Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metod_rekom1 (1).docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
188.34 Кб
Скачать

Методична рекомендація № 1

для самостійної роботи студентів над темою:

Розробка вимог користувача: аналіз здійсненності, керування вимогами, керування якістю.

Меат: Мета цієї теми - описати процес розробки вимог до програмної системи, що розробляється. Опрацювавши цю тему, ви повинні:

  • знати основні процеси розробки вимог і відношення між ними;

  • ознайомитися з методами формування і аналізу вимог;

  • розуміти важливість атестації вимог;

  • знати, чому потрібне управління вимогами.

Розробка вимог - це процес, що включає заходи, необхідні дня створення і затвердження документу, що містить специфікацію системних вимог. Розрізняють чотири основні етапи процесу розробки вимог : аналіз технічної здійсненності створення системи, формування і аналіз вимог, специфікація вимог і створення відповідної документації, а також атестація цих вимог. На мал.1 показані взаємозв'язки між цими етапами і документи, супроводжуючі кожен етап процесу розробки системних вимог.

Мал. 1. Процес розробки вимог

На мал.1 показані етапи формування, документування і перевірки вимог. Але оскільки в процесі розробки системи через різноманітні причини вимоги можуть мінятися, управління вимогами, тобто процес управління змінами системних вимог, є необхідною складовою частиною діяльності по їх розробці.

1. Аналіз здійсненності

Для нових програмних систем процес розробки вимог повинен починатися з аналізу здійсненності. Початком такого аналізу є загальний опис системи і її призначення, а результатом аналізу - звіт, в якому має бути чітка рекомендація, продовжувати або ні процес розробки вимог проектованої системи. Іншими словами, аналіз здійсненності повинен освітити наступні питання.

1. Чи відповідає система загальним і бизнес-целям організації-замовника і організації-розробника?

2. Чи можна реалізувати систему, використовуючи існуючі на даний момент технології і не виходячи за межі заданої вартості?

3. Чи можна об'єднати систему з іншими системами, які вже експлуатуються?

Критичним є питання, чи буде система відповідати цілям бізнесу. Якщо система не відповідає цим цілям, вона не представляє ніякої цінності для бізнесу. В той же час багато організацій розробляють системи, не відповідні їх цілям, або не зовсім ясно розуміючи ці цілі, або під впливом політичних або громадських чинників.

Виконання аналізу здійсненності включає збір і аналіз інформації про майбутню систему і написання відповідного звіту. Спочатку слід визначити, яка саме інформація потрібна, щоб відповісти на поставлені вище питання. Наприклад, цю інформацію можна отримати, відповівши на наступні питання.

1. Що станеться з організацією, якщо система не буде введена в експлуатацію?

2. Які поточні проблеми існують в організації і як нова система допоможе їх вирішити?

3. Яким чином система сприятиме цілям бізнесу?

4. Чи вимагає розробка системи технології, яка до цього не використовувалася в організації?

Як тільки будуть сформульовані подібні питання, необхідно визначити джерела інформації. Це можуть бути менеджери відділів, де система використовуватиметься, розробники програмного забезпечення, знайомі з типом майбутньої системи, технологи, кінцеві користувачі і так далі

Після обробки зібраної інформації готується звіт по аналізу здійсненності створення системи. У нім мають бути дані рекомендації відносно продовження розробки системи. Можуть бути запропоновані зміни бюджету і графіку робіт із створення системи або пред'явлені вищі вимоги до системи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]