Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lab04.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
13.11.2018
Размер:
1.84 Mб
Скачать

4.3. Створення, збереження і друкування малюнків

Створення малюнка. Для створення нового малюнка слід виконати команду Файл Создать. Якщо перед цим у вікні малювання редагувався малюнок, то Paint запропонує зберегти його. Після цього вікно редагування очиститься, і користувач має змогу створити новий малюнок.

Збереження малюнка. В меню Файл є декілька команд для збереження малюнка в графічному файлі.

К оманду Сохранить как використовують при першому збереженні малюнка або в разі необхідності зміни імені або палітри кольорів існуючого графічного файла. При цьому відкривається вікно діалогу Сохранение файла (мал. 2), в якому можна вказати ім'я і тип файла, а також ім'я папки, в якій буде збережено файл. Якщо тип файла не вказано, то за замовчуванням встановлюється тип BMP. У цьому самому вікні можна в полі Тип файла задати палітру кольорів. Paint дозволяє вибрати палітру в два кольори, 16 кольорів, 256 кольорів і повну 24 розрядну палітру. Файли завжди зберігаються в форматі BMP.

Мал. 2

Команду Сохранить використовують для внесення змін в існуючий графічний файл. Якщо ж ця команда подана вперше для нового малюнка, то вона виконується як команда Сохранить как.

Відкриття графічного файлу. Для відкриття файла використовують команду Файл Открыть. При цьому відкривається вікно діалогу Открытие файла, яке містить список файлів, що зберігаються в поточній папці. Одноелементний список Папка, що розкривається, дозволяє змінити папку і дисковод. Поле Тип файла визначає, які типи файлів виводяться в списку файлів. Paint дозволяє відкривати файли формату BMP і PCX (створені графічним редактором Paintbrush).

Для відкриття файлу слід виділити його в списку файлів (або ввести ім'я файлу в поле Имя файла) і натиснути кнопку Открыть. Якщо при відкритті файлу у вікні був не збережений малюнок, то Paint запропонує зберегти його.

Якщо файл, що відкривається, містить малюнок, розміри якого перевищують поточні розміри області малювання, то Paint запропонує користувачу розширити поточні розміри області малювання до розмірів малюнка. Якщо користувач не хоче розширювати область малювання, то малюнок буде обрізано згідно з розмірами поточної області малювання.

П ерегляд і друкування малюнків. Як правило, перед друкуванням малюнка доцільно подивитися, який вигляд він матиме на папері. Для цього слід у першу чергу встановити параметри сторінок (розміри, поля і т.д.) командою Файл Параметры страницы. При виконанні цієї команди на екрані з'являється діалогове вікно Параметры страницы (мал. 3), в якому можна встановити необхідні параметри.

Мал. 3

Поля сторінок за замовчуванням вказуються в дюймах (дюйм = 2,54 см). Команда Рисунок Атрибуты відкриває вікно діалогу Атрибуты, в полі Единицы якого можна встановити вимірювання в сантиметрах. Поле Ориентация цього вікна встановлює книжну (вертикальну) або альбомну (горизонтальну) орієнтацію сторінки.

Зовнішній вигляд сторінки за вибраних параметрів сторінки зображується у верхній частині вікна діалогу.

Для попереднього перегляду малюнка в тому вигляді як він буде надрукований, слід використати команду Файл Предварительный просмотр. При цьому відкривається вікно попереднього перегляду.

Під рядком заголовка цього вікна розміщується панель інструментів Просмотр, яка включає такі кнопки:

Печать ... — перехід у режим друкування;

Следующая і Предыдущая — кнопки для гортання малюнка, який розміщується на декількох сторінках;

Две страницы — виведення на екран одразу двох сторінок малюнка;

Крупнее і Мельче — зміна масштабу зображення сторінки;

Закрыть — закриття вікна.

Під панеллю інструментів розміщується зображення сторінки у тому вигляді, як воно буде надруковане на папері.

Якщо сторінка не вміщується на екрані, то внизу і праворуч у вікні з'являються стандартні для середовища Windows смуги горизонтальної та вертикальної прокрутки.

Для друкування малюнка використовують команду Файл Печать. При виконанні цієї команди відкривається вікно діалогу Печать, в якому можна вказати тип принтера, діапазон друкованих сторінок, кількість копій. Прапорець Печать в файл дозволяє направити друк у файл. Цей файл потім можна надрукувати поза середовищем програми Paint.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]