Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vstyp y specialnist.Lab robotu.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
2.13 Mб
Скачать

Завдання 3. Використовуючи редактор формул, набрати наступний текст:

М = S, S0, T, RT, F, Z,

де:

  • S – словник, який складається з алфавіту мови;

  • S = { s1, s2, ..., s l} - множина усіх ключових слів, що можуть зустрічатися у запитах;

  • Z = { z1, z2, ..., z l } - множина запитів;

  • T = { p1, p2, ..., p il} , множина повідомлення у словнику S

  • RT = {rt1, rt2, ...,ktl} - множина тематичних розділів гіпертексту;

  • F ={f1, f2, ...,fn} – множина функція переходів;

F: RTS0 RT – множина функцій переходів, що реалізує відображення S0 у RT; функція fi деяким парам тематичний розділ - вхідне ключове слово (rti, s0i) ставить у відповідність деякий клас rti-1 = fi (rti, s0i),

rti S; S0 S;

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА №6

Тема: Електронні таблиці MS Excel.

Мета: Ознайомитись з роботою електронних таблиць MS Excel.

Теоретичні відомості

Основні поняття

Часто при обробці даних виникає необхідність зображувати їх у вигляді таблиць. При проведенні розрахунків над даними, які подані в табличній формі, широко використовують спеціальні програми для роботи з електронними таблицями. Такі програми ще називають табличними процесорами. Програмою дисципліни “Інформатика і комп’ютерна техніка” передбачено вивчення електронної таблиці Microsoft Excel. Ця програма широко використовується для розв’язування різних прикладних задач.

Для запуску електронної таблиці слід виконати команду Пуск/Программы/Microsoft Excel операційної системи Windows, після чого на екрані з’являється вікно табличного процесора. Це вікно є стандартним для додатків ОС Windows, призначення його елементів докладно розглянуто при вивченні текстового редактора MS Word.

Будова електронної таблиці

Документи, що створюються у середовищі Excel називають книгами. Кожна книга складається з листів таких типів: робочі листи або просто листи; листи діаграм, листи макросів, листи модулів, написаних мовою Visual Basic, листи діалогу. Покищо ми будемо розглядати тільки листи перших двох типів.

Спочатку робоча книга містить 16 листів, але в процесі роботи користувач може знищувати або видаляти листи. У нижній частині вікна розташовані ярлички для позначення листів. На початку роботи вони називаються Лист1, Лист2, ЛистЗ, тощо. Саме ці ярлички дозволяють визначити, який лист є активним. Кожна книга може містити до 255 листів.

Робочий лист - це електронна таблиця (ЕТ), що складається із 255 стовпців та 16384 рядків. Найменування стовпців встановлюються у верхній частині вікна. Перших 26 стовпців позначаються літерами А - Z, наступні 26 - літерами АА - AZ, і так далі до останнього 255 стовпця, який позначається літерами IV. Рядки пронумеровані від 1 до 16384 з лівої сторони екрану.

Перетинаючись, рядки і стовпці утворюють клітинку, яка являється основним елементом для зберігання інформації. Кожна клітинка має своє власне ім’я, яке утворюється з назви стовпця та номера рядка. Наприклад, B3.

Одна із клітинок ЕТ виділена темною прямокутною рамкою – табличним курсором. Стовпець, рядок, клітинку, в якій знаходиться табличний курсор, називають відповідно активним стовпцем, активним рядком і активною клітинкою. Табличний курсор можна переміщувати по ЕТ за допомогою клавіш керування курсорм або за допомогою миші (клацнути мишею по клітинці, на яку треба перемістити курсор). Для гортання ЕТ можна використовувати полоси вертикальної або горизонтальної прокрутки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]