Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Programa_VPP.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
76.29 Кб
Скачать

ЗАЛІКОВИЙ КРЕДИТ 1. вІКОВА ТА ПЕДАГОГІЧНА ПСИХОЛОГІЯ

мОДУЛЬ 1 „пРЕДМЕТ ВІКОВОЇ ПСИХОЛОГІЇ”. „Психологічні особливості розвитку та становлення особистості на різхних етапах”

зАЛІКОВИЙ МОДУЛЬ 1. вСТУП ДО ВІКОВОЇ ПСИХОЛОГІЇ. становлення особистості на різхних етапах

Розділ І. Загальні питання вікової та педагогічної психології. Вікова психологія.

Тема 1. Предмет вікової та педагогічної психології.

Предмет вікової психології. Основні задачі вікової психології. Вікова періодизація: дитинство (період немовля, ранній та дошкільний вік, молодший шкільний вік), юність, дорослість, пізній (літній та старечий) вік. Основні проблеми вікової психології як науки. Методи вікової психології. Донауковий період становлення вікової психології. Причини виділення вікової психології в окрему науку в XIX ст. Розвиток вікової психології на Україні та в Росії на початку XX ст. Становлення вітчизняної школи вікової психології. Значення для розвитку вікової психології педагогічних досліджень. Зарубіжні течії вікової психології (неофрейдизм, біхевіоризм, гуманістична психологія тощо).

Для самостійного опрацювання: З історії вікової і педагогічної психології.

Тема 2. Методи та організація наукових досліджень з вікової та педагогічної психології.

Методологічна основа психологічних досліджень з вікової психології. Принципи організації експериментальних досліджень. Основні етапи та методика організації емпіричного вивчення психічних явищ.

Для самостійного опрацювання: Методи вікової і педагогічної психології.

Тема З. Закономірності та динаміка психічного розвитку й формування особистості в онтогенезі.

Основні закономірності психічного розвитку. Психічний розвиток та формування особистості людини. Роль виховання у формуванні особистості. Значення внутрішньої позиції для розвитку особистості. Феноменологія людини: прагнення до розвитку та покою (стереотипізація); існування в двох іпостасях (соціальна одиниця та унікальна особистість); світ речей, світ знаків, світ духу.

Умови психічного розвитку. Передумови психічного розвитку. Внутрішня позиція в розвитку.

Соціальна одиниця та унікальна особистість: індивідуальне існування суспільних відношень; структура самосвідомості (ім'я особисте, претензія на визнання, полова ідентифікація, психологічний час особистості, соціальний простір особистості). Фактор місця як умова розвитку особистості; гіпотеза спонтанної взаємодії генотипу та соціальних умов в процесі індивідуального розвитку людини (Жан Піаже); вікова сензитивність до соціальних умов; внутрішня позиція особистості по відношення до зовнішнього фактору місця (С.Л.Рубінштейн); стихійний та свідомий шляхи створення особистості.

Особистість як наслідок суспільних відносин що вироблюються спілкуванням, діяльністю та ціннісними орієнтаціями. Механізми розвитку людини як особистості.

Ідентифікація як механізм соціалізації та індивідуалізації особистості. Уособлення як механізм соціалізації та індивідуалізації особистості. Взаємодія ідентифікації - уособлення та тип особистості.

Для самостійного опрацювання: Основні теорії психічного розвитку дитини. Психічний розвиток і навчання.

Тема 4. Психічний розвиток дитини дошкільного дитинства.

4.1 Психологія немовля. Новонародженість: передумови та умови психічного розвитку; безумовні рефлекси та їх значення для розвитку дитини; особливості розвитку органів почуттів; значення вправ органів; розвиток емоційної сфери; комплекс оживлення.

Власно період немовляти: загальна характеристика; роль дорослого; рухи та дії немовля; маніпулювання. Емоційно-експресивна функція спілкування та її значення для розвитку немовля. Іграшка як засіб спілкування та психічного розвитку немовля. Період немовляти як час розвитку передумов до формування особистості.

Основні досягнення віку: почуття, довіра до людини -входження в світ людських відносин; прямоходіння; початок розуміння мови.

4.2 Психологія раннього віку. Спілкування дитини раннього віку: спілкування та мова; виникнення прагнення до самостійності; криза у спілкуванні.

Пізнання в ранньому віці: розвиток предметного сприйняття та наочно-дійового мислення; особливості розвитку уяви та пам'яті.

Передумови формування особистості: особливості перших уявлень про себе; виникнення елементів самосвідомості; виникнення прагнення до уособлення; криза 3-х років.

Предметна діяльність: психологічні новоутворення, які розвиваються в предметної діяльності; розвиток предметної діяльності; гра та продуктивні види діяльності.

Основні досягнення віку: розвиток мови; розвиток спів-відносин та знарядних дій; розвиток знакової функції свідомості; входження до світу постійних речей.

4.3. Психологія дошкільного віку. Особливості спілкування: з родиною, з однолітками. Спілкування та готовність дитини до школи. Розумовий розвиток: практичне оволодіння язиком та осмислення мови; засвоєння логічних форм мислення; особливості розвитку уваги, пам'яті та уяви.

Дитяча особистість: ім'я та його значущість; роль моральних еталонів у формуванні особистості; формування системи мотивів; особливості розвитку самосвідомості та самооцінки; особливості розвитку почуттів, волі.

Гра та інші види діяльності: ігрові співвідношення дітей; вплив гри на загальний психічний розвиток дитини; індивідуальні розрізнення в дошкільному віці.

Основні досягнення віку: розвиток рефлексії, розвиток знакової функції свідомості, розвиток уявлень про відносність світу постійних речей. Предметна та рушійна діяльність дошкільника. Гра як ведучий вид діяльності дошкільника. Навчання в дошкільному віці.

Для самостійного опрацювання: Ранній вік (2-3 рік). Криза трьох років.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]