Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсач (переделанный под меня).doc
Скачиваний:
52
Добавлен:
17.11.2018
Размер:
502.78 Кб
Скачать

2.2.3. Функціонування

Основною інформацією для формування командних сигналів і сигналів керування контролером системної шини є код стану МП, що надходить на входи S0, S1, S2. Дешифратор стану МП робить декодування коду, що надійшов, відповідно до табл. 2.2.1.

Таблиця 2.2.1

Вихідні командні сигнали і сигнали керування виробляються контролером під керуванням вхідних сигналів ІОВ, СEN і AEN, що визначають режим роботи контролера, активність командних сигналів і можливість доступу до системної шини. Контролер працює в двох режимах: із системною шиною і із шиною введення - виводу.

Режим роботи із шиною введення – виводу установлюється шляхом формування сигналу І0В = 1. Цей режим використовується в тих випадках, коли контролер керує доступом до двох шин: резидентної шини введення - виводу і системною шиною. Командні сигнали IORS, IOWS, AIOWS, INTA у цьому режимі завжди дозволені, тобто їх поява не залежить від вхідного сигналу АЕN. Як тільки мікропроцесор починає виконувати команду введення – виведення, формується відповідний командний сигнал, а також сигнали РDEN і DT/R, управління моментом і напрямком передачі даних по резидентній шині введення – виводу.

Системна шина до цього випадку може працювати тільки з пам'яттю (чи з пристроями введення – виводу, відображеними на пам'ять), і МП одержує доступ до СШ тільки по сигналуAEN від арбітру шин.

Командні сигнали для роботи з не використовуються. Відповідно до виконуваного мікропроцесором командою, що вимагає звертання до пам'яті, контролер формує потрібний командний сигнал МRDC чи МWТС, АМWТС, а також сигнали керування моментами фіксації адреси АLE, передачі даних DЕN і ігноруванням передачі даних по системній шині DT/R.

Вихідний сигнал МСЕ разом із сигналом INTA використовується в циклі підтвердження переривання і системах з каскадними контролерами переривань. Сигнал МСЕ – формується в режимі роботи із системною, шиною (І0В = 0). Коли МП відповідає на запит переривання, він виставляє код стану S2 S1 S0 = 000, по якому системний контролер формує два негативних імпульси на виході INТА. У відповідь на перший імпульс по ША і ШД не передається ніякої інформації. Перед початком другого – імпульсу сигнал МСЕ заставляє ведучий контролер переривань видати па ЛШ процесора код відомого контролера, що запросив переривання. Цей код по сигналі ALЕ записується у фіксатор адреси, По – фронті другого імпульсу INTA відомий контролер, що запросив переривання, виставляє вектор переривання на системну шину даних, відкіля він зчитується ЦП.

Вихідний сигнал ALЕ формується в кожнім машинному циклі і служить для запису поточної адреси у фіксатори адреси.

Вхідний сигнал керування СЕN діє як визначник можливості використання командних сигналів, формованих контролером системної шини. При СЕN=1 КШ функціонує нормально, а при СЕN=0 всі командні сигнали утримуються в неактивному стані. Ці особливості використовуються для поділу адресного простору й усунення адресних "конфліктів" між зовнішніми пристроями, підключеними до системної і резидентної шини.

На мал. 2.2.3 приведені тимчасові діаграми роботи КШ при активних сигналах на входах АЕN, СЕN.

Мал. 2.2.3. Структурна схема ГТІ