Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3 курс _РГР_SWOT.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
157.18 Кб
Скачать

Аналіз можливостей, що надаються ринком (матриця позиціонування можливостей)

Табл.2.2

Імовірність використання можливостей

Ступінь впливу можливостей

Сильне (С)

Помірне (П)

Мале (М)

Висока (В)

Обов’язково

реалізовувати (ВС)

Обов’язково

реалізовувати (ВП)

Реалізовувати при наявності ресурсів (ВМ)

Середня (С)

Обов’язково

реалізовувати (СС)

Реалізовувати при наявності ресурсів (СП)

Не розглядати (СМ)

Низька (мала імовірність) (Н)

Реалізовувати при наявності ресурсів (НС)

Не розглядати (НП)

Не розглядати (НМ)

У стовпцях матриці (див. табл. 2.2) представлена передбачувана ступінь впливу відкриваються на стан справ в організації, а в рядках відображаються ймовірності виникнення відповідної ситуації.

Можливості, які потрапляють на поля «ВС», «ВП» і «СС» - організацією повинні бути обов'язково використані. Можливості, які потрапляють на поля «СМ», «НП» і «НМ» практично не заслуговують уваги організації. А щодо можливостей, які потрапили на інші поля - на розсуд керівництва.

Аналіз погроз, що надаються ринком (Матриця позиціонування загроз)

Табл. 2.3

Імовірність реалізації погроз

Наслідки погроз

Руйнівні (Р)

Критичний стан (К)

Важкі (В)

Легкі (Л)

Висока (В)

Негайне усунення внаслідок великої небезпеки (ВР)

Негайне усунення внаслідок великої небезпеки (ВК)

Небезпека середня, усувається в другу чергу (ВВ)

Слідкувати за ситуацією, з діями не поспішати (ВЛ)

Середня (С)

Негайне усунення внаслідок великої небезпеки (СР)

Небезпека середня, усувається в другу чергу (СК)

Слідкувати за ситуацією, готуватися до дій (СВ)

Контролювати ситуацію, готуватися до дій (СЛ)

Низька (мала імовірність) (Н)

Небезпека середня, усувається в другу чергу (НР)

Слідкувати за ситуацією, готуватися до дій (НК)

Контролювати ситуацію, з діями не поспішати (НВ)

Контролювати ситуацію, з діями не поспішати (НЛ)

У стовпцях матриці (табл. 3.) Відображається можливий стан організації при здійсненні погрози, у рядках - ймовірність її настання. У квадрантах матриці наводяться необхідні дії.

Погрози, що потрапили в поля «ВР», «ВК» і «СР» є дуже серйозними для організації. Їх необхідно терміново усунути. Погрози, що потрапили в поля «ВВ», «СК» і «НР» - повинні бути під контролем і усуватися в першочерговому порядку. Для усунення погроз у полях «НК», «СВ» і «ВЛ» - потрібно уважний і відповідальний підхід до їх усунення. А інші не повинні випадати з поля зору керівництва.

SWOT-аналіз доповнюється складанням профілю середовища, за допомогою якого оцінюється значимість для організації зовнішніх і внутрішніх факторів при різного ступеня значущості стратегій (див. табл. 2.4).

Табл. 2.4

Фактори середовища

Важливість для галузі (А)

Важливість для організації (Б)

Спрямованість впливу (+або -) (В)

Ступень важливості (А х Б х В) = Г

Кон'юнктура Податки Конкуренти Уряд ……… ………

 

 

 

 

Важливості фактора для галузі або організації оцінюється експертами за трибальною шкалою, а спрямованість його впливу величиною - 1 (негативна спрямованість) або + 1 (позитивна спрямованість). Інтегральна оцінка виходить шляхом перемножування приватних оцінок. Дана матриця (табл. 2.4) дає керівництву організації орієнтир до дій.

Задача SWOT-аналізу полягає в тому, щоб надати фахівцю всю необхідну інформацію для визначення можливих стратегій і їх комбінацій. Подальша дія повинна полягати в стисненні обсягу інформації. Інакше можна розробити дуже громіздкі й важкоздійснювані рекомендації, що будуть суперечити одна одній.

Необхідно сфокусувати увагу на основних стратегічних альтернативах. Вони виникають з результатів самого аналізу і повинні бути класифіковані за напрямками. Також слід враховувати, що аналіз засновано на даних, що відображають минулий та теперішній стан. Для розробки стратегії екстраполяції недостатньо, тому необхідний збір і аналіз інформації про тенденції розвитку ситуації, вивчення можливостей і виявлення проблем і, отже, визначення стратегічних цілей.

Зробіть висновок.

Приклад. СП «Фокус», що займає на ринку фотопослуг стійкі позиції, була визначена наступна місія: виробництво високоякісних фотовиробів з метою максимального задоволення потреб покупців і одержання максимального прибутку інвесторами та акціонерами.

Розглянемо сильні і слабкі сторони для СП «Фокус». Потім, враховуючи, дані ситуаційного аналізу - SWOT-аналізу, розробимо сценарій розвитку підприємства.

Можливості

1. Концентрація власності на ринку фотопослуг. 2. Цифрова фотографія представляє нову технологію обробки зображення. 3. Велика кількість покупців із середнім рівнем доходів. 4. Орієнтація клієнтів на високу якість і якісний продукт. 5. Стиль життя, що передбачає фіксування важливих дій на фотографіях.

Погрози

1. Митно-тарифна політика України. 2. Розвинене конкурентне середовище. 3. Відеоринок складає конкуренцію ринкових фототоварів і фотопослуг. 4. Приреченість фотобізнесу з плівками і хімікаліями.

Сильні сторони

1. Утворене, динамічне, гнучке регіональне керівництво. 2. Гнучка цінова політика. 3. Репутація підприємства. 4. Розширений сервіс (упаковка фотоплівки і фотографій, запис на диски)

Поле «СІМ»

(сила і можливості) Отримання максимальної віддачі від використання можливостей

Поле «СІП»

(сила і погрози) Боротьба з небезпеками за рахунок використання внутрішніх резервів

Слабкі сторони

1.Старое обладнання, великі обсяги відходів. 2. Недостатні виробничі приміщення.

Поле «СЛМ»

(слабкість і можливості) Використання можливостей для подолання недоліків

Поле «СЛП» (слабкість і погрози) Зміцнення потенціалу для подолання зовнішніх небезпек

При виробленні стратегії основну увагу потрібно приділити полю "СІМ" (сила і можливості), так як воно дає можливість для розвитку. Зіставлення на поле "СІМ" можливості виходу на нові ринки з сильними сторонами підприємства створює сприятливі умови, перш за все щодо перспективних, з розробленим брендом продуктів.

На полі «СІП» (сила і погрози), загрози посилення конкурентного тиску стосуються, перш за все, фотопослуг. З урахуванням сильних сторін СП «Фокус» (гнучка цінова політика, репутація, упаковки фотоплівки і фотографій) маркетингову стратегію для даних продуктів можна визначити як оборонну, так як необхідно враховувати також чинники, що потрапили на поле «СЛП» (слабкість і погроза).

Оборонна стратегія сформульована на основі результатів маркетингових досліджень у виді стратегій позиціювання основних продуктів СП «Фокус» (фотографії, проявлення плівок).

На поле "СЛМ" (слабкість і можливість) дана комбінація факторів дозволяє за рахунок можливості, що з'явилася, (розширення виробничих потужностей унаслідок виходу на нові ринки) усунути слабкі сторони організації (старе обладнання, великі обсяги відходів).

Унаслідок вертикальної інтеграції можна також послабити вплив слабких сторін організації (тісні виробничі приміщення, відсутність єдиного складу готової продукції, додаткові транспортні витрати, більш низька прибутковість через високі витрати).

У SWOT-аналізі необхідно не тільки розкрити погрози і можливості, але і спробувати оцінити їх з погляду того, наскільки важливим для підприємства є.урахування у стратегії своєї поведінки кожної з виявлених погроз і можливостей. Для такої оцінки застосовується метод позиціювання кожної конкретної можливості на матриці можливостей. Матриця можливостей для СП «Фокус» представлена в таблиці 3.3.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]