Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсач (переделанный под меня).doc
Скачиваний:
52
Добавлен:
17.11.2018
Размер:
502.78 Кб
Скачать

2.4.2.Призначення виходів

D17 - D10 - лінії вхідних даних; D07 - D00 - лінії вихідних даних; STB – ротуючий сигнал; ОЕ – дозвіл видачі даних.

При сигналі високого рівня на вході STB вхідних ліній D17 - D10 передасться на вихідні лінії D07 - D00. Запам'ятовування (защелкивание) в інформаційних тригерах здійснюється при переході сигналу STB від високого рівня до низького (по зрізі сигналу STB). Сигнал ОЕ керує вихідними буферами: при ОЕ-О буфер відмикається, при ОЕ=1 він встановлюється в Z – стан. Сигнал ОЕ не впливає на стан інформаційних тригерів, ні па функцію запису.

Малий вхідний струм і досить великий вихідний дозволяють використовувати ці елементи в якості буферів або шинних формувачів.

2.5. Шинний формувач кр580ва86

2.5.1. Загальні відомості

Восьмирозрядний шинний формувач (ШФ) КР580ВА86 застосовують як буферний пристрій шини даних в мікропроцесорних системах. Велика вихідна потужність і легкість керування дозволяють використовувати їх для побудови двунаправленных

буферів, що погодять, межмодульний зв'язок або як прості підсилювальні каскади. Повна конструктивна , сумісність із БР ИР82 допускає взаємозамінність при односпрямованій передачі.

Формирователь складається з восьми однакових функціональних блоків із загальними сигналами керуванні Т і OE. Функціональні блоки складаються з двох підсилювачів - формирователей з z - станами на виходах, схема включення яких забезпечує різнонаправленную передаму.

2.5.2.Призначення виводів шф

А7 - АО - -вхід/вихід ліній даних. У залежності від стану входу Т вони можуть бути вхідними, якщо на Т - сигнал високого рівня, і вихідними, якщо на Т - сигнал низького рівня.

В7 – В0 - вхід/вихід ліній даних. Вони є вхідними, якщо на Т-сигнал низького рівня, і вихідними, якщо на Т - сигнал високого рівня.

Т - вхідний сигнал керування напрямком передачі. При Т = 0 здійснюється передача від В к А, при Т=1 - від А к В. Сигнал Т вибирає верхній чи нижній підсилювачів-формувачів дозволяючи відповідну передачу.

ОЕ - вхідний сигнал дозволу передачі. При ОЕ=0 знімається z-стан з виходу усилителя-формирователя, обраного по входу T. Перехід у z -стан і навпаки не дає негативних викидів на виходах ИС.

Мікросхема ИДЗ являє собою дешифратор-демуль-типлексор з 4 на 16. Цоколевка й умовна позначка приведені па мал. 3.8.1. Він по-

зволяет преооразовати, четырехразрядный двоичный код, надійшовши на входи АТ...ЛЗ, у напругу низького рівня, що з'являється па одному із шістнадцяти виходів 0...16. Крім чотирьох входів А0...АЗ пристрій має ще два входи ЕО й Е1 раз-решспин дешифрации, тобто вони відіграють роль стробирутощих входів, якщо па їх поданий низький рівень напруги. Якщо хоча б па одному з входів 1:0 і П1 установити високий рівень, то па усіх виходах 0...16 буде високий рівень напруги незалежно відтого, який код поданий на виходи А0...АЗ. Такий режим використовується при нарощуванні числа розрядів дешифрируемою коду.

Входи ЕО і Е1 можна використовувати як логічні, коли мікросхема ИДЗ служить демультиплексором даних. Входи АТ...АЗ у цьому випадку використовуються як адресні, щоб направити потік даних, прийнятих входами ЕО й Е1, на один з виходів 0...16. На другий вхід Е1. невикористовуваний у цьому включенні, необхідно подати напруга низького рівня.

Стани ИДЗ приведені і табл. 3.8.1.