Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
контрольна Цивільне право 2.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
13.11.2018
Размер:
109.06 Кб
Скачать
  1. Відповідальність сторін за договором страхування

Типовий договір страхування передбачає випадки відповідальності сторін та порядок розв’язання спорів, зокрема сторони несуть відповідальність згідно із законодавством у разі невиконання або неналежного виконання зобов’язань, покладених на них умовами договору.

Цивільним кодексом України прямо передбачено (ст..992 ЦКУ) відповідальність страховика у разі несплати ним страхувальникові або іншій особі страхової виплати, в такому разі страховик зобов’язаний сплатити неустойку в розмірі, встановленому договором або законом.

Отже, звідси випливає, що відповідальність сторін настає лише при відхиленні однієї із сторін від встановлених умов договору.

Відповідно до ЗУ «Про страхування» спори, що виникають в ході виконання зобов’язань, взятих відповідно до договору, вирішуються в порядку, передбаченому чинним законодавством.

Якщо сторони при вирішення спору не дійдуть до мирного розв’язання конфлікту, то дію страхового договору може бути припинено.

Якщо вимога страхувальника достроково припинити дію договору (крім договору страхування життя) обумовлена порушенням страховиком умов договору страхування, то останній повертає страхувальнику сплачені ним страхові платежі повністю.

У разі ж дострокового припинення договору страхування (крім

страхування життя) за вимогою страховика у зв’язку з невиконанням страхувальником умов договору страхування, то страховик повертає йому страхові платежі за період, що залишився до закінчення дії договору, з вирахуванням нормативних витрат на ведення справи, визначених при розрахунку страхового тарифу, фактичних виплат страхових сум та страхового відшкодування, що були здійснені за цим договором страхування.

Якщо вимога страховика припинити дію договору страхування життя зумовлена невиконанням страхувальником умов договору страхування, страхувальнику повертається викупна сума.

Якщо відхилення від істотних умов договору страхування зумовлене грубим порушенням правил страхування, то договір страхування визнається недійсним (ст..998 ЦКУ).

Відповідно до Закону договір страхування визнається недійсним і не підлягає виконанню також у разі:

1) якщо його укладено після страхового випадку;

2) якщо об'єктом договору страхування є майно, яке підлягає конфіскації на підставі судового вироку або рішення, що набуло законної сили.

Договір страхування визнається недійсним у судовому порядку.

Отже, укладення договору страхування, як і всі інші договірні зобов’язання, передбачає відповідальність сторін за невиконання або неналежне виконання умов договору. Інститут деліктоздатності виступає певним гарантом виконання страхових обов’язків як із сторони страховика, так із сторони страхувальника.

Практичне завдання 1

Мінін домовився з Севрюговим про продаж йому житлового будинку. 1 березня 2009 р. договір був посвідчений нотаріальною конторою. В цей же день Севрюгов сплатив Мініну гроші за будинок.

Передача будинку покупцеві у відповідності з умовами договору повинна була статися 1 липня 2009 р., оскільки Мініну з сім’єю до цього часу ніде було жити.

Але 1 липня 2009 р. продавець не звільнив будинок, посилаючись на сімейні обставини, а 7 липня (в результаті виникнення в сусідньому будинку пожежі) будинок згорів. Севрюгов вимагав від Мініна повернути вказану суму. Мінін відмовився повернути гроші, посилаючись на те, що він не винен у виникненні пожежі.

Севрюгов звернувся до суду з позовом до Мініна про повернення грошей.

Вирішіть справу.