Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konst_pravo_POSIBNIK_z_ZAVDANNYaMI_2011.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
19.11.2018
Размер:
320.51 Кб
Скачать

Тема 12 Україна як правова та соціальна держава

40. До Конституційного Суду України надійшло конституційне подання, підписане 43 народними депутатами щодо офіційного тлумачення ст. 8 Конституції України. У поданні зазначалося, що «хоча в ч.1 ст. 8 Конституції України проголошено принцип верховенства права, однак у ч. 2 закріплено принцип юридичного верховенства Конституції України. А оскільки, як зазначено в Преамбулі, Конституція України – це Основний Закон, то фактично в Україні діє принцип верховенства закону, а не верховенства права». На підставі такого аналізу ст. 8 Основного Закону народні депутати вимагали від Конституційного Суду офіційно визнати, що зазначене конституційне положення слід розуміти як верховенство закону.

Складіть обґрунтований проект відповідного рішення Конституційного Суду України.

41. До Окружного адміністративного суду надійшов адміністративний позов про визнання незаконним рішення Н-ї районної державної адміністрації, яким було затверджено Перелік вулиць та майданів, на яких забороняється проводити мітинги. Розглядаючи цей позов суддя П. прийшов до висновку, що оскаржуване рішення районної державної адміністрації є неправовим. Враховуючи, що ст. 8 Конституції України закріпила принцип верховенства права, суддя П. виніс постанову про задоволення адміністративного позову й визнав рішення Н-ї районної державної адміністрації неправовим. В обґрунтування свого рішення в мотивувальній частині постанови суду, П. навів цілу низку визначень права, які давали відомі філософи й правознавці й які, на його думку, підтверджують неправовий характер оскаржуваного рішення.

Дайте кваліфікований аналіз описаній ситуації.

42. Уповноважений Верховної Ради України з прав людини оскаржив до Конституційного Суду положення Закону України «Про міліцію», згідно з яким міліції було надано право затримувати і тримати у спеціально відведених для цього приміщеннях осіб, яких запідозрено у занятті бродяжництвом, на строк до 30 діб за вмотивованим рішенням суду. На думку Уповноваженого, ця норма носить відкрито дискримінаційний характер і обмежує право громадян на свободу пересування та вільний вибір місця проживання. У ході судового засідання представники МВС наполягали на необхідності збереження оспорюваного положення, мотивуючи це інтересами боротьби зі злочинністю і профілактики злочинів, зокрема тих із них, що скоюються безпритульними.

Яке рішення повинен ухвалити Конституційний Суд ? Чи відповідає, на вашу думку, оспорюване положення Закону України «Про міліцію» цінностям і принципам правової держави ? Чому у правовій державі повинно бути надано пріоритет – публічному чи приватному інтересу ?

43. У справі за адміністративним позовом Пенсійного Фонду України до гр. Л., який є суб'єктом підприємницької діяльності щодо стягнення з останнього в примусовому порядку єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування за останні 12 місяців, Суд відмовив Пенсійному Фонду України у задоволенні позову. Своє рішення він обґрунтував тим, що положення Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування», на які посилається Пенсійний Фонд України суперечать принципу верховенства права, що проголошений ст. 8 Конституції України, а також цей закон не відповідає ст. 64 Конституції України, положення якої зобов'язують кожного сплачувати податки і збори, а оскільки єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, передбачений законом, не входить до системи податків та зборів, то цей Закон порушує положення Конституції України й принцип верховенства права втілений в тексті Основного Закону України. Отже, оскільки норми Конституції України є нормами прямої дії, Суд ухвалив рішення на підставі Конституції України не застосовуючи норми закону.

В чому полягає сутність принципу “верховенства права”? Як співвідносяться між собою принцип “верховенство права” та “верховенства Конституції”? Чи правомірним є рішення Суду? Прокоментуйте Рішення Суду.

44. Верховною Радою України було прийнято закон, яким скасовуються соціальні пільги та виплати деяким категоріям населення: шахтарям, дітям війни, працівникам органів внутрішніх справ та ін. П'ятдесят народних депутатів України звернулися до Конституцйіного Суду України з клопотанням визнати положення закону неконституційними. Оскільки на їх думку скасування соціальних пільг суперечить положенням ст. 1 Конституції, яким Україна проголошується соціальною державою, та положенням ч. 3 ст. 22 Конституції, віповідно до якого при прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав та свобод.

Дайте визначення та вкажіть основні ознаки соціальної держави. Чинне призведе прийняття такого закону до звуження обсягу конституційних соціальних прав громадянина. Яким чином має вирішити справу Конституційний Суд України? Складіть проект рішення суду

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]