Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PIDRUCHN.DOC
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.11.2018
Размер:
226.3 Кб
Скачать

6. Відновлення на роботі працівника, що раніше виконував цю роботу.

На цій підставі працівники можуть бути звільнені в тих випадках, коли незаконно звільнений працівник відновлений на роботі органами по розгляду трудових спорів або якщо військовослужбовців термінової служби або курсантів військово-навчальних закладів звільняють (відраховують) з військової служби (учбового закладу) за станом здоров'я або по сімейних обставинах протягом перших трьох місяців від дня призову або зарахування і вони повертаються на колишнє місце роботи, а також, якщо працівнику, звільненому з роботи в зв'язку з незаконним притягненням до кримінальної відповідальності, надається колишня робота.

Звільнення здійснюється в тому випадку, якщо не можна працівника перевести з його згоди на іншу роботу.

7. Поява на роботі в нетверезому стані, стані наркотичного або токсичного сп'яніння.

Працівники, що з'явилися на роботі у вказаному стані, повинні бути відсторонені від роботи керівником процесу праці. Нетверезий стан, наркотичне або токсичне сп'яніння підтверджуються як медичним висновком, так і іншими доказами, які повинні бути відповідно оцінені роботодавцем, а також судом.

Для звільнення за цією обставиною не має значення, чи відсторонявся працівник від роботи, чи відпрацював порушник зміну, чи виконав виробниче завдання, чи застосовувалися в минулому до нього заходи дисциплінарного або громадського стягнення.

8. Здійснення по місцю роботи розкрадання (в тому числі дрібного) майна власника, встановленого вироком суду, що вступив в законну силу або постановою органу, в компетенцію якого входить накладення адміністративного стягнення або застосування заходів громадського впливу.

У наказі на звільнення за даною підставою повинне бути зроблене посилання на вирок суду або постанову відповідного органу. Звільнення можливе при одноразовому здійсненні по місцю роботи працівником розкрадання майна власника.

Додаткові підстави розірвання трудового договору з окремими категоріями працівників закріплені в ст. 41 КЗпП України. До цих підстав належать: грубе одноразове порушення трудових обов'язків керівником підприємства, установи, організації його заступниками, головним бухгалтером, його заступниками, а також посадовими особами інших органів і служб; винні дії працівника, безпосередньо обслуговуючого грошові або товарні цінності, якщо ці дії дають підстави для втрати довіри до нього з боку роботодавця; здійснення працівником, що виконує виховні функції, аморальної провини, несумісної з продовженням даної роботи.

Не допускається звільнення працівника з ініціативи власника в період його тимчасової непрацездатності (крім звільнення по п.5 ст. 40), а також в період перебування працівника у відпустці. Це правило не поширюється на випадок повної ліквідації підприємства.

При розірванні трудового договору з ініціативи власника потрібна від профспілки, членом якої є робітник, згода або незгода на звільнення, оформлена письмово в десятиденний термін. Якщо розірвання трудового договору з працівником здійснене роботодавцем без звертання до профспілкового органу, то суд, що розглядає справу про відновлення на роботі, припиняє провадження по справі до отримання відповіді від профспілкового органу, а потім розглядає спір по суті.

Законодавством передбачені підстави розірвання трудового договору з ініціативи власника без попередньої згоди профспілкового органу: ліквідація підприємства; незадовільний результат випробування; звільнення сумісника з роботи в зв'язку з прийомом на роботу іншого працівника, що не є сумісником; відновлення на роботі працівника, що раніше виконував цю роботу; звільнення працівника, що не є членом профспілки, діючої на території підприємства; звільнення з підприємства, де немає профспілкової організації; звільнення керівника підприємства, головного бухгалтера, їх заступників, посадових осіб інших служб і органів; звільнення працівника, що здійснив по місцю роботи розкрадання майна власника.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]