Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція Використан мат-лів ОРД.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
176.13 Кб
Скачать

5. Особливості прокурорського нагляду за додержанням законів при використанні результатів орд у кримінальному судочинстві

Прокурорський нагляд за додержанням законів при використанні результатів ОРД неможливо розглядати відокремлено від усього комплексу наглядових заходів за законністю оперативно-розшукової діяльності.

Виходячи із спільності завдань оперативно-розшукової діяльності та кримінального судочинства прокурору завжди слід пам’ятати, що в переважній більшості випадків саме завдяки своєчасно та належно проведеним оперативно-розшуковим заходам виявляються, розкриваються та попереджаються злочини, встановлюється місце знаходження обвинувачених та підсудних, здобувається доказова інформація тощо.

Тому забезпечення ефективного прокурорського нагляду за законністю оперативно-розшукової діяльності з моменту заведення оперативно-розшукової справи до прийняття рішення про її закриття – запорука належного виконання завдань кримінального судочинства. Адже, успішне розкриття злочинів, як правило залежить від тих заходів, які проводять органи, що здійснюють ОРД. Добре продумані оперативно-розшукові заходи допомагають віднайти знаряддя вчинення злочинів, інші речові докази, викрадені цінності тощо.

Проте з практики відомо немало випадків, коли оперативні заходи проводяться поза рамками вимог закону. Це не тільки не сприяє розкриттю злочинів, але й приводить до того, що злочинці тривалий час не притягуються до відповідальності, а інколи взагалі її уникають.

Аналіз прокурорсько слідчої практики свідчить, що порушення законів співробітниками оперативних служб по встановленню особи, яка вчинила злочин, переважають над всіма іншими порушеннями законів. У зв’язку з цим, зусилля прокурорів при здійсненні нагляду а законністю оперативно-розшукової діяльності повинні бути зосереджені в першу чергу на цьому напрямку. Низький рівень нагляду породжує тут втрату доказів, упускаються сприятливі тактичні можливості для їх збирання «по гарячих слідах».

При організації і здійсненні нагляду за законністю ОРД при розкритті злочинів особливої уваги заслуговують питання: законності та своєчасності заведення оперативно-розшукових справ, додержання строків для їх заведення та ведення, законності проведення оперативно-розшукових заходів, їх повнота, виконання доручень слідчих.

Під час перевірки законності оперативно-розшукових заходів, проведених за дорученням слідчого прокурору необхідно звертати увагу, по-перше, на повноту виконання доручення; по-друге, на використання всіх передбачених законом засобів; в-третіх, на своєчасність виконання доручення і направлення інформації слідчому; на кінець, перевіряти повноту, своєчасність і обґрунтованість доручень, які слідчий направив органам, що здійснюють оперативно-розшукову діяльність.

Нерідко допускаються порушення законності в результаті спільних зусиль слідчого і оперативних працівників при реалізації та використанні оперативно-розшукової інформації. В подібних ситуаціях прокурору необхідно слідкувати за тим, щоб оперативно-розшукова інформація була об’єктивною і повною; в повному обсязі використовувалась при розслідуванні злочинів; суворо розмежовувалась компетенція оперативних апаратів і органів досудового розслідування; не допускалось розшифровування негласних сил, засобів і методів.

Наряду з зазначеними питаннями, при використанні результатів ОРД, прокурор має перевірити їх допустимість, з’ясувавши наступні питання:

  • чи було заведено оперативно-розшукову справу;

  • чи уповноваженим на те органом проводились оперативно-розшукові заходи;

  • чи передбачені законом оперативно-розшукові заходи, в ході яких було отримано відповідну інформацію;

  • чи були передбачені законом підстави для проведення оперативно-розшукових заходів;

  • чи додержано встановлений законом порядок їх проведення;

  • чи додержані вимоги закону про застосування в ході оперативно-розшукових заходів належних технічних засобів;

  • чи відповідно до встановленого порядку було здійснено передачу матеріалів ОРД від оперативного підрозділу органам слідства.

У разі, якщо матеріали оперативно-розшукової діяльності одержані з порушенням перерахованих вимог закону, вони не можуть бути використанні як докази у кримінальних справах.