Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
статті.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
18.11.2018
Размер:
344.58 Кб
Скачать

Адаптація студентів першого курсу до навчання у внз та проблеми індивідуалізації навчання

В статті розглядаються питання адаптації студентів-першокурсників. Проведено аналіз підготовки випускників шкіл до подальшого навчання у вищому навчальному закладі. Наголошується на необхідності індивідуалізації та диференціації навчання як фактора підвищення його ефективності.

Ключові слова: безперервна освіта, адаптація, індивідуалізація й диференціація, особистісно орієнтоване навчання.

 

Zagorodnya N.N.

ADAPTATION OF THE FIRST YEAR (FRESHMEN) STUDENTS TO STUDYING IN HIGHER SCHOOL AND PROBLEMS IN INDIVIDUALIZATION OF STUDYING

This article consists of the small view of the questions related to the adaptation of the fi rst year students (freshmen). The analysis on readiness of school leavers for the higher education was conducted. The special point is individualization and differentiation of studying as a factor of its improvement.

Key-words: non-stoppable education, adaptation, individualization and differentiation, personality oriented approach.

ІНТЕРАКТИВНІ ФОРМИ ОРГАНІЗАЦІЇ НАВЧАННЯ, ЯК ЗАСІБ ПІДГОТОВКИ ДО ОСОБИСТІСНО ОРІЄНТОВАНОГО ВИХОВАННЯ МАЙБУТНЬОГО ПЕДАГОГА

 

У статті  досліджується проблема використання інтерактивних форм підготовки майбутнього педагога до особистісно орієнтованого виховання. Особлива увага приділена вивченню потенційних можливостей комп’ютерної підтримки, яка виступає інтерактивною за формою та особистісно орієнтованою за змістом.

 

Ключові слова: інтерактивні форми навчання, комп’ютерна підтримка, особистісно орієнтований підхід, тестові програми, електронний навчальний посібник.

 

В статье рассматривается проблема использования интерактивных форм подготовки будущего педагога к личностно ориентированному воспитанию. Особое внимание уделено изучению потенциальных возможностей компьютерной поддержки учебного процесса, которая выступает интерактивной по форме и личностно ориентированной по содержанию.

 

Ключевые слова: интерактивные формы обучения, компьютерная поддержка, личностно ориентированный поход, тестовые программы, электронное учебное пособие.

 

Interactive forms of the organization of education as a way of preparing to the personality oriented upbringing of future teacher.

In this article it is considered the problem of the use interactive forms of preparing the future teacher to the personality oriented upbringing. The special attention is paid to the study of the potential possibilities of computer support, which is interactive according to the form and personality oriented according to the contents.

The keywords: interactive forms of education, computer  support, personality oriented approach, test programs, electronic textbook.

 

Постановка проблеми

Філософія освіти суспільства завжди пов’язувалась з освітою особистості. Головною метою української системи освіти є створення умов для розвитку та самореалізації особистості громадянина України, формування покоління здатного навчатись протягом життя. Таким чином, пріоритетним напрямком державної політики в розвитку освіти є її особистісна орієнтація. Вона сьогодні визнана як педагогічною наукою, так і практикою. Одним з шляхів її розв’язання є особистісно орієнтований характер професійної підготовки майбутнього педагога. Підготовлений до професійної діяльності майбутній фахівець на засадах особистісно орієнтованої педагогіки в своїй професійній діяльності буде обирати орієнтиром саме особистісно орієнтовані технології виховання й навчання молодшого школяра.

Таким чином, актуальність нашого дослідження зумовлена, по-перше, загальною зміною парадигми сучасної вищої освіти, що безпосередньо пов’язується з впливом на цілі і якості освіти таких принципів, як гуманістичність (людиноорієнтованість), фундаментальність та безперервність. По-друге, на рівні вищої професійної освіти особливе місце посідає оптимізація навчальної діяльності студентів педагогічних вузів, результативність якої залежить від багатьох факторів, як зовнішніх (дидактичні умови, методи й форми організації навчання та ін.), так і внутрішніх, психологічних, серед яких важливе місце посідає професійне особистісно орієнтоване ставлення до предмету, позитивне сприйняття процесу навчання, участь у створенні сприятливої емоційної атмосфери. Беручи до уваги завдання вдосконалення навчального процесу вищого навчального закладу, що має місце в Плані дій щодо забезпечення якості вищої освіти України та її інтеграції в європейське і світове освітнє співтовариство на період до 2010 року [5], а саме аналіз форм, методів, методик та технологій навчання студента, які спрямовані на результати навчання ми визначили їх як зовнішньо-орієнтовані та студент-орієнтовані (в центрі яких знаходиться особистість студента), що відповідає запитам особистісно орієнованої професійної підготовки. Саме тому метою нашого дослідження є висвітлення особливостей використання інтерактивних особистісно орієнтованих технологій викладання в вузі.

Виклад основного матеріалу

Внаслідок посилення демократичних тенденцій у житті суспільства освітні системи, як його значущі складові, почали переносити акцент з масових педагогічних явищ на особистість студента, вивчення можливостей і обставин особистісного розвитку майбутнього фахівця, умов реалізації, саморозкриття та самореалізації людини на етапі її навчання в вузі та подальшій професійній діяльності.

 Саме тому завданням ВНЗ виступає допомога  студенту «усвідомити сутність обраної професії, її вимоги до виконавця, цілі, зміст і функції професійної діяльності, можливі індивідуальні стратегії виконання професійних обов'язків, специфіку професійної майстерності та шляхи оволодіння нею, прийоми творчої адаптації до змісту та структури професійної діяльності» [2, с. 34].

Тенденція особистісної орієнтованості освітніх систем виявляється і в  педагогічній освіті. Ідея особистісно орієнтованої професійної підготовки   майбутнього педагога почасти замовлена в дослідженнях теоретико-методологічного рівня (І.Д.Бех, О.С.Падалка, І.Ф.Прокопенко. В.І.Євдокімов), які наголошують  на важливості особистісно орієнтованого виховання й навчання. На емпіричному рівні викладачі педагогічних  ВНЗ обговорюють наступні ідеї особистісно орієнтованої педагогіки: повага до особистості студента і визнання її унікальності; діалогічний характер форм організації навчання; співпраця та співтворчість в науково-дослідній, виховній роботі; використання методів та прийомів часткової персоналізації професійної підготовки, апробація авторських педагогічних технологій підготовки фахівця.

Як зазначено в глосарії термінів за технологією освіти (Париж ЮНЕСКО, 1989, с. 44) педагогічна технологія - системний метод створення, застосування і визначення всього процесу викладання і засвоєння знань з урахуванням технічних і людських ресурсів і їх взаємодії, що своїм завданням вважає оптимізацію форм освіти [6,23].

Отже, технології особистісно орієнтованого навчання в вузі можуть створити максимально сприятливі умови для розвитку та саморозвитку особистості студента, виявлення та активного використання його індивідуальних особливостей у навчальній діяльності. Основні елементи технології: виявлення суб’єктного досвіду майбутнього фахівця, формування наукових знань із опорою на досвід студента, узгодження нових понять із суб’єктним досвідом студента. Базовою орієнтацією педагога вищої школи у контексті даної технології є його послідовне ставлення до студента як до особистості, самосвідомого і відповідального суб’єкта власного розвитку, як до суб’єкта виховної взаємодії. Особистісно орієнтоване навчання передбачає розвиток критичного мислення майбутніх фахівців, що потребує діалогічної ситуації, вільної, творчої особистості. Одним з напрямків нашого дослідження було виявлення потенційних можливостей використання інтерактивних форм роботи з майбутніми педагогами у площині їх підготовки до особистістно орієнтованого виховання дитини.

Важливою відмінністю інтерактивних форм навчання виступає розвиток ініціативності студента, яку стимулює педагог з позиції партнеру, хід та результат професійної підготовки набуває особистісно орієнтованого значення для всіх учасників навчального процесу, що дозволяє у кожного студента розвивати здібності самостійно приймати рішення, знаходити нестандартні варіанти розв’язання виховних особистісно орієнтованих ситуацій, створення комфортних умов навчання, при яких майбутній педагог відчуває власну успішність, набуває статусу суб’єкту взаємодії, приймає участь в процесі навчання на засадах власної освітньої траєкторії.     Використання інтерактивних форм навчання - один з важливих напрямків вдосконалення підготовки студентів в вузі. Більшість методичних інновацій поєднується з використанням саме інтерактивних методів та форм навчання. При чому сам термін «інтерактивне навчання» трактується по-різному. Ряд фахівців пов’язує інтерактивне навчання з розвитком Інтернет-технологій, комп’ютерних мереж та ресурсів Інтернету. Ряд дослідників вважають, що це діалогічна форма взаємодії з чим-небудь (комп’ютером), або з ким-небудь (людиною). В перекладі з іноземної мови «інтерактивний» «interact» (« inter» — «взаємний», «act» — «діяти») [9, 411].

Поєднуючи традиційні форми навчання з інтерактивними, можна добитися значних результатів у навчанні майбутніх фахівців.  Так, спираючись на результати опитування, анкетування, тестування студентів вузів України та викладачів вищої школи, ми дійшли висновку, що деякі форми організації навчально-виховного процесу в вузівській практиці прагнуть докорінних змін та переходу від зовнішньо-орієнтованої форми на студент-орієнтовану (особистісно орієнтовану).  Так, наприклад лекція у традиційному, репродуктивному вигляді (зовнішьно-орієнтована) не запевняє потреби «бакалаврів» та «магістрів», вона повинна носити діалогічний, проблематичний характер, що відповідає особистісним запитам та якісному функціонуванню особистісно орієнтованого освітнього середовища для студентів старших курсів. Набуває чинності аудіовізуальний метод, який передбачав використання фрагментів відеофільмів, записів популярних телевізійних передач, що давало підстави для обговорення з студентами висвітлених епізодів під час просмотру. Особливе поширення також отримав метод «мозкової атаки», «мозкового штурму», що викликали злив ідей при обговоренні  навчальних проблем. Ми запропонували студентам, які приймали участь в формуючому експерименті, метою якого виступає підготовка до особистісно орієнтованого виховання молодшого школяра, визначити рейтингове місце видів навчальних занять, що на їх погляд набули статус студент-орієнтованих. Результативність такої роботи ми представили у вигляді схеми «піраміди» 1.

                                                                                              Схема 1    

 Піраміда рейтингу видів навчальних ( аудиторних) занять підготовки студентів, що набули статусу студент-орієнтованих.

Рівень «бакалавр»

                                    Метод «мозкової атаки» - 5 %

                                  Взаємонавчання                   - 12%

                               Лекція                                          - 26%

                            Ігри, педагогічні ситуації(та ін.)       - 44%

                        Діалогічні форми навчання                     -53%

                       ( лекція, діалог, групові дискусії)

                 Практичні та лабораторні заняття                    -71 %

Рівень «магістр»

                         Захист власних « проектів»                        91%

                       Самостійна пошукова робота з проблеми    87%

                     Групові дискусії, «круглі столи»                           74%

                 Метод «мозкової атаки»                                              72 %

             Написання «педагогічного есе»                                         66%

          Конкурси   професіоналів                                                        57%

     Олімпіади                                                                                         48%

Лекція (діалогічний характер)                                                               36%

Особливу увагу ми приділяли управлінню дискусією. Завдяки електронної пошти, Інтернет-форуму, інтерактивному спілкуванню можливо було завчасно ознайомити студентів з питаннями дискусії, підбадьорити сором’язливих, продовжити групове обговорення прочитаної літератури, незалежно від відстані та кількості учасників.

Беручи до уваги той факт, що однією з соціально-педагогічних умов підготовки студента виступає особистісно орієнтоване освітнє середовище, ми вважали, що студент який отримав професійну підготовку у особистісно орієнтованому освітньому середовищі, в своїй  професійній діяльності сам буде творцем особистісно орієнтованого освітнього середовища. Саме тому ми забезпечували функціонування особистісно орієнтованого середовища вузу  інтерактивними формами організації процесу навчання такими, як:

•          інтерактивні особистісно орієнтовані лекційні, семінарські, практичні та лабораторні заняття;

•         презентаційні заняття, метою яких був захист власних проектів за допомогою комп’ютерної підтримки;

•         самостійна науково-дослідницька робота студентів, метою якої було створення освітніх ресурсів: доповідь- реферат - творчий проект – портфоліо - курсова робота – дипломний проект - магістерська робота.

Впровадження комп'ютерної техніки в практичну діяльність підготовки майбутнього фахівця  докорінно змінює зміст навчання та роль викладача вузу в навчально-виховному процесі. Одним з шляхів підготовки  фахівця до особистісно орієнтованого виховання є створення комп'ютерних навчальних посібників, які з одного боку є основою створення сценаріїв навчальних програм для персональних комп'ютерів, а з іншого - використовуються для унаочнення теми чи розділу, що вивчається.

В рамках  нормативних курсів  «Вступ до педагогічної спеціальності», «Педагогіка», «Психологія»,  «Основи науково-педагогічних досліджень», «Педагогічні технології в початковій школі», «Теорія та методика роботи з дитячими та молодіжними організаціями» ми розробили програму супроводу та підтримки вивчення курсів у вигляді тестів, які називались «Особистісно орієнтоване виховання», «Особистісно орієнтовані виховні технології роботи з дітьми та молоддю» та  електронного навчально-методичного посібника «Теорія і методика роботи з дитячими та молодіжними організаціями особистісно орієнтований аспект».

 Тестові програми написані мовою Borlan Delphi 5, у складанні програми використані Flash ефекти. Програми представлені інформаційними матеріалами, творчими та тестовими завданнями з проблем теорії та  практики особистісно орієнтованого виховання та роботи з дитячими та молодіжними організаціями. При організації експерименту ми виходили з визначення самого поняття - тест. Існує декілька сучасних визначень тестів для педагогічної науки. Наведемо декілька з них.

          В сфері педагогічного тестування існують два основних підходи: нормативно-орієнтований та критеріально-орієнтований [4]. Головна їх відмінність передбачена в засобах інтерпретації результатів тестування. 

Для нормативно-орієнтованого підходу характерна співставлення індивідуального результату з результатами інших студентів, що опановують дисципліни.

В основі критеріально-орієнтованого підходу лежить співставлення індивідуальних результатів тестування з загальним об'ємом знань, умінь та навичок, які повинен засвоїти студент на даному етапі, вони порівнюються з стандартом освіти навчальних досягнень окремих студентів та академічних груп.

В аспекті  посилення, створеного раніше, особистісно орієнтованого освітнього середовища ми зробили спробу будувати тестові завдання на підставі особистісно орієнтованого підходу. З цією метою при розробці програми нами була введена авторизація – меню заповнення даних особистості студента (прізвище, ім’я, по-батькові, курс). (мал.1).

Завдяки функції авторизації була складена база даних, доступ до якої мав викладач курсу та тільки студент, який працював з тестом. В базу даних була включена інформація, про проходження тесту студентом: у період констатування загального рівня знань на підставі суб'єктивного досвіду та вивчення нормативних та фахових дисциплін, написання курсових робіт. Структурована певним чином сукупність даних, зберігалась в пам'яті комп'ютера. Авторизація дозволила студенту та викладачу порівнювати існуючі досягнення з попередніми та на підставі тестування розробити індивідуальну програму подальшого саморозвитку та самовдосконалення студента, тобто реалізувати особистісно орієнтований підхід до студента.

Моделювання програми починалось з розробки вхідного тесту, супроводжувалась тестовим контролем знань кожного навчального модуля. Таким чином, можливо було прослідити динаміку переходу знань та уявлень студента в ціннісне надбання. Результати порівняльного експерименту представлені у таблиці 1. Тести носять корекційне та контрольно-оцінююче навантаження. Тестові завдання мають на меті скоректувати цільові особистісні професійні установки майбутнього фахівця.

 В дослідженні прийняли участь 411 студентів, які навчаються за освітньо-кваліфікаційним рівнем: бакалавр та магістр /Національного педагогічного університету ім. М.П.Драгоманова, Житомирського державного педагогічного університету ім. І.Франка, Ізмаїльського державного гуманітарного університету/. На етапі формуючого експерименту, спрямованого на підготовку майбутніх педагогів до особистісно орієнтованого виховання молодших школярів в експериментальних групах передбачалось впровадження у навчально-виховний процес системи заходів, спрямованих на підвищення ефективності психолого-педагогічної підготовки студентів, а саме: використання інтерактивних методів професійної підготовки, з наданням студентам права вибору завдань та методів учіння, а також використання групових форм навчання, створення сприятливих умов для розвитку комунікативних здібностей студентів, використання особистістно орієнтованих технологій у процесі вивчення дисциплін психолого-педагогічного циклу під час аудиторних занять та в самостійній роботі.

Таблиця 1.

Результати тестового контролю знань та умінь студентів , що навчаються за освітньо-кваліфікаційними рівнями « бакалавр». «магістр».

 

 

 

Курс, кількість студентів

4 курс бакалаври /201особи /

 

5-6 курси магістри/210 особа/

віддали

перевагу

абс. число /відсоток

Незадоволені комп'ютерною підтримкою

віддали

перевагу

Незадоволені комп'ютерною підтримкою

Традиційні методи опанування технології

97/48%

22 / 11%

74 / 35%

53/25%

Опанування технології на підставі комп'ютерної підтримки

104/52%

179/ 89%

136/65%

157/75%

 

  Однією з інтерактивних форм професійної підготовки студентів до особистісно орієнтованого виховання виступила та, що передбачала створення й використання електронного посібника під час організації самостійної та індивідуально-консультативної роботи студентів. В процесі експериментальної роботи  стало можливим спостерігати тенденцію більшої зацікавленості комп'ютерною підтримкою вивчення курсів, при чому, чим старше курс, тим більше студенти наголошували на самостійному опануванні матеріалу нормативних курсів, а комп'ютерну  тестову програму більше бажали використовувати у тренажерному варіанті. Ми надали можливість самостійно опрацювати  інформаційні матеріали електронного посібника та  варіанти тесту, без обмеження у часі і відповісти на питання тесту за допомогою електронного навчального посібника та довідкової літератури.

Тести передбачали функцію самоаналізу, завдяки якій студент міг звернутись до самоперевірки та самоконтролю. Така робота відповідала проблемам реалізації особистісно орієнтованого підходу до студента, а саме сприяла реалізації його потреб та можливостей.

Складання загальної бази даних передбачало узагальнення результатів тестування кожного студента або міні-групи за певний період, що дозволяло порівняти власні знання з первинними уявленнями з дисциплін. Експеримент проводився протягом двох років, що дозволило відслідити динаміку ставлення студента до майбутньої професійної діяльності на підставі комп’ютерної підтримки, яка виступила інтерактивною за формою та особистісно орієнтованою за змістом.

Тестові програми та електронний навчальний посібник можуть бути використані як:

·     тестова перевірка знань студентів протягом вивчення курсу, та після засвоєння матеріалів курсів.

·     у якості тренажеру, що професійної підготовки фахівця.

·     в організації самостійної роботи студента, у підготовці до семінарсько-практичних занять та написанні курсових та магістерських робот.

 

ВИСНОВКИ

 Результати нашого дослідження свідчать про те, що  апробовані інтерактивні форми організації професійної підготовки майбутнього педагога мають достатні потенційні можливості використання, тому що:

·        підвищують ефективність   проведення традиційних занять щодо підготовки майбутнього педагога до особистісно орієнтованого виховання ;

·        сприяють формуванню у студентів комунікативних навичок та вмінь;

·        формують та розвивають аналітичні здібності, відповідального ставлення до власної педагогічної діяльності, вміння роботи висновки, вміння вирішувати особистісні проблеми вихованців;

·        розвивають навички планування виховної діяльності та прогнозування і проектування майбутнього вихованця.

 Таким чином, підготовка конкурентноспроможного фахівця до особистісно орієнтованого виховання у вищому навчальному закладі  передбачає врахуванням потенційних можливостей як традиційних так і  особистісно орієнтованих інтерактивних технологій. Програма виховання включає зміст необхідної та достатньої професійної діяльності майбутніх педагогів по досягненню виховного результату, визначеного виховною метою - виховання соціально активної особистості, здатної до саморозвитку.

Література:

1.Аванесов В.С. Форма тестовых заданий . Учебное пособие М.,1991.

2.Авдеева Н. Ключевые компетенции – новая парадигма результата образования // Педагогіка. – 2003. -№ 5. С.34-39

3.Вербицкий А.А. Активное обучение в высшей школе: контекстный подход: Метод. пособие. – М.: Высш.шк., 1991.

4.Гулюкина Л.А.,Клишина С.В. Педагогический тест: этапы и особенности конструирования и использования. Пособие для преподавателей. - Новосибирск:Изд-во НГТУ, 2001. С.18

5.Наказ Міністерства освіти і науки України від 13.07.2007   № 612

6.Освітні технології: Навч.-метод посібник /О.М.Пехота, А.З.Кіктенко, О.М.Любарська та ін К.: А.С.К., 2002. – 255 с.

7.Пилипенко В.Д. Особистісно орієнтовані освітні технології //Педагогічна газета. – 2002. № 1, - С.3

8. Пометун О.та ін. Сучасний урок. Інтерактивні технології навчання: Наук.-метод. посібн. – К.: Видавництво А.С.К., 2003.

9. Новий англо-український словник 140 тис слів /укл. Балл М.І.. К.: «Чумацький шлях», 2006, 668 с.  

10.Якісна освіта – запорука самореалізації особистості: наук. Видання /за заг. ред. С.М.Ніколаєнка. В.В.Тесленка. –К.: Пед.преса, 2007. – 176 с.

 

(С)Гуменникова Т.Р. 2009-2011

Опубліковано в 2004р. в Науковому віснику Південноукраїнського державного педагогічного університету ( Збірник наукових праць) № 12, Одеса. - 310 с. С. 244

Шуневич Богдан Іванович, кандидат філологічних наук, доцент, завідувач кафедри іноземних мов Львівського державного університету безпеки життєдіяльності