Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Сытник (учебник) (готово).doc
Скачиваний:
94
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
3.96 Mб
Скачать

11.4.3. Доступне програмне забезпечення віс

На ринку програмних продуктів є достатня кількість програм­ного забезпечення ВІС, причому світовий продаж ВІС щороку зростає приблизно на 18%. Є інформація, що ВІС вже встановле­ні на пультах управління від 25 до 50% вищих адміністраторів найбільших компаній, причому верхня межа даного діапазону стрімко зростає. Можна виділити три основні пакети на ринку програмного забезпечення ВІС: Command Center, Comander EIS та Executive Edge.

Виконавча інформаційна система Command Center створена корпорацією Pilot Software, яка є одним з двох лідерів на ринку виконавчих інформаційних систем у США. У центрі уваги цього продукту — ідентифікація і стеження за ключовими індикатора­ми (показниками). Command Center як виконавча інформаційна система є ключовою системою повідомлення про показники, яка подає інформацію в легкій для використання, доречній формі. Command Center поліпшує комунікації в організації за допомо­гою вдосконалення процесів планування і управління. Цей про­дукт реалізується навколо центральної бази даних з обробкою даних, що виконується в персональному комп'ютері після того, як інформація завантажена. Централізована база даних викорис­товується і для зберігання даних.

Command Center був першим в індустрії комерційним ВІС-продуктом, представленим в 1984 p. Pilot Executive Software. Це було також першим програмним середовищем для використання сопроцесора великого мікрокомп'ютера. Крім того, в ньому були уперше включені гіпертекстові посилання, щоб імітували проце­си людської думки для полегшення користування системою. Сьо­годні Command Center еволюціонував в Pilot Decision Support Suite™ (PDSS) — програмне оточення для ВІС, що охоплює ре­дактори, налагоджувачі, конструктори екранних форм (формате-ри екрана), мости (що з'єднують локальні мережі), надбання да­них, можливості OLAP доставляти продукт, сумісний з відкри­тими стандартами.

Виконавча інформаційна система Commander EIS створена в корпорації, що є іншим лідером на ринку ВІС. Commander EIS розпізнає ключові індикатори або «важливі коефіцієнти успіху», а далі стежить за цими індикаторами. Система також поліпшує зв'язок організації за допомогою вдосконалення процесів плану­вання й управління. Commander EIS функціонує навколо центра­льної бази даних, яка зберігає дані, та використовує персональ­ний комп'ютер, щоб виконати інформацію після того, як вона завантажена. Додатки ВІС розробляються для неорієнтованих на комп'ютер виконавців, які не мають ні часу, ні нахилу для тісні­шого спілкування з комп'ютером. Всі функції ВІС можуть бути виконані або мишею, або сенсорним екраном.

Виконавча інформаційна система Executive Edge розроблена фірмою Execucom з використанням відомого для підтримки прий­няття рішення продукту IFPS/Плюс (Інтерактивна система пла­нування фінансів). Вона об'єднує IFPS/Плюс, Impressionist (пакет графічних пристроїв), CL/Vantage Point (PC-базовий центральний процесор і інструментальний засіб віддаленого доступу) та IFPS (мова, яка дозволяє інформаційне моделювання і можливості кон­солідації). Інтегрований фокус продукту є аналіз даних і інформація, що підтримує рішення. Функція накопичення біографічних даних всередині пакету автоматично підтримується. Тракти функ­ції особливого повідомлення прогресують в напрямку до ключо­вої корпоративної мети.

Executive Edge — інструментальний засіб, що робить більш простим збір і аналіз даних. Це відкрите середовище для розроб­ки, що дозволяє розробнику швидше використати існуючу інфра­структуру організації, чи окремо її будувати. Крім того, вона ви­користовує технологію штучного інтелекту для поліпшення якості інформації, що подається користувачеві і для скорочення витрат на супровід системи.