Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
L9.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
12.11.2018
Размер:
708.1 Кб
Скачать
  1. Корпоративні фінанси і особливості їх функціонування.

Вивчаючи корпоративні фінанси, також слід виділити вихідну категорію, що розкриває сутність абстрактних фінансових від­носин у даній сфері. Такою категорією є акція фінансова клітинка акціонерного товариства. Акція з'явилась у процесі створення перших акціонерних товариств, що виникли у сфері міжнародної торгівлі ще в кінці XV ст. З розвитком ринкових відносин акціонерні товариства стають домінантною формою ор­ганізації підприємництва і капіталу в усіх основних галузях ви­робництва. Акціонерне товариство є формою підприємництва, капітал якого спочатку формується за рахунок продажу ак­цій. Купивши акцію, фізична або юридична особа стає власником акціонерного товариства відповідно до суми її номіналу.

  • Акція є титулом власності, її дублікатом.

  • Акція як абстракція виражає об'єктивні фінансові відносини з приводу формування ассщійованого капіталу.

  • Акція сприяє створенню корпоративної, тобто акціонерної, власності. Фізична або юридична особа отримує можливість при­дбати акції багатьох корпорацій і бути мультивласником.

  • Акція створила можливість централізації капіталу.

  • Акція і заснований на ній акціонерний капітал створили мож­ливість для формування гігантських корпорацій, транснаціональ­них корпорацій і банків, фондових бірж.

  • Акція з економічного погляду є капіталом, що дає дохід її власнику.

Акція з правового погляду є юридичним документом, стан­дартним договором про внесення певного паю в капітал акціонерного товариства, що дає право брати участь у його управлінні (залежно від класу акції) і розподілі прибутку.

• І, нарешті, основною метою корпорації є збільшення ринко­вої вартості акції в інтересах її власника.

На базі акції формується акціонерний капітал корпорацій.

Категорії корпоративних фінансів можна подати такою схемою:

Вихідна категорія акція

акціонерний капітал

позичковий капітал

функціонуючий капітал корпорації

інвестиції в активи (реальні, фінансові)

прибуток

Сучасна економічна ринкова система заснована на кредитних відносинах, тобто розвитку функції грошей як засобу платежу. Акціонерний капітал корпорації доповнюється борговим капіта­лом, котрий розглядається як важіль леверидж, на який спи­рається корпорація з метою розширення загальної суми капіта­лу, необхідної їй для прибуткового й ефективного функціонування.

Акціонерний капітал, а також борги корпорації, тобто непо­гашені зобов'язання, становлять складну категорію — функціо­нуючий капітал корпорації. Капітал як власність акціонерного товариства за обсягом менший, ніж його функціонуючий капітал. Отже, капітал як власність відокремлюється від функціонуючого капіталу

Функціонуючий капітал корпорації породжує ще одну складну категорію інвестиції як абстракцію економічних відносин із приводу розподілу та використання капіталу. Корпорація вкла­дає свій капітал у реальні і фінансові активи відповідно до її по­точних і перспективних планів з метою отримання прибутку. Усі розглянуті категорії взаємозалежні і взаємообумовлені та утво­рюють синтетичну категорію фінанси корпорації.

У процесі формування капіталу та його розподілу в корпорації виникають грошові відносини з іншими агентами ринку. Коло цих відносин дуже широке і різноманітне.

Виділимо основні групи грошових відносин, що характеризу­ють ділові зв'язки корпорації.

Корпорація є акціонерним товариством, тому виникають від­носини між нею як юридичною особою і її засновниками й акціо­нерами. Корпорація виплачує їм дивіденди відповідно до класу

акцій та рішення зборів акціонерів. їх розмір і своєчасна виплата багато в чому визначає курс {ціну) акцій корпорації на ринку ка­піталів, а отже, можливості додаткових емісій. Дивідендна по­літика корпорації є важливою складовою фінансової політики корпорації.

Відповідно до трудових угод корпорація виплачує заробітну плату і жалування найманому персоналу: робітникам, інженерно-технічним працівникам, службовцям, менеджерам. Вони, крім жалування, отримують премії у вигляді додаткових грошових сум або акцій корпорації.

Широке коло відносин існує між державою і корпораціями.

По-перше, усі довгострокові зобов'язання й акції обов'язково реєструються в Комісії з цінних паперів, яка дає дозвіл на емісію.

По-друге, корпорації сплачують податки державним органам і місцевій владі.

По-третє, корпорації одержують субсидії на розвиток експор­ту, НДДКР, освоєння передових технологій.

По-четверте, корпорації отримують від держави замовлення як військового, так і цивільного призначення, отже, держава надає їм значний за обсягом ринок збуту на кілька років наперед фактично без конкурентів.

По-п 'яте, корпорації є великими збирачами особистого при­буткового податку, внесків на соціальне страхування, місцевих податків, які стягуються з доходів персоналу корпорацій. Робіт­ники та службовці сплачують податок «у джерела», тобто в мо­мент одержання зазвичай тижневої заробітної плати. Бухгалтерія корпорації відповідно до законодавства визначає суму податку з кожного зайнятого, а потім усі податкові суми переказує подат­ковим органам.

Корпорація активний учасник ринку товарів і послуг. Від­повідно до укладених договорів вона поставляє свою продукцію та послуги споживачам і купує необхідну сировину, матеріали, інвестиційні товари тощо. На цій основі виникає комерційне вза­ємне кредитування, що оформляється угодами про терміни кре­диту, процентні ставки й умови погашення.

Корпорація є активним учасником фінансового ринку. Корис­туючись послугами численних посередницьких інституцій, кор­порація розміщує свої цінні папери на фінансовому ринку. З цією метою вона укладає угоди з інвестиційними банками, інвестицій­ними компаніями та іншими фінансовими інститутами.

Для фінансування поточних потреб в оборотних фондах кор­порація встановлює зв 'язки з комерційними байками з метою одержання коротко- і довгострокових кредитів на певних договір­них умовах.

Корпорації, чиї цінні папери обертаються на фондових біржах, проходять процедуру лістингу (включення до списку). Для цього корпорації повинні подати відповідні документи, які підтвер­джують дотримання вимог фондової біржі до емітента.

Усе майно корпорації страхується в страхових товариствах відповідно до ризиків.

Корпорація бере в лізинг виробниче або інше устаткування, укладаючи з лізинговою компанією договір про терміни, типи устаткування, ціну тощо.

Корпорація бере участь у пенсійних програмах і фондах, яким вона сплачує відповідно до договору грошові внески.

Корпорація користується послугами інформаційних агентств, інформаціно-аналітичних інституцій різного напряму, інфор­маційних відділів комерційних та інвестиційних банків, асоціа­цій, а також міжнародних фінансових організацій та інших відпо­відних організацій.

Усі відносини, про які йшла мова вище, визначаються на під­ставі прийняття управлінських рішень. Вони обумовлені вибором контрагентів щодо поставок сировини, матеріалів, устаткування, вибором контрагентів зі збуту вироблених товарів і надання по­слуг. Корпорація укладає угоди з комерційними банками, фінан­совими посередниками, фондовою біржею, лізинговими та стра­ховими компаніями й іншими агентами виробництва і розподілу. З цією метою вивчається інформація про ринки збуту, джерела сировини, фінансовий стан фірм-конкурентів, про товарні і фон­дові біржі. Передусім керівники корпорації звертають увагу на розвиток наукових напрямів у галузі, можливості впровадження передових технологій, перспективи виробництва принципово но­вої продукції та проникнення на нові ринки.

Ринкову економіку не можна створити без системи зако­нів і без поваги до них. Ринкові відносини об'єктивно вимагають правової держави.

Усі ділові зв"язки корпорації оформлюються договорами або угодами відповідно до законів країни чи міжнародних договорів. На це положення треба звернути особливу увагу. Усі дії корпо­рації є юридично чинними. У разі порушення однією зі сторін Умов договору, сторона, що потерпіла, може подати позов до су­дового органу певного рівня.

Фінанси корпорації виконують три функції:

  1. формування капіталу;

  2. розподіл і використання капіталу;

  3. контроль за формуванням, розподілом і використанням капіталу.

Формування капіталу корпорації залежить від стану фінан­сового ринку. Цим обумовлені тісні зв'язки між фінансами кор­порацій і фінансовим ринком. Менеджери корпорації приймають рішення про емісію установчих акцій під час створення корпорації. У міру розширення підприємницької діяльності вони приймають рішення про зміну структури капіталу, тобто співвідношення між акціонерним капіталом і зобов'язаннями. Вибір джерел фінансу­вання передбачає вивчення фінансового ринку, руху цін (курсів) акцій і облігацій, процентних ставок та ін. Так, під час форму­вання зобов'язань виникають питання: що краще (тобто ефектив­ніше і дешевше) — узяти позичку в банку чи випустити коротко­строкові цінні папери? яким має бути співвідношення між поточ­ними і довгостроковими зобов'язаннями? які облігації найдоціль­ніше випустити — конвертовані чи неконвертовані: на яких фі­нансових ринках їх розмістити — національному чи міжнарод­них? і т. п.

Призначення другої функції фінансів корпорації полягає в роз­поділі капіталу та його використанні, тобто в інвестуванні від­повідно до планів підприємницької діяльності. Її можна також назвати інвестиційною функцією, оскільки практично вона пов'язана з розробленням інвестиційної політики корпорації та наступним прийняттям рішень менеджерами. Прийняття рі­шень визначається поставленою метою — одержанням прибут­ку, тобто подальшим зростанням капіталу.

Інвестиційна політика спрямована на ефективне викорис­тання активів. Менеджери корпорації приймають ріпіення про структуру активів, тобто співвідношення поточних і довгострокових активів; про співвідношення інвестицій в окремі об'єкти (будинки, земля, устаткування, НДДКР). Особлива увага приділяється інвестиціям у НДДКР, інноваціям. Сучасна корпорація складає стратегічні плани фінансування висо­ких технологій. Під впливом науково-технічного прогресу в активах корпорації збільшується частка невідчутних (немате­ріальних) активів: патентів, торгової марки, «доброго імені» («ОоосічуіН»).

Раціональне, тобто прибуткове, вкладення капіталу забезпечує його зростання і можливість формування внутрішніх джерел фі­нансування.

Контрольна функція виходить із двох попередніх функцій: формування капіталу та його розподілу і використання. Балан­совий метод ведення господарства передбачає досягнення рівно­сті між доходами і витратами. Призначення контрольної функції полягає в забезпеченні збалансованості між сформованим капі­талом і його витрачанням, тобто інвестиціями корпорації. Ці основні фінансові потоки не збігаються в часі, крім того, суми, визначені в планах розвитку, можуть неодноразово змінюватися в умовах економіки, що динамічно розвивається. Фінансові фон­ди корпорації обмежені певною сумою, тому рішення про їх використання залежать від можливостей формування капіталу.

На підставі контрольної функції розвивається контроль як функція управління корпорацією. Важливість контрольної функції пояснюється тим, що фінансові фонди в будь-яких агентів ринко­вих відносин обмежені певною сумою., яку треба витрачати ефек­тивно в умовах невизначеності і ризику. Не може бути надлишку капіталу, як не може бути й інвестицій без джерел фінансування. У випадках, коли частина сформованого капіталу не використо­вується для вкладень у реальні активи, корпорація купує цінні папери. Якщо кон'юнктура фінансового ринку ускладнилася, процентні ставки підвищилися і корпорація не в змозі залучити необхідні суми, то інвестиційні плани переглядаються.

З теоретичних абстракцій, якими є функції фінансів, випли­вають прагматичні дії фінансового менеджменту. Насамперед розробляються основні принципи короткострокової і довгостро­кової {стратегічної) політики. Виходячи з фінансової функції ви­значається загальний напрям політики щодо формування капіта­лу корпорації, його ціни і структури. Функція розподілу і ви­користання капіталу дає основу для інвестування, визначає його стратегічні напрями. На підставі фінансової п інвестиційної по­літики приймаються рішення, що визначають оптимальну струк­туру капіталу і його оптимальний розподіл з метою приросту капіталу корпорації і підвищення добробуту акціонерів.

Прийняття рішень щодо фінансування й інвестування викли­кає рух грошових потоків. Капітал корпорації постійно перебуває в русі. У фінансовій звітності корпорації формування капіталу і його використання фіксуються на певну дату і виражаються у класичному економічному рівнянні:

Активи = Зобов'язання + Власний капітал.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]