Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konst_pravo_POSIBNIK_z_ZAVDANNYaMI_2011.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
19.11.2018
Размер:
320.51 Кб
Скачать

Тема 11 Україна як суверенна держава

36. Громадянин К. звернувся до Апеляційного адміністративного суду м. Києва з позовом про порушення його прав і свобод Законом України “Про статус народного депутата”. Підставою стала відмова Печерського районного суду м. Києва зобов’язати народного депутата П. виконати обіцянки, дані під час передвиборної кампанії. Суд, посилаючись на норми зазначеного Закону, зробив висновок, що в Україні встановлено вільний, а не імперативний мандат.

Заперечуючи це положення у своєму позові громадянин К. посилався на принцип народного суверенітету, закріплений у статті 5 Конституції України. Оскільки народ здійснює свою владу через представників, цим представникам можуть даватися вказівки щодо їх дій; аналогічним чином їх дії обмежуються передвиборчою програмою. Політична партія, членом якої є народний депутат П., у своїх заявах посилалася на те, що принцип вільного мандата діє в багатьох демократичних країнах, цей принцип повною мірою відповідає поняттю і правовим змістом народного суверенітету.

Який юридичний зміст принципу народного суверенітету (стаття 5 Конституції України)? Яке рішення повинен ухвалити Суд?

37. Президент України направив на ратифікацію до Верховної Ради України міжнародний договір, згідно з яким Україна передавала на користь міжнародної регіональної організацій частину своїх виняткових прав (оборона, охорона кордонів, емісія грошей і т.д.). Депутати Верховної Ради України, вирішивши, що цей міжнародний договір обмежує суверенітет України, а отже – суперечить Конституції України, відмовилися його ратифікувати.

Яка зі сторін права в даному спорі? Який порядок укладення та ратифікації міжнародних договорів, які суперечать Конституції України? Відповідь обґрунтуйте посиланнями на чинне законодавство .

38. До Харківської правозахисної групи звернулися представники політичної партії “За Україну” за юридичною консультацією – чи можливо згідно чинного законодавства України обмежити народний суверенітет? Правозахисники відповіли, що народний суверенітет є абсолютною категорією та не може підлягати жодному обмеженню, оскільки Конституція України чітко визначає, що носієм і єдиним джерелом влади в Україні є народ. Будь-яке обмеження народного суверенітету веде до узурпації влади.

Що таке узурпація влади? Наскільки кореспондується відповідь правозахисників з чинним законодавством України?

39. У 1948 році острів Зміїний за домовленістю СРСР і Румунії перейшов до складу СРСР. У 1975 року Румунія підписала заключний акт Загальноєвропейської наради з безпеки і співробітництва, згідно з яким офіційно погодилася з приналежністю острова до УРСР. Але у 90-х роках Румунія підняла питання повернення острова Зміїний до її складу. Повернення територій стало актуальним для румунської сторони 2001 року, коли плавуча бурова установка "Чорноморнафтогазу" виявила в 40 кілометрах на південь від острова значні поклади вуглеводнів. 16 вересня 2004 року Румунія передала на розгляд Міжнародного суду ООН питання про делімітацію континентального шельфу і виняткових економічних зон між двома країнами. Україна відстоювала позицію, що острів Зміїний має кваліфікуватися судом як острів, і тому повинна існувати 200-мильна економічна зона навколо нього. Лінія делімітації, проведена судом, засвідчила, що Україні відійшла 12-мильна зона, що включає в себе лише територіальне море. Суд, формально, задовольнив вимогу України, визнавши Зміїний островом. Однак, по суті, Україна отримала всього лише 12 миль (замість 200).

Дайте кваліфікований аналіз описаній вище ситуації. Чи порушує рішення Міжнародного Суду ООН принцип державного суверенітету?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]