'язування водогосподарського балансу в басейні річки.