Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
T_13.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
14.11.2018
Размер:
55.81 Кб
Скачать
  1. Аналіз рівня середньореалізаційних цін

Середньореалізаційна ціна одиниці продукції розраховується шляхом ділення виручки від реалізації відповідного виду продукції на об’єм продаж. На зміну її рівня здійснюють вплив наступні фактори:

  • якість реалізованої продукції

  • ринки збуту

  • кон’юнктура ринку

  • строки реалізації

  • інфляційні процеси

Якість товарної продукції – один із основних факторів, від якого залежить рівень середньої ціни реалізації. За більш високу якість продукції встановлюються більш високі ціни і навпаки. При визначені впливу якості продукції на зміну середньо реалізаційної ціни необхідно враховувати порядок встановлення цін в залежності від якості продукції.

По тим видам продукції, по яким ціни встановлюються в залежності від сорту чи кондицій, категорій, розрахунок впливу якості продукції на зміну середньої ціни можна провести двома способами:

І. В основу першого способу покладений спосіб ланцюгових підстановок, тобто порівнюється сума виручки за загальний обсяг фактично реалізованої продукції і-го виду при її фактичному і сортовому складі. Якщо отриману різницю поділити на загальну кількість фактично реалізованої продукції, дізнаємося, як змінилась середня ціна за рахунок її якості.

ІІ. В основу другого способу розрахунку покладений прийом абсолютних різниць: відхилення фактичної питомої ваги від планової по кожному сорту множиться на базовий рівень ціни одиниці продукції відповідного сорту, результати додаються і діляться на 100.

Якщо на протязі року відбулась зміна закупівельних чи договірних цін на продукцію в зв’язку з інфляцією, то зміна ціни по кожному виду продукції множиться на об’єм її реалізації після зміни ціни, і ділиться на загальну кількість реалізованої продукції за звітний період.

В заключення аналізу узагальнюються результати аналізу по кожному виду продукції.

  1. Аналіз рентабельності підприємства

Рентабельність – це ступінь доходності, вигідності, прибутковості бізнесу.

Рентабельність (прибутковість) підприємства забезпечується:

  • зростанням виробництва продукції,

  • раціональним використанням землі та інших засобів праці,

  • зміцненням господарського розрахунку,

  • зниженням собівартості продукції та інше.

Прибуток підприємства визначається як різниця між виручкою за реалізовану продукцію та її собівартістю. Тому чим нижчі витрати на виробництво і реалізацію продукції, тим більший прибуток матиме господарство, а отже буде більш рентабельним.

Рівень рентабельності продукції розраховується відношенням прибутку до повної собівартості реалізованої продукції.

Аналіз рентабельності окремих видів продукції дає змогу керівникам господарств мати чітку уявлення про те, які види продукції є прибутковими, і який рівень їх рентабельності (збитковості). Для кожного виду продукції розраховується показник рентабельності за планом і звітом, а якщо продукція реалізується – то показник розраховується за кожним напрямком її реалізації.

Показники рентабельності характеризують:

  • ефективність роботи підприємства в цілому

  • прибутковість різних напрямків діяльності

  • окупність затрат та інше.

Показники рентабельності повніше ніж прибуток, характеризують кінцеві результати господарювання, тому що їх величина показує співвідношення ефекту з наявними чи використаними ресурсами.

Показники рентабельності можна поділити на декілька груп:

  • показники, які характеризують рентабельність основної та інвестиційної діяльності

  • показники, що характеризують рентабельність продаж (обороту)

  • показники, які характеризують прибутковість (доходність) капіталу.

Рентабельність виробничої діяльності (окупності витрат) розраховуються шляхом співвідношення прибутку від реалізації продукції до виплати податків / до суми затрат по реалізованій продукції.

Вона показує скільки прибутку має підприємство з кожної гривні, затраченої на виробництво реалізацію продукції. Розраховується в цілому по підприємству, окремим його підрозділам і видам продукції).

Рентабельність реалізації продукції розраховується діленням прибутку від реалізації продукції, робіт і послуг на суму отриманої виручки. Характеризує ефективність підприємницької діяльності: скільки прибутку має підприємство з гривні продаж. Також розраховується в цілому по підприємству і по окремо по кожному виду продукції.

Рентабельність (доходність) сукупного капіталу розраховується відношенням загальної суми прибутку до сплати відсотків і податків / до середньорічної вартості сукупного капіталу.

В процесі аналізу необхідно вивчити динаміку перерахованих показників рентабельності, виконання плану по їх рівню і провести міжгосподарські порівняння з господарствами-конкурентами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]