Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
цпу-1.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
170.5 Кб
Скачать

37. Так, зу, постанов вру, постанов і розпоряджень кму, постанов всу і ксу, рішень огранів місцевого самоврядування

38. Основним актом цивільного законодавства України є Цивільний кодекс

39. Легальним тлумаченням цивільного законодавства є: тлумачення того органу який спеціально вповноважений на те

40. ??????

41 Акт цивільного законодавства не має. помякшує або скасовує цив відповідальність особи

42. Ратифікація міжнародних договорів України здійснюється ВРУ

43. Порядок офіційного оприлюднення нормативно-правових актів Указом Президента «про порядок офіційного оприлюднення НПА і набрання ними чинності 1997

44. . З якої кількості книг складається Цивільний кодекс 6 книг

45. ???????

46. Міжнародні договори ратифіковані вру ????????»

47. Доктринальне(наукове)

48. Імперативною нормою є норма яка має чітко встановлений характер

49. ???? Думаю шо ні

50. Державну реєстрацію нормативно-правових актів Державну реєстрацію здійснюють:

нормативно-правових актів міністерств, інших центральних органів виконавчої влади - Мін’юст;

нормативно-правових актів міністерств і республіканських комітетів Автономної Республіки Крим та територіальних органів центральних органів виконавчої влади в Автономній Республіці Крим - Головне управління юстиції Мін’юсту в Автономній Республіці Крим;

нормативно-правових актів обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій, їх управлінь, відділів, інших підрозділів, територіальних органів центральних органів виконавчої влади - головні управління юстиції в областях, містах Києві та Севастополі;

нормативно-правових актів районних, районних у містах Києві та Севастополі державних адміністрацій, їх управлінь, відділів, інших підрозділів - районні, районні у містах Києві та Севастополі, міськрайонні (у разі утворення) управління юстиції.

52. Міжнародні договори не можуть укладатися від імені можуть укладатися: ПУ від імені України, КМУ від імені уряду

51. Консолідація нормативно-правових актів'-це Консолідація — спосіб (форма) систематизації, який полягає в об'єднанні кількох нормативно-правових актів, що діють в одній і тій самій сфері суспільних відносин, в єдиний нормативно-правовий акт, як правило, без зміни змісту. Інакше: консолідація виражається в підготовці і прийнятті укрупнених актів на основі об'єднання норм розрізнених актів, виданих з одного питання.

53. Закони України можуть прийматись наступним(и) органом(ами) державної влади України ВРУ

54. Чи властива актам цивільного законодавства зворотна сила так

55. Чи мають право суб'єкти цивільного права укласти договір так

56. Закони України, інші акти Верховної Ради України, акти Президента України, Кабінету Міністрів України після їх прийняття у 15 денний строк ??

57 . За загальним правилом (тобто, якщо інше "не через 10 днів після офіційного оприлюднення

58. ???????

60. Основним джерелом права англосаксонської правової сім'ї є Судовий(правовий прецедент)

61. Звичаэм э правило поведінки, яке не встановлено актами цивільного законодавства, але є усталеним у певній сфері цивільних відносин.

Звичай, що суперечить договору або актам цивільного законодавства у цивільних відносинах не застосовується.

62 . . Аналогія права ст.8 Аналогія-Якщо цивільні відносини не врегульовані ЦК,ін. актами цив. Зак-ва або договором, вони регулюються тими правовими нормами ЦК,ін.. актів цивільного законодавства, що регулюють подібні за змістом цивільні відносини (аналогія закону).

У разі неможливості використання аналогії закону для регулювання цив. Відносин вони регулюються відповідно до загальних засад цив. законодавства (аналогія права)

63. Метою застосування аналогії права та аналогії закону є використання аналогії є засобом усунення прогалин у праві.

64 . Якщо норми міжнародного договору, ратифікованого ч.2 ст. 10 Якщо у чинному міжнародному договорі України, укладеному у встановленому законом порядку, містяться ін. правила ніж ті, що встановлені відповідним актом цив. законодавства, застосовуються правила відповідного міжнародного договору України.

65. Якщо норми міжнародного договору суперечать нормам  при колізії норми міжнародного права та норми Конституції України має місце примат конституції, тобто діють норми Конституції. Крім того, відповідно до ч. 2 ст. 9 Конституції України укладення міжнародних договорів, які суперечать Конституції України, можливе лише після внесення відповідних змін до Конституції України.

66 . Ратифікація міжнародного договору ратифікація- форма надання згоди України (ВРУ) на обов'язковість для неї міжнародного договору;

67. Назва, нехарактерна для міжнародного договору конвенції, декларації, пакти, хартії, власне міжнародні договори, угоди, протоколи та всі інші найменування міжнародних документів-Є ХАРАКТЕРНИМИ.

68. Цивільний кодекс України прийнятий 16 січня 2003р.

69. Цивільний кодекс України набув чинності 1 січня 2004р.

70.,71 Фізична особа як суб'єкт цивільних правовідносин фізичною особою" може бути тільки людина як суб'єкт цивільних правовідносин (ст. 24 ЦК). учасник цивільних правовідносин, фізична особа повинна бути наділена низкою ознак, які її індивідуалізують, виокремлюють її з-поміж інших та персоніфікують як учасника цих правовідносин. До таких ознак належать: ім'я фізичної особи, її громадянство, вік, стать, сімейний стан, стан здоров'я тощо.

72 Цивільна ДієзДатшсть фізичної особи у повному обсязі виникає .з 18р. повна цив ДЗ.

73 Не є видом дієздатності фізичної особи є.всі, крім: часткова, неповна, повна, обмежена, недієздатна особа

74 Цивільна правоздатність фізичної особи виникає. ПЗ з моменту народження.

75 Згідно ЦКУ фізичній особі, які досягла 16-ти років.Цив ДЗ.не припиняється із припиненням договору.

76. Цивільна дієздатність фізичної особи ДЗ-це здатність своїми діями набувати і здійснювати суб»єктом цив пр..а також створювати і виконувати цивільні суб»єктивні обов»язки.

77 . Деліктоздатність фізичної особи виникає з 16 років деліктоздатність.

78. Чи відповідають за заподіяну шкоду неповнолітні віком від 14 до 18 років самостійну несуть відповідальність за заподіяну шкоду.

79. Піклування встановлюється над піклування встановлюється над6 -над неповнолітніми(14-18р.), які позбавлені батьківського піклування та ФО цив.ДЗ яких обмежена.

80. Законним(и) представником(-ками) дитини не вважається законними представниками не вважаються всім, крім батьків опікунів піклувальників патронатного вихователя органів опіки і піклування.

81. Не є підставою припинення піклування не є підставою припинення піклування всі, крім:

-досягнення ФО повноліття

-реєстрація шлюбу неповнолітньої особ

-надання ФО неповнолітній повної цив ДЗ.

-поновлення цив. ДЗ ФО, цив. ДЗ якої було обмежено.

82 Не є підставою для припинення опіки.Не є підставою для припинення опіки все, крім:

-Уразі передачі малолітньої особи батькам(усиновлювачам)

-досягнення підопічним 14 р.

-поновлення цив ДЗ ФО яка була визнана неДЗ.

83 Опікуна над недієздатними громадянами призначає.Опікуна призначає суд за рішенням органу опіки і піклування.

84. Піклувальника над неповнолітнім віком від 14 до 18 років призначає піклув признач орган опіки і піклування.

85. Місцем проживання недієздатної фізичної особи може бути місцем проживання недієздатної ФО визначається МП її опікуна або місцезнаходження відповідного організації.

86. За рішенням якого (яких) органу (органів) громадянин може бути визнаний недієздатним за рішенням суду-недієздатність

87. Опіка встановлюється над опіка:

-над малолітніми особами;,які позбавлені батьк. Піклування

-ФО,яких визнано неДЗ.

88 . Дієздатність, якою володіють неповнолітні у віці від 14 до 18 років у Цивільному кодексі України називаєтьс Неповна ДЗ(14-18)

89. Щодо якого (яких) суб'єктів цивільного права може мати місце обмеження в дієздатності обмеження ДЗ:

-ПСИХІЧНИЙ РОЗЛАД ЯКИЙ ІСТОТНО ВПЛИВАЄ НА ЗДАТНІСТЬ УСВІДОМЛЮВАТИ значення своїх дій

-фо. Яка зловживаєь спиртними напоями, наркот засобами,токсичними речовинами,і тим ставить себе свою сім»ю а також ін. осіб яких за законом зобов»яз утримувати. У скрутне матеріальне становище.

90. Не може бути визначено як місце проживання малолітніх у віці від 10 до 14 років Місцем проживання ФО від 10 до 14 р. є МП її батьків або одного з них з ким вона проживає, опікуна або місцезнаходження навч. Закладу чи закладу охорони здоров»я

90) місцем проживання особи віком 10-14 р. є місце проживання її батьків або одного з них, з ким вона проживає, опікуна або місцезнаходження навчального закладу або закладу охорони здоров*я, якщо інше місце не встановлене за згодою між дитиною та батьками чи організацією, яка виконує функції опікуна щодо неї. У разі спору місце проживання у віці 10-14 р. визначається органом опіки та піклування або судом

91 ) Згідно законодавства місцем проживання малолітніх до 10 років не може бути місцем проживання малолітніх до 10р. є місце проживання її батьків або одного з них, з ким вона проживає, або опікуна, або місцезнаходження навчального закладу,чи закладу охорони здоров*я

92 ) Фізична особа пропала безвісті у зв'язку з воєнними діями. Коли вона оголошується померлою після спливу 2-х років від дня закінчення воєнних дій. З урахуванням конкретних обставин справи суд може оголосити померлою особу і до спливу цього строку, але не раніше 6 міс.

93) На підставі рішення суду про визнання фізичної особи безвісно відсутньою за останнім місцем її проживання нотаріус

94 ) Спадкоємці фізичної особи, яка оголошена померлою 5 років

95) Шлюб громадянина, оголошеного померлим розривається

96) Фізична особа може бути обмежена в дієздатності Якщо така особа страждає на психічний розлад, зловживає спиртними напоями, наркотиками, токсичними речовинами і тим самим ставить себе і свою сім*ю у скрутне матеріальне становище.

97) Правовими наслідками визнання фізичної особи недієздатною є Правовими наслідками є: встановлення над нею опіки, особа не має права вчиняти будь-які право чини, право чин від її імені укладає опікун, відповідальність за шкоду несе опікун.

98) Підставою для обмеження фізичної особи в дієздатності може бути Якщо особа внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати своїх дій та керувати ними.

99) . Цивільна дієздатність фізичної особи є обмеженою з моменту З моменту набрання законної сили рішення суду про це.

100) Не вважається підставою Для обмеження усі інші підстави крім підстав у пит. 96.

101) Піклування, встановлене над фізичною особою припиняється: якщо особа досягла повноліття, зареєстрована в шлюбі, неповнолітній особі було надано повну цив. правозд., було поновлено цив. правозд.

102) '3а шкоду, що завдана особою, цивільна дієздатність якої обмежена Особа несе відповідальність самостійно

103) Які наслідки можуть наступити у разі відсутності особи у місті постійного оголошується померлою

104) ????????????

105) Поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, яка була визнана опікуна або органу опіки та піклування

106) Фізична особа може бути визнана недієздатною за наступних умов: Якщо особа внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати своїх дій та керувати ними.

107) 3а зобов'язаннями, пов'язаними з підприємницькою діяльністю усім своїм майном, крім майна на яке згідно із зак не може бути звернено стягнення

108) Яка (із перерахованих) обставина щодо фізичної особи не підлягає державній реєстрації в органах Підлягає реєстрації: народження фіз. Особи, її походження, усиновлення, позбавлення та поновлення батьківських прав, шлюб, розірвання шлюбу, заміна імені, смерть

109) ?????

110) . Не є ознакою юридичної особи:ознаки юр особи: організаційна єдність, майнова відокремленість, правоздатність і дієздатність, державна реєстрація, виступає у цив оббігу і в судовому засіданні від власного імені, самостійна майнова відповідальність.

111) Яка теорія не належить до теорій про суть юридичної особи в науці цивільного права теорії, які є: т фікції, цільового майна, директора, держави, соціальних зв*язків, реалістична, соціальної рівності, організації, правового засобу, колективу, колективного майна, інтересу, органічна,

112) Моментом створення юридичної особи є є її державна реєстрація

113) З якого моменту виникає цивільна правоздатність юридичної особи Є товариства, які не мають на меті отримання прибутку. Види: споживчі кооперативи, громадські організації, об*єднання власників житла, політичні партії, профспілкові організації, релігійні організації, товарна і фондова біржа, благодійні організ, асоціації, корпорації, консорціуми, концерни, кредитні спілки, творча спілка, недержавний пенсійний фонд, торгово-промислова палата.