Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КОНРОЛЬНА РОБОТА_ОСНОВИ ТОВАРЗНАВСТВА_МОз31.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
19.11.2018
Размер:
169.47 Кб
Скачать

Теоретичні, практичні питання та ситуаційні задачі до контрольної роботи

  1. Склад пластичних мас. Розкрити вплив складових частин пластмас на споживні властивості товарів з пластмас. Визначити позитивні якості та недоліки товарів з пластмас.

  2. Товарознавча класифікація пластичних мас. Визначити, для виробництва яких саме груп товарів використовуються пластмаси, які вироби повністю виробляються з пластмас (визначити види), а в яких виробах пластмаси використовуються для виготовлення окремих деталей.

  3. Дати характеристику поліетилену, поліпропілену та полівінілхлориду. Розкрити асортимент і споживні властивості товарів з пластмас на їх основі.

  4. Дати характеристику пластмасам на основі поліакрилату, полістиролу, поліметилметакрилату, поліамідної смоли. Розкрити асортимент і споживні властивості товарів з цих пластмас .

  5. Охарактеризувати пластмаси на основі модифікованих природних полімерів. Розкрити асортимент та споживні властивості товарів на їх основі.

  6. Розкрити технологічні способи виготовлення виробів з пластмас. Охарактеризувати можливі дефекти товарів з пластмас, визначити вимоги до якості товарів з пластмас.

  7. Охарактеризувати властивості та склад клеїв, визначити вимоги що висуваються до їх якості. Навести класифікацію клеїв.

  8. Дати товарознавчу характеристику асортименту лаків масляних, ефіроцелюлозних, асфальтобітумних, смоляних. Визначити призначення, вимоги до якості .

  9. Охарактеризувати асортимент фарб, вказати призначення, склад композицій, споживні властивості, фактори впливу на їхні якісні показники.

  10. Жирові мила. Охарактеризувати сировину, особливості виробництва, склад, класифікацію асортименту господарських та туалетних мил.

  11. Синтетичні мийні засоби. Склад і класифікація СМЗ в залежності від мети застосування. Проаналізувати споживні властивості жирових мил та синтетичних мийних засобів.

  12. Характеристика видів скла. Обґрунтувати вплив хімічного складу скла на його споживні властивості. Дати товарознавчу характеристику 2-м зразкам скловиробів за схемою:

№ п/п

Вид виробу, призначення

Вид скла

Спосіб виробки виробу, його ознаки

Вид декорування, його ознаки

Форма конструкція, ємність виробу

Розмір виробу (дрібний, середній , крупний)

1

2

3

4

5

6

7

  1. Характеристика асортименту видувного скляного посуду. Визначити відмітні ознаки формування виробів видуванням. Дати товарознавчу характеристику 2-х скловиробів за схемою: (див. пит. 12).

  2. Характеристика асортименту кухонного посуду зі скла. Обґрунтувати вибір виду скла, вказати його особливості. Дати товарознавчу характеристику 2-х скловиробів за схемою: (див. пит. 12).

  3. Охарактеризувати основні типи кераміки. Визначити відмітні зовнішні ознаки. Дати товарознавчу характеристику 2-м зразкам виробів з кераміки за схемою:

№ п/п

Вид виробу, призначення

Вид кераміки, її ознаки

Спосіб формування виробу, ознаки

Спосіб нанесення декору

Вид декору, його ознаки

Форма, розмір, конструкція виробу

1

2

3

4

5

6

7

  1. Розкрити класифікацію асортименту керамічних виробів. Зробити висновки про особливості формування асортименту виробів в залежності від виду кераміки. Дати товарознавчу характеристику 2-м зразкам виробів з кераміки за схемою: (див. пит.15).

  2. Охарактеризувати комплектний керамічний посуд: гарнітур, сервіз, набор, прибор. Дати товарознавчу характеристику одному із видів комплектного посуду, вказати призначення, кількість предметів, тип кераміки та інші особливості.

  3. Розкрити основні методи декорування керамічних побутових товарів. Визначити у чому полягають відмітні ознаки видів декору: деколь та живопис; трафарет і штамп; друк і шовкотрафаретна деколь. Результати роботи оформити у вигляді таблиці:

Вид виробів

Вид кераміки

Спосіб формування виробу

Спосіб нанесення декору

Вид і матеріал декору

Характерні ознаки декору

1

2

3

4

5

6

  1. Охарактеризувати асортимент стального емальованого посуду та посуду із сталі, що не ржавіє. Дати товарознавчу характеристику 2-м зразкам металевого посуду за схемою:

Найменування виробу, призначення, група, підгрупа

Вид матеріалу

Спосіб формування

Вид оздоблення поверхні, декорування

Вид покриття (металеве, неметалеве)

Конструкція виробу, ємність, розмір

Споживні властивості виробу

1

2

3

4

5

6

7

  1. Охарактеризувати асортимент ножових товарів, столових приборів та приладдя. Дати товарознавчу характеристику набору «Поварська трійка», вказати назву, призначення, матеріал виготовлення, розмір, конструктивні особливості ножів.

  2. Охарактеризувати асортимент кухонних і господарських приладів та приладь, що полегшують домашню працю за призначенням, конструкцією. Визначити вимоги до їх якості.

  3. Охарактеризувати асортимент приладдя для вікон і дверей. Визначити вимоги до якості приладів.

  4. Дати характеристику ручного знаряддя праці (інструментам), визначити функціональне призначення, характер дії, вид, розмір, матеріал виготовлення.

  5. Дати порівняльну характеристику споживних властивостей побутових холодильників, що представлені на ринку України. Навести товарознавчу характеристику 3-м зразкам холодильників різного типу за схемою:

Назва моделі холодильника

Тип холодильника, принцип дії агрегату

Кількість камер

Холодоагент

Емність холодильної камери , дм3

Емність НТВ, дм3

Температура холодильної і морозильної камери

Витрати електроенергії

Відмітні особливості моделі

1

2

3

4

5

6

7

8

9

  1. Навести порівняльну характеристику споживних властивостей пральних машин, які представлені на ринку України. Дати товарознавчу характеристику 3-м зразкам пральних машин за формою:

№ п/п

Найменування моделі

Тип

Спосіб активації

Спосіб завантажен-ня

Номінальне завантажен-ня

Кількість баків

Швидкість центрифуги, об./хв.

Відмітні особливості (додаткові функцій)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

  1. Розкрити конструктивні особливості та асортимент прасок, які представлені на ринку України. Дати товарознавчу характеристику 2м зразкам прасок різних типів за оснащенням за формою:

№ п/п

Модель

Тип оснащен

ня

Відмітні особливості підошви

Потужність, Вт

Вага,

кг

Особливості парозволожен

ня, г/хв

Відмітні особливості моделі

1

2

3

4

5

6

7

8

  1. Розкрити конструктивні особливості та сучасний асортимент пилососів, які представлені на ринку України. Надати порівняльну товарознавчу характеристику двох пилососів різних виробників. Сформулювати висновок щодо оцінки їх споживних властивостей.

Назва моделі

Тип за принципом роботи

Призначен-ня

Місце розташування під час роботи

Форма корпусу

Потужність, Вт

Кількість фільтрів

Відмітні особливості

28.Охарактеризувати електронагрівальні елементи. Навести класифікацію асортименту електронагрівальних приладів для приготування і підігрівання їжі. Дати товарознавчу характеристику 2-м зразкам електроприладів для приготування і підігрівання їжі та напоїв.

29.Охарактеризувати матеріали, що використовуються у виробництві меблів. Дати товарознавчу характеристику 3-м зразкам побутових меблів за схемою:

Вид виробу

Призначе

ня

Функціональне використання

Конструкція (нерозбірні, вбудовані, секційні та ін.)

Матеріал виготовлення

Спосіб виготовлення

Оздоблення

Форма, розмір

1

2

3

4

5

6

7

8

30.Розкрити класифікацію та характеристику асортименту побутових меблів. Дати товарознавчу характеристику 3-м зразкам меблів за схемою: (див. табл. пит.29)

31.Розкрити класифікацію будівельних товарів. Надати характеристику мінеральним в'яжучим речовинам, вказати відмінні особливості видів товарів.

32.Класифікація керамічних будівельних матеріалів та виробів з них, порівняти споживні властивості керамічних будівельних товарів різних виробників.

33.Текстильні волокна. Розкрити ознаки класифікації текстильних волокон. Дати характеристику натуральним волокнам, їх властивостям, галузі застосування.

34.Текстильні нитки та пряжа. Розкрити класифікацію та характеристику асортименту за волокнистим складом, будовою, способом виробництва, видом оздоблення. Дати товарознавчу характеристику 2-м зразкам тканин:

Зразок тканини

(3 х 3см) приклеїти

Група, підгрупа тканин

Назва тканини

Характеристика ниток (пряжі)

Переплетення

Вид оздоблення

Призначення

1

2

3

4

5

6

7

35.Класифікація ткацьких переплетень. Визначити вплив виду переплетення на властивості тканини. Дати товарознавчу характеристику 2-м зразкам тканин за схемою:

Зразок тканини

(3хЗ см) приклеїти

Група, підгрупа тканин

Назва тканини

Характеристика ниток (пряжі)

Переплетення

Вид оздоблення

Призначення

1

2

3

4

5

6

7

36.Порівняйте асортимент лляних білизняних тканин та бавовняних білизняних тканин. Прикладіть зразки та дайте товарознавчу характеристику 2-м зразкам тканин цих груп за схемою: (див. 35 пит.)

37.Охарактеризуйте асортимент та головні вимоги що ставляться до костюмно - платтяних лляних тканин, визначить які види хімічних волокон і ниток застосовуються для вироблення лляних костюмно-платяних тканин. Дати товарознавчу характеристику 2-м зразкам за схемою:

Зразок тканини

(3хЗ см) приклеїти

Група, підгрупа тканин

Назва тканини

Характеристика пряжі(чисто лляна, змішана мокрого прядіння)

Переплетення

Вид оздоблення

Призначення

1

2

3

4

5

6

7

38.Порівняйте асортимент вовняних камвольних платтяно-костюмних тканин та тонкосукняних. Прикладіть 2 зразка тканин та дайте товарознавчу характеристику тканин за схемою:

Зразок тканини

(3хЗ см) приклеїти

Група, підгрупа тканин

Назва тканини

Характеристика пряжі(гребінна, апаратна)

Переплетення

Вид оздоблення

Призначення

1

2

3

4

5

6

7

39.Класифікація шовкових тканин. Визначити які шовкові тканини відносяться до костюмних, пальтових, підкладочних. Дайте характеристику по застосуванню пряжі та ниток, переплетення, щільності, кольоровому оформленню. Дати товарознавчу характеристику 2-м зразкам тканин:

Зразок тканини

(3хЗ см) приклеїти

Група, підгрупа тканин

Назва тканини

Характеристика ниток (полога крутка, крепова та ін.)

Переплетення

Вид оздоблення

Призначення

1

2

3

4

5

6

7

  1. Класифікація нетканих матеріалів. Визначити особливості їх виробництва, властивості, призначення. Прикладіть 2 зразки та складіть товарознавчу характеристику.

  2. Зробіть висновок про якість фарфорового чайника ємністю 600 см3 якщо при розбракуванні було знайдено дефекти: засорка всередині чайника підглазурна -3 шт.; помарка фарбою надглазурна на лицьовій стороні – 2шт – 2,5 мм; на лицьовій стороні 1 мм – 2 шт. Визначити сорт виробу.

  1. При прийманні по якості настінної декоративної тарілки діаметром 200 мм з фаянсу було знайдено дефекти: цек незначний, сліди від полозків, забруднення фарбою площею 10 мм2 – 1шт. Прийміть рішення щодо сортності.

  1. У склянці з видувного натрій-калій-силікатного скла місткістю 250 см3 виявлено дефекти: овальність дна-5%, пухирець прозорий діаметром - 1,5 мм – 2 шт, незначні недоведення ліній відводки золотом. Зробіть висновок про якість.

  2. Зробіть висновок про якість фарфорової оселедці довжиною 120 мм, якщо при прийомці знайдено дефекти: засорка – 1,5 мм-3 випадки; мушка на лицьовій стороні -0,5 мм – випадки; накол, що погіршує зовнішній вид. Прийміть рішення щодо сорту виробу.

  3. При прийманні по якості керамічного посуду у кухля фаянсового місткістю 400 см3, було виявлено дефекти: плішина, сухість поливи, летілий край, злипанням фарби. Прийміть рішення щодо якості.

  4. Зробити висновок про якість виробів, що надійшли в магазин, якщо у 2-х вазах для квітів видувних із сортового скла висотою 200 мм, діаметром 95 мм, знайдено дефекти: круглі пухирці діаметром 2 мм – 2 шт; різна товщина стінок (від номінальної товщини 10 %), одиничні подряпини.

  5. Зробити висновок про якість кухля видувного із натрій-кальцій-силікатного скла місткістю 400 см3, якщо знайдено дефекти: “мошка“ рідкорозміщена; пухирці -2 шт, діаметр 1,5 та 4 мм, слід від полірування, незначні не доведення ліній обводки золотом.

  6. В магазині “Дім меблів“, при прийманні по якості письмового столу на лицьовій поверхні кришки облицьованої шпоном, знайдено дефекти: внутрішня заболонь, червоточина діаметром 3мм - 1шт. Визначити можливість реалізації.

  7. Зробіть висновок про якість стальної емальованої каструлі, якщо при прийомці знайдено дефекти: на внутрішній поверхні непродавлюваний пузир 2 мм - 2 шт, жовтизна покривної емалі на зовнішній поверхні 2,5 мм2 - 2 шт, нечіткість контуру малюнку.

  8. В магазині “Меблі“ при прийманні шафи білизняної на видимій поверхні полки облицьованої шпоном знайдено дефекти: ложне ядро, плямистість, дві смоляні кишені. Визначити можливість реалізації.