Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vstyp y specialnist.Lab robotu.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
2.13 Mб
Скачать

Очищення, вставка, вилучення елементів ет

Для виконання таких дій над елементами ЕТ спочатку треба їх виділити.

Вилучити виділений діапазон можна за допомогою команди Правка/Удалить. При цьому на екрані з’являється діалогове вікно, в якому слід вказати напрям зсуву клітинок таблиці для заповнення вилученого діапазона: ліворуч чи вгору. При вилученні цілих рядків або стовпців напрям зсуву вказувати не потрібно.

Очистити виділений діапазон клітинок можна командою Правка/Очистить. При цьому на екрані з’являється підменю, яке включає такі пункти: Все – вилучає формати та значення клітинок; Формати – вилучає тільки формати клітинок; Содержимое – вилучає значення клітинок. При очищенні клітинки діапазону залишаються на своєму місці в таблиці, змінюється тільки їх вміст.

Для вставки рядка у таблицю треба поставити табличний курсор на будь-яку клітинку рядка, перед яким треба вставити новий рядок, і подати команду Вставка/Строки. Аналогічно виконується вставка стовпця по команді Вставка/Столбцы.

Команди Правка/Удалить лист та Вставка/Лист дозволяють вилучати або вставляти листи у книгу. По замовчуванню Excel створює книгу, яка має 3 листа. Якщо потрібно більше, то листи можна додати у книгу за допомогою команди Вставка/Лист.

Обчислення в електронній таблиці.

Формули.

Обчислення в ЕТ здійснюється за допомогою формул. Формула – це сукупність операндів, з’єднаних між собою знаками операцій і круглих дужок. Операндом може бути число, текст, логічне значення, адреса клітинки, функція. У формулах розрізняються арифметичні операції і операції відношеннь.

Excel допускає:

арифметичні операції

+ - додавання, - - віднімання,

* - множення,

/ - ділення,

^ - піднесення до степеня;

операції відношень:

> - більше,

< - менше,

= - дорівнює,

<= - менше або дорівнює, >= - більше або дорівнює,

<> - не дорівнює.

Адреси клітинок або діапазони доцільно вводити у формулу шляхом їх виділення: якщо при набиранні формули клацнути по необхідній клітинці або виділити необхідний діапазон, то ці операнди автоматично вставляються у формулу.

Арифметичні операції і операції відношень виконуються над числовими операндами. Над текстовими операндами виконується єдина операція &, яка до тексту першого операнда приєднує текст другого операнда. Текстові константи у формулі обмежуються подвійними лапками.

При обчисленні формули спочатку виконуються операції у круглих дужках, потім арифметичні операції, за ними - операції відношень.

Більшість помилок у формулах з математичними операторами відбувається із-за порушення порядку арифметичних дій. В програмі ЕХСЕL встановленій такий порядок виконання арифметичних операцій:

  1. Піднесення до степеня і дії які виконуються в дужках.

  2. Множення, ділення.

  3. Додавання віднімання.

Якщо формула містить арифметичні оператори однакового рівня, то обчислення здійснюється справа наліво. Змінити вказаний порядок виконання операцій можна за допомогою круглих дужок.

Відкриття, збереження, перегляд, друкування електронних таблиць

Перелічені операції у програмі Excel виконуються традиційними для Windows засобами. Вони докладно розглянуті при вивченні текстового редактора Word. В цьому розділі розглянемо лише перелік команд, потрібних для виконання зазначених операцій.

Треба відмітити, що файлу, у який записується електронна таблиця, автоматично встановлюється розширення xls.

№№

Операція

Спосіб введення команди

Меню

Кнопка

1

Створення

Файл/Создать

2

Відкриття

Файл/Открыть

3

Збереження

Файл/Сохранить

Файл/Сохранить как

4

Перегляд

Файл/Предварительный просмотр

5

Друкування

Файл/Печать

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]