Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
SR_2_Franko.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
15.11.2018
Размер:
409.09 Кб
Скачать

4. Прозові твори

Прозові твори І. Франка — одне з найвидатніших явищ української класичної літератури. За тридцять три роки він написав близько ста десяти різного розміру прозових творів: повістей, оповідань, нарисів.

Матеріали для своїх творів письменник черпав безпосередньо з життя або з цілком достовірних документальних джерел. У листах і статтях Франка є чимало свідчень того, як не раз справжні події служили йому основою для написання творів. Письменник писав: «Ті «неприродні» образи — іменно не витвір моєї фантазії, а взяті мною живцем, майже дослівно чи то з усних оповідань очевидців… або з друкованих пам’ятників».

Глибоко вивчаючи народне життя, Франко вважав своїм обов’язком відображати його таким, яким воно було насправді, аналізуючи і типізуючи факти дійсності відповідно до своєї революційно-демократичної тенденції. Надаючи перевагу змісту, Франко водночас ставив високі вимоги щодо художньої форми твору. Його проза, різноманітна за своїми жанрами, надзвичайно багата художніми засобами і в зображенні характерів, і в описі різних верств суспільства, і в змалюванні картин природи.

Одним із перших в українській літературі І. Франко зобразив широкі картини праці, показав працю шахтарів, селян, лісорубів, мулярів, вуглярів тощо. Переживання, настрої, уподобання і прагнення його героїв тісно пов’язані з умовами їх життя й праці. Письменник проникливо розкривав внутрішній світ своїх героїв, психологію представників різних суспільних верств.

У змалюванні природи Франко користувався не тільки зоровими враженнями, а й усією гамою почуттєвих образів. Він один із перших в українській літературі дав зразок виробничого й міського пейзажу.

Мова творів дуже багата лексичним складом, фразеологією. В основу її лягла загальноукраїнська літературна мова й народна розмовна мова карпатського підгір’я. Для відтворення певного колориту письменник використовував також діалектизми.

Як і в поезії, у прозі І. Франк був реалістом. Він виявляв особливу увагу до соціальних конфліктів, колізій, глибоко розкривав характери героїв. Це й зумовило силу, життєвість, переконливість його творів.

Робота з таблицею «Тематика творів і.Франка»

Тематика творів

Приклади

1. Робітнича тематика

Цикл «Борислав». Повість «Борислав сміється»

2. Селянська тематика

«Вугляр», «Лесишина челядь», «Добрий заробок», «Ліси і пасовиська»

3. Оповідання про дітей та школу

«Малий Мирон», «Олівець», «Грицева шкільна наука», «Отець-гуморист»

4. Тюремні оповідання

«На дні», «Панталаха», «До світла», «В тюремнім шпиталі»

5. Сатиричні оповідання

«Свиня», «Опозиція», «Доктор Бессервіссер», «Історія кожуха», «Свинська конституція», «Чиста раса»

6. Історична тематика

«Захар Беркут», «Хмельницький і ворожбит», «Великі роковини»

7. З життя інтелігенції

«Лель і Полель», «Борис Граб», «Для домашнього огнища», «Основи суспільності», «Перехресні стежки»

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]