Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗАТВЕРДЖУЮ.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.11.2018
Размер:
77.64 Кб
Скачать

ЗАТВЕРДЖУЮ”

Начальник 29-ї державної пожежної

частини по охороні нафтопромислів

підприємства "Охтирканафтогаз"

майор служби цивільного захисту

Д.В. Проценко

“ ___” ____ __ 2011 року

План – конспект

для проведення занять з гуманітарної підготовки з особовим складом 29-ї державної пожежної частини по охороні нафтопромислів підприємства "Охтирканафтогаз"

ТЕМА: «Вивчення нормативно-правових документiв».

Навчальна мета: ознайомити слухачів навчальної групи з основними положеннями нормативно-правових документів, які регламентують порядок проходження служби в органах та підрозділах МНС України.

Час: 45 хв.

Місце проведення: учбовий клас

Метод проведення: лекцiя.

Література: Наказ МНС України від 07.02.08 № 90 «Про затвердження номенклатури посад для призначення осіб рядового і начальницького складу органів і підрозділів цивільного захисту»

Порядок проведення занять:

І. Організаційний момент5 хв.

- перевірка присутніх, оголошення теми і мети заняття, питань, які вивчатимуться.

ІI. Викладення теми матеріалу35 хв.

Підведення підсумків - 5 хв. (вказати на питання, які вимагають підвищеної уваги; відповісти на запитання слухачів; дати завдання на самостійну підготовку).

Питання та їх короткий зміст

Методичні вказівки

1.

2.

Проходження служби осіб рядового і начальницького складу МНС України регламентується Законом України «Про правові засади цивільного захисту», який визначає порядок комплектування органів і підрозділів цивільного захисту, проходження служби, соціальний та правовий захист осіб рядового і начальницького складу служби цивільного захисту та їх пенсійне забезпечення.

Порядок та умови проходження служби рядового і начальницького складу визначаються відповідним Положенням про порядок проходження служби особами рядового і начальницького складу органів і підрозділів цивільного захисту, яке затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 21 липня 2005 р. № 629.

Про порядок комплектування органів і підрозділів цивільного захисту та умови проходження служби присвячені статті 40 та 45 Закону України «Про правові засади цивільного захисту», згідно з якими до особового складу органів і підрозділів цивільного захисту відносяться: спеціально уповноважені центральні органи виконавчої влади з питань цивільного захисту; територіальні органи управління; оперативно-рятувальні служби цивільного захисту; державні авіаційні пошуково-рятувальної служби; урядові органи державного нагляду у сфері цивільного захисту; навчальні заклади; науково-дослідні та інші установи; підрозділи забезпечення центрального спеціально уповноваженого органу виконавчої влади з питань цивільного захисту. До особового складу входять особи рядового і начальницького складу, слухачі і курсанти.

Особовий склад органів і підрозділів цивільного захисту комплектується на контрактній основі. Згідно умов контракту та посадової інструкції встановлюються обов’язки та права особового складу. В розширеному вигляді права, обов’язки і відповідальність осіб рядового і начальницького складу викладені в Положенні про порядок проходження служби особами рядового і начальницького складу органів і підрозділів цивільного захисту.

Нормативними актами визначено персональну відповідальність начальників та інших службових осіб за чітке дотримання вимог чинного законодавства з питань проходження служби і роботи з кадрами. Прямі начальники зобов’язані дбати про безпечні умови служби підлеглих, надавати їм можливості для службового, культурного і морального зростання, створити належні умови побуту і відпочинку.

З іншого боку особи рядового і начальницького складу МНС України несуть дисциплінарну, адміністративну, матеріальну та кримінальну відповідальність згідно з законодавством. На особовий склад органів і підрозділів цивільного захисту поширюються вимоги наказу МНС від 09.08.07 року № 541 «Про порядок обліку правопорушень, подій та грубих дисциплінарних проступків, забезпечення контролю за станом дисципліни та законності в органах і підрозділах цивільного захисту».

Час проходження служби зараховується до загального стажу роботи, стажу роботи за спеціальністю, а також до стажу державної служби відповідно до закону.

Особи, прийняті на службу в органи і підрозділи цивільного захисту, у тому числі слухачі і курсанти вищих навчальних закладів МНС України, на час проходження служби знімаються з військового обліку і перебувають на обліку у спеціально уповноваженому центральному органі виконавчої влади з питань цивільного захисту (МНС України).

Особам рядового і начальницького складу забороняється займатися будь - якими видами підприємницької діяльності , а також організовувати страйки та брати у них участь.

Прийом на службу, призначення на посади, переміщення і просування по службі. Відповідно до чинного законодавства, на службу до органів і підрозділів цивільного захисту приймаються на контрактній та конкурсній основі громадяни України, які досягли 18-річного віку та спроможні за своїми особистими, діловими і моральними якостями, освітнім та професійним рівнем, станом здоров’я виконувати відповідні службові обов’язки.

Не можуть бути прийняті на службу особи, які підлягають призову на строкову військову службу до Збройних Сил України та інших утворених відповідно до законів України військових формувань, а також особи, які раніше засуджувались за вчинення умисного злочину, якщо цю судимість не погашено чи не знято у встановленому законом порядку.

Прийому на службу і призначенню на посади рядового і начальницького складу передує відбір кандидатів, який визначається Наказом МНС від 14січня 2004 р. № 14 «Про удосконалення порядку вивчення та відбору кандидатів ні службу на посади рядового і начальницького складу МНС України» визначено, що добір та всебічне вивчення кандидатів на службу в МНС України слід вважати найважливішим завданням керівників структурних підрозділів усіх ступенів та працівників по роботі з персоналом.

Рішення про прийняття кандидатів на службу та направлення на курси первинної підготовки для вступних випробувань повинно прийматись тільки після поглибленого психологічного обстеження, ретельної перевірки їх ділових та моральних якостей, освітнього рівня, стану здоров’я та фізичної підготовки.

Переміщення по службі осіб рядового і начальницького складу проводиться: на вищі посади (в порядку просування по службі); на рівнозначні посади: у зв’язку з початком навчання у закладах МНС, при звільнені зі штатної посади, а також у разі призначення на посаду після закінчення навчання; на нижчі посади.

Тимчасовою інструкцією про порядок відбору, вивчення та призначення осіб, які приймаються на службу на посади рядового та начальницького складу МНС України, передбачений також порядок переведення військовослужбовців МНС України та військовослужбовців і осіб, які мають спеціальні звання інших міністерств та відомств на посади начальницького складу МНС України.

В Інструкції вказано перелік документів, які готуються та направляються до Департаменту кадрової політики МНС України.

Атестація рядового і начальницького складу як форма оцінки кадрового потенціалу регламентується Наказом МНС України від 09.06.2008 року №441 “Про затвердження інструкції про порядок проведення атестування осіб рядового і начальницького складу органів і підрозділів цивільного захисту”. За даною інструкцією атестування проводиться з метою вдосконалення діяльності органів і підрозділів цивільного захисту, підвищення їх роботи та визначення або підтвердження професійного рівня осіб рядового і начальницького складу відповідно до положення про порядок проходження служби особами рядового і начальницького складу органів і підрозділів цивільного захисту.

У ході проведення атестації всебічно оцінюються ділові, професійні та особисті якості осіб рядового і начальницького складу, їх освітньо-кваліфікаційний рівень, фізична підготовка, з метою визначення відповідності займаним посадам, стимулювання їх творчої активності та відповідальності, зміцнення дисципліни, визначання перспектив їх службової кар’єри.

Атестація осіб середнього, старшого і вищого начальницького складу МНС України проводиться:

- за кожною із займаних посад – не раніше ніж через 5 років з дня останнього атестування;

- у разі закінчення строку контракту або його розірвання однією із сторін;

- у разі систематичного невиконання умов контракту особою рядового чи начальницького складу;

- перед закінченням курсантами, слухачами (денної форми навчання), навчання у вищих навчальних закладах МНС. У рік закінчення вищого навчального закладу за новим місцем служби вони атестуванню не підлягають;

- при призначенні на вищу посаду або переміщенні на нижчу посаду і звільненні із служби за умови, що переміщення по службі або звільнення здійснюється по закінченні року з дня останнього атестування;

- у порядку застосування дисциплінарного стягнення при звільненні з органів і підрозділів цивільного захисту за негативними мотивами;

-у разі якщо на особу рядового чи начальницького складу накладено дисциплінарне стягнення – попередження про неповну посадову відповідальність, та вона протягом року не виправила своєї поведінки зразковим виконанням службових обов’язків і стягнення не відіграло виховної ролі;

- у разі, якщо під час атестування особи рядового чи начальницького складу поряд з визначенням відповідності займаній посаді отримано рекомендацію про подальше службове використання за умови усунення недоліків, зазначених у тексті атестації, у визначенні терміну, але не більше ніж 6 місяців.

Строки позачергової атестації рядового і начальницького складу визначаються Міністром.

Для проведення атестування створюються атестаційні комісії, які є колегіальним органом, що здійснює всебічну оцінку ділових, морально-етичних, професійних та індивідуально-психологічних якостей осіб рядового і начальницького складу, дає відповідні поради, складає висновки щодо їх подальшого службового використання, а також у разі необхідності розглядає інші питання, пов’язані зі службовою діяльністю.

Атестаційні комісії створюються в органах і підрозділах цивільного захисту наказами відповідних керівників. У разі необхідності дозволяється створювати атестаційні комісії в структурах, які підпорядковані органу чи підрозділу цивільного захисту.

До складу атестаційної комісії, який щороку оголошується наказом відповідного керівника за посадами, входять:

голова комісії – один із заступників органу чи підрозділу цивільного захисту;

члени комісії – керівники структурних підрозділів органу чи підрозділу цивільного захисту, працівники підрозділів по роботі з персоналом, підрозділів в внутрішньої безпеки, а також інші авторитетні висококваліфіковані працівники;

секретар комісії.

Присвоєння спеціальних звань. Відповідно до Положення про порядок проходження служби особами рядового і начальницького складу органів і підрозділів цивільного захисту, спеціальні звання осіб рядового і начальницького складу присвоюються особам, прийнятим на службу в органи і підрозділи цивільного захисту з урахуванням їх професійних і ділових якостей, освіти, спеціальної підготовки та службового досвіду.

Перші спеціальні звання середнього і старшого начальницького складу присвоюються Міністром з питань надзвичайних ситуацій. Чергові спеціальні звання присвоюються особами керівного складу МНС України відповідно до повноважень, які визначені для них МНС.

Вищевказаним Положенням установлено строки вислуги у спеціальних званнях начальницького складу органів і підрозділів МНС України та порядок присвоєння звань від молодшого лейтенанта до звань вищого начальницького складу в тому числі присвоєння звань достроково або на один ступінь вище спеціального звання передбаченого займаною штатною посадою.

Відпустки, види відпусток, умови надання. Відповідно до Положення про порядок проходження служби особами рядового і начальницького складу органів і підрозділів цивільного захисту, особи рядового і начальницького складу мають право на такі види відпусток: чергові; короткострокові; через хворобу; канікулярні; у зв’язку із закінченням навчальних закладів МНС України; додаткові та соціальні (з вагітності, пологів і догляду за дитиною); творчі, у зв’язку з навчанням.

Тривалість відпустки визначається залежно від вислуги років (у календарному обчисленні) і передбачається тим, які мають вислугу:

  • менше 10 років – 30 діб щорічно;

  • від 10 до 15 років – 35 діб щорічно;

  • від 15 до 20 років – 40 діб щорічно;

  • від 20 років і більше – 45 діб щорічно.

До тривалості відпусток не включаються:

  • святкові дні, встановлені законодавством як неробочі;

  • час, необхідний на дорогу до місця проведення відпустки і назад, у тому числі при поділі відпустки на дві частини, а також при відкликанні працівника з відпустки.

Особливості надання та використання відпусток:

  • Невикористана чергова відпустка протягом календарного року в особливих випадках з дозволу прямого начальника може бути надана в першому кварталі наступного року;

  • Особам, які захворіли під час чергової відпустки, вона після одужання продовжується на число невикористаних днів;

  • Особам середнього, старшого і вищого начальницького складу МНС України у році переведення по службі в іншу місцевість дозволяється, за їх бажанням, поєднувати чергові відпустки за два роки;

  • Відкликання із чергової відпустки співробітників, як правило, забороняється;

  • При відкликанні з відпуски невикористана її частина надається, як правило, у поточному році, а за бажанням співробітника вона може бути приєднана до чергової відпустки на наступний рік;

  • Особам середнього, старшого і вищого начальницького складу, звільненим зі служби за віком, через хворобу, обмежений стан здоров’я чи через скорочення штатів у році звільнення за їх бажанням надається чергова відпустка, а особам рядового і молодшого начальницького складу, які звільняються зі служби, за невикористану в році звільнення відпустку виплачується грошова компенсація.

Короткотермінові відпустки надаються за наявності поважних причин на строк до 10-ти діб.

Відпустка через хворобу надається на підставі висновків ВЛК.

Канікулярні відпустки надаються особам рядового і начальницького складу, які навчаються на очних факультетах в ВЗН МНС України: зимова – 14 діб; літня - 30 діб.

Відпустка випускникам навчальних закладів МНС України, інших міністерств і відомств надається по закінченню навчальних закладів. Додаткові, соціальні (в тому числі творчі) відпустки надаються відповідно до законодавства.

Звільнення зі служби осіб рядового і начальницького складу проводиться:

  • у запас Збройних Сил України (з постановкою на військовий облік), якщо звільнені особи не досягли граничного віку перебування у запасі, встановленого ЗУ “Про загальний військовий обов’язок і військову службу” і за станом здоров’я придатні до військової служби;

  • у відставку, якщо звільнені особи досягли граничного віку перебування у запасі, встановленого ЗУ “Про загальний військовий обов’язок і військову службу”, або визнані ВЛК непридатними за станом здоров’я до військової служби, з виключенням з військового обліку.

Контракт припиняється (розривається), а особи рядового і начальницького складу, які проходять службу за контрактом звільняються із служби:

  1. після закінчення строку контракту;

  2. за віком – у разі досягнення граничного віку перебування на службі;

  3. за станом здоров'я – на підставі висновку військово-лікарської комісії про непридатність або обмежену придатність до служби;

  4. у зв’язку із скороченням штатів – у разі неможливості використання на службі у зв’язку із скороченням штатів або проведенням організаційних заходів;

  5. через сімейні обставини або інші поважні причини, перелік яких визначається Кабінетом Міністрів України;

  6. у зв’язку із систематичним невиконанням умов контракту особою рядового і начальницького складу;

  7. у зв’язку із систематичним невиконанням умов контракту керівництвом відповідного органу чи підрозділу цивільного захисту;

  8. у зв’язку з набранням законної сили обвинувальним вироком суду.

Викладення матеріалу в усній формі (головне під запис).

Начальник караулу 29-ї державної

пожежної частини по охороні нафтопромислів

підприємства "Охтирканафтогаз"

лейтенант служби цивільного захисту О. А. Калуга

«_____» _____________ 2011 року

ЗАТВЕРДЖУЮ”

Начальник 29-ї державної пожежної

частини по охороні нафтопромислів

підприємства "Охтирканафтогаз"

майор служби цивільного захисту

Д.В. Проценко

“ ___” ____ __ 2011 року

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]