Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lab04.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
13.11.2018
Размер:
1.84 Mб
Скачать

4.2. Графічний редактор Paint. Вікно редактора Paint

Графічний редактор Paint входить до складу стандартних програм Windows і призначений для створення і обробки малюнків растрової графіки.

Д ля запуску редактора слід виконати команду Пуск → Программы Стандартные Графический редактор Paint. Після запуску на екрані з'являється вікно редактора (мал. 1), яке містить ряд типових для вікон середовища Windows елементів.

Мал. 1

Рядок заголовку (верхній рядок вікна) містить назву програми Paint і ім'я графічного файла, який редагується. Крайня ліва кнопка є кнопкою виклику управляючого меню. Праворуч розміщені відповідно кнопки згортання, відновлення та закриття вікна. Рядок меню розміщується під рядком заголовку і включає такі пункти:

Файл — робота з графічними файлами (створення, відкриття, збереження, друкування);

Правка — редагування малюнка;

Вид — управління зображенням деяких елементів вікна;

Рисунок — обробка малюнка (встановлення розмірів, поворотів);

Параметры — завантаження, зміна і збереження палітри кольорів;

? — виклик довідкової інформації.

Кожний пункт меню має вертикальне підменю.

Для відкриття меню слід натиснути клавішу [Alt] або [F10]. Після цього один з пунктів меню виділиться інверсним кольором. Для виділення потрібного пункту меню слід користуватися клавішами горизонтального переміщення курсору. Відкривається виділений пункт меню при натискуванні клавіші [Enter]. Відкрити меню і підменю зручніше за допомогою миші, встановивши курсор на потрібному пункті меню і натиснувши ліву кнопку.

В назві пунктів меню і підменю є підкреслена літера. Це дає можливість одразу вибрати пункт меню або підменю, натиснувши комбінацію клавіш [Alt — підкреслена літера меню — підкреслена літера підменю].

В підменю потрібний пункт меню може бути вибраний або за допомогою миші (встановити курсор миші на потрібний пункт і натиснути ліву кнопку), або за допомогою клавіатури (клавішами вертикального переміщення курсору вибрати потрібний пункт і натиснути клавішу [Enter]).

Деякі пункти підменю праворуч від назви пункту містять позначення комбінації клавіш. За допомогою цих комбінацій можна вибрати відповідний пункт підменю. При виборі пункту підменю в нижньому рядку екрана роз'яснюється його призначення. Слід зазначити, що назви деяких пунктів підменю мають сірий колір. Це означає, що такі пункти в даний момент недоступні.

В Paint існує ще один спосіб виклику команд. Клацання правою кнопкою миші на виділеному об'єкті призводить до виведення на екран контекстного меню. Це меню містить команди, які можна застосувати до виділеного об'єкта.

Користувач має змогу відмінити останню введену команду, виконавши команду Правка Отменить.

Панель інструментів для малювання розміщена ліворуч і включає ряд кнопок, за допомогою яких можна вибрати необхідний інструмент, побудувати типові елементи малюнка, виділити певний фрагмент і т.д. При фіксації курсору миші на кнопці під нею з'являється її назва, а в рядку стану — коротка довідка про призначення кнопки.

Палітра кольорів розміщена внизу і включає 28 зафарбованих різними кольорами квадратів. З цих кольорів користувач може вибрати основний колір, яким виконуються побудови, і колір фону. Ліворуч від палітри розміщується індикатор кольорів, який складається з двох квадратів. Квадрат на передньому плані зафарбовується основним кольором, а квадрат на задньому плані — кольором фону.

Рядок стану розміщений у нижній частині вікна Paint. Він складається з трьох полів. У лівому полі виводиться довідкова інформація про призначення пунктів меню, кнопок інструментів, хід виконання деяких операцій. У центральному полі виводяться координати курсору миші в пікселях, якщо він знаходиться у вікні малювання.

Область малювання призначена для побудови малюнка. Вона обмежена головним меню, панеллю інструментів, палітрою. Розміри області малювання встановлюються командою Рисунок Атрибуты. При виконанні цієї команди відкривається вікно Атрибуты, в полі Размер якого вказані поточні розміри області малювання. Ці розміри користувач може змінити.

Виведенням на екран деяких елементів вікна Paint можна керувати за допомогою команд-перемикачів меню Вид. У стані Ввімкнено ці команди-перемикачі позначаються галочкою.

Команда Вид Набор инструментов керує виведенням на екран панелі інструментів, команда Вид Палитра — палітри, а команда Вид Строка состояния — рядка стану. Панель інструментів і палітру можна також перемістити в будь-яке місце екрана типовим для середовища Windows способом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]